Halleves paprikás polentával

A leves mellé kínált polentát előre elkészíthetjük, így az ételt akár az utolsó percben is megfőzhetjük

Hozzávalók
9 dl halalaplé 1 babérlevél 1 szál petrezselyemzöld 1 szál friss kakukkfű 2 zellerszár, vékonyan felkarikázva 1 édesköménygumó, hosszában négyfelé vágva és vékonyan felszeletelve 2 sárgarépa, hosszában félbevágva és vékonyan felszeletelve 1 citrom vékony csíkokban levágott vagy durvára reszelt héja 1 mogyoróhagyma, apróra vágva 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva 1 friss, piros csilipaprika, kicsumázva (ízlés szerint) 20 dkg ördöghalfilé, kis darabokra vágva 20 dkg fehér húsú halfilé, bőr nélkül, kis darabokra vágva (pl. tőkehal) só és fekete bors édeskömény zöldje vagy friss kapor a díszítéshez

A paprikás polentához: 2 piros húsú paprika, hosszában félbevágva és kicsumázva 1 kiskanál só 20 dkg instant polenta (kukoricadara) 5 dkg frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés
1. A polentát előre elkészítjük. A sütőt magas hőfokon előmelegítjük. A félbevágott paprikákat vágott oldalukkal lefelé fordítva a grillsütő rácsára tesszük, és addig grillezzük, amíg a héjuk meg nem feketedik (kb. 10 perc). Könnyebben lejön a paprikák héja, ha műanyag zacskóba tesszük őket, és megvárjuk, amíg annyira kihűlnek, hogy meg tudjuk fogni. Lehúzzuk a paprikák héját, majd hosszában 5 mm széles csíkokra vágjuk és félretesszük őket.

2. A kukoricadarát a sóval együtt a csomagoláson található útmutatás szerint felforraljuk. Állandó kavargatás közben addig főzzük, amíg besűrűsödik.

3. Egy műanyag vágódeszkát vagy tálcát enyhén bevizezünk, és kiborítjuk rá a polentát. Benedvesített spatulával 1 cm vastag téglalappá simítjuk. Ferde vonalban rátesszük a paprikacsíkokat, és finoman benyomkodjuk őket a polentába. Benedvesített éles késsel a téglalap széleit egyenesre vágjuk, majd félretesszük hűlni.

4. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, majd kikenünk egy tepsit. Aztán a parmezán sajtot a polenta tetejére szórjuk, és a téglalapot 16 csíkra vágjuk. A csíkokat a tepsibe tesszük, és 15 percig sütjük, amíg a sajt megolvad. 2 percet várunk, hogy a csíkokat meg tudjuk fogni, ekkor áttesszük őket egy rácsra, és megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek.

5. Elkészítjük a levest. Az alaplevet egy fazékba öntjük. A babérlevélből, a petrezselyemből és a kakukkfűből fűszercsokrocskát kötünk, és a zellerszárral, az édesköménnyel, a sárgarépával, a citromhéjjal, a mogyoróhagymával, a fokhagymával és, ha azt is használunk, a csilipaprikával együtt a fazékba tesszük. Alacsony hőfokon felforraljuk, majd csendesen addig főzzük, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak (5 perc). Lefedjük, levesszük a tűzhelyről, és 10-20 percig állni hagyjuk, hogy a leves minél aromásabb legyen.

6. Kivesszük a fűszercsokrocskát és a félbevágott csilipaprikát a levesből, és kidobjuk. Mérsékeljük a hőfokot, majd az ételhez adjuk a kétféle halfilét, s addig posírozzuk, amíg a halhús elveszti áttetsző állagát, és már omlósnak látszik (kb. 4 perc). Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

7. A csíkokra vágott polentát egy tálra helyezzük. A levest előmelegített mélytányérokba merjük, és édesköményzölddel vagy kaporral díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Vote it up
285
Tetszett?Szavazzon rá!