Harc a meningococcus B ellen

A kis Bernadette esetében drámai következményekkel járt a baktérium elszaporodása

Kapcsolódó cikkek

Danilo és Mary Giribaldi még mindig mámorosak voltak harmadik kisbabájuk megszületésének örömétől, amikor középső gyermekük, Bernadette váratlanul arra kezdett panaszkodni, hogy rosszul érzi magát. A barna szemű, csintalan mosolyú kislány még a harmadik évét sem töltötte be, s előző nap a nagyszülei vigyáztak rá.

Amikor az építőmérnök Danilo megérkezett, hogy hazavigye a Sydney északnyugati részén lévő Castle Hillbe, a kislány egész teste forró volt. A férfi zúzódásra emlékeztető foltot vett észre a gyermek halántékán. – Beütötted a fejedet? – kérdezte.

A gyerek bólintott, ám a folt valami sokkal súlyosabbat jelzett egy kis játszótéri sérülésnél.

Amíg Mary a másik két gyermekkel foglalkozott, Danilo lefektette Bernadette-et. Éjjel többször is felkelt, hogy megnézze a nyugtalanul alvó kislányt. Előbb paracetamolt adott neki, azután ibuprofent, de a láza csak nem ment le. Hajnali ötkor ismét megnézte, és észrevette, hogy a kislány testén apró, lilásvörös pöttyök ezrei jelentek meg.

Rögtön odahívta Maryt. Bár még ki sem ment a szeméből az álom, a nő azonnal felismerte a kiütéseket: néhány éve, egy tévéműsorban már látta a bakteriális agyhártyagyulladás e jellegzetes tüneteit. Így aztán Mary otthon maradt a két másik gyermekkel, Danilo pedig betette az autóba Bernadette-et, és a közeli westmeadi gyermekkórházba sietett vele. Arra számított, hogy adnak neki valami gyógyszert, aztán egy óra múlva már újra otthon is lesznek. De alig néhány perccel az után, hogy besétált a sürgősségi osztály ajtaján, minden megváltozott.
 

Mit kell tudni a betegségről?
A bakteriális agyhártyagyulladás az öt év alatti gyermekeknél és a 15–24 év közötti fiatal felnőtteknél a leggyakoribb. Tünetei a láz, a láb fájdalma és a törzsön a vöröses-lilás, tűszúrásszerű kiütések, illetve nagyobb véraláfutások megjelenése. A kialakuló agyhártyagyulladást hányás, fényérzékenység, kábaság, fejfájás és nyakmerevség jelezheti.

Néhány egyszerű módszer a felismerésére
• A szokásos gyógyszerek leviszik a lázat? Ha nem, forduljon orvoshoz!
• Tegyen vastag üveget (pl. poharat) a kiütésre, és nyomja rá erősen! Ha a kiütések a nyomás ellenére sem tűnnek el, lehet, hogy bakteriális agyhártyagyulladásról van szó.
• Ha kétségei vannak, kérje szakember segítségét – a gyors kezelés életmentő.

A bakteriális agyhártyagyulladás e változatát a Neisseria meningitidis nevű baktérium okozza. A kórokozó sok ember torkában vagy orrában jelen van, és többnyire semmi problémát nem jelent. Becslések szerint a tizenévesek nagyjából 40 százalékánál található meg.

Nagy ritkán azonban előfordul, hogy a baktérium a vérbe kerül, és az immunrendszer nem pusztítja el. Ha ez bekövetkezik, minden huszadik páciens belehal a fertőzésbe. Az orvosok nem tudják biztosan, mitől függ, hogy a szervezet alulmarad-e a küzdelemben.

– Talán legyengíti egy vírusfertőzés – mondja Robert Booy professzor, az ausztrál Országos Védőoltás-kutató és Megfigyelő Központ munkatársa. – Vagy megerőltette magát. De az is lehet, hogy az immunrendszere kismértékben eltér az átlagostól.

Ha a baktérium a vérbe kerül, igen gyors szaporodásnak indul, és méreganyagokat bocsát ki, egy sor életveszélyes állapotot idézve elő – ilyen például a véralvadási zavar és az agyhártyagyulladás. A vörös vagy lilás pontok azt jelzik, hogy ott vér szivárog az erekből. A fertőzés nyomán nagymértékben leeshet a vérnyomás, és az egyes szervek – vagy például a végtagok – nem jutnak elegendő vérhez. Csakhogy vérellátás híján órákon belül visszafordíthatatlan károsodások keletkezhetnek az érintett területeken (a kéz- vagy a lábfejben), az elhalt szövetek pedig üszkösödni kezdenek.

Bernadette a szüleivel, Danilóval és Maryvel, valamit Isaac öccsével

Még csak reggel hat óra volt, amikor Danilo a sürgősségi osztályra érkezett a kislányával. Néhány perc alatt egész seregnyi szakember gyűlt Bernadette köré, hogy eldöntsék, mi legyen az első dolguk.

Mindkét karjába infúziót kötöttek be, és antibiotikumokat kezdtek adagolni. De a foltok a szemük láttára terjedtek tovább, s már a kislány egész testét ellepték, sőt a szeméből is vér szivárgott.

Délelőtt 10 órakor Bernadette-et átvitték az intenzív osztályra, és mivel a vérnyomása veszélyesen leesett, mesterséges kómába juttatták, hogy a szervezete minden erejével a túlélésre összpontosíthasson.

A vérnyomása azonban nem emelkedett, s hiába kapott többféle, a szívműködését javító és érszűkítő hatású gyógyszert, fennállt a veszély, hogy leáll a szíve. A veséi már nem is működtek, ezért művesekészülékre kellett tenni, hogy az tisztítsa meg a vérét a mérgező anyagcseretermékektől.

Jó hír: védőoltás a bakteriális agyhártyagyulladás ellen
A meningococcus-csoportba 13 baktériumtörzs tartozik, amelyek közül a B és a C a leggyakoribb. A B törzs ellen eddig nem volt hatásos védőoltás. Ennek oka részben az, hogy a baktérium külső bevonata kémiailag olyan szerkezetű, mint az újszülött gyermekek agysejtjeié. Ha ezen szerkezet ellen fejlesztenek ki oltóanyagot, akkor fennáll a veszély, hogy a szervezetben autoimmun reakció lép fel, azaz önmagát fogja megtámadni. Egy kutatócsoport azonban nemrég olyan oltóanyagot fejlesztett ki, amely nem a baktérium külső bevonata, hanem a felszín alatt lévő fehérjék ellen ad védettséget.

A Novartis gyógyszergyár már kérvényezte az európai hatóságoknál a vakcina engedélyezését, s valószínűleg még az idén megkapja azt.

A Népszabadság szerint a betegség Magyarországon júliusban került a figyelem középpontjába, amikor elterjedt, hogy emiatt halt meg egy 17 éves lány, aki korábban részt vett egy zenei fesztiválon.

A C típus elleni védőoltás az Országos Epidemiológiai Központ szerint a következőknek ajánlott: kollégiumban, nevelőotthonban lakó gyermekek és fiatalok; zsúfolt szórakozóhelyeken, tömegrendezvényeken megforduló fiatalok; illetve életkortól függetlenül mindenki, akinek legyengült a szervezete.

Az oltás kétéves kor alatt 70 százalékos támogatással 2–3 ezer forint közötti áron kapható, idősebbeknek 6-7 ezer forintba kerül.

További információ: meningococcus.hu

A rengeteg probléma közepette törékeny kis teste püffedni kezdett, mindenfelé vizenyő alakult ki rajta.

Este 7 órakor Bernadette-et a műtőbe vitték. Felnyitották a mellkasát, és csöveket helyeztek a szívébe, hogy mesterséges szív-tüdő gépre (ECMO-ra) kapcsolhassák – ez a külső szivattyú mesterségesen keringtette a vérét, s friss oxigént juttatott bele. Amikor visszatolták az intenzív osztályra, a döbbenettől még mindig kába szülei alig látták az életben tartásához szükséges sok géptől.

Mary és Danilo szinte fel sem tudták fogni, miként lehetséges, hogy gyermeküket, aki 16 órája még a nagynénje esküvőjéről csacsogott, amelyre koszorúslánynak kérték fel, most gépekkel kell életben tartani. A kilátásai meglehetősen rosszak voltak, de a szülei mellette álltak, és a kislány szervezete még nem adta fel a harcot.

Az intenzív osztály munkatársai napokon át folyamatosan figyelemmel kísérték az állapotát. Újra meg kellett szúrni Bernadette mellkasát, hogy lecsapolhassák a mellüregbe átszivárgott vért, és a vérveszteség pótlására rendszeresen kapott vérátömlesztést. Két hét telt el így, és az állapota már elég stabil volt ahhoz, hogy az orvosok úgy döntsenek: valószínűleg kisebb veszélyt jelent, ha leválasztják az ECMO berendezésről, mint ha rajta hagynák és emiatt megnőne egy újabb fertőzés kockázata.
 

Három hét múltán már láthatók voltak a végtagok nem kielégítő vérellátásának a hatásai. Bernadette lábfején és bokáján üszkösödő foltok jelentek meg. Miután pedig az orvosok már egyáltalán nem észleltek pulzust a lábszárában, dr. Peter Haywood plasztikai sebész elmagyarázta Danilónak és Marynek, hogy kritikus ponthoz értek: a végtagok megtartása immár életveszélyes, hiszen az elhalt szövetekből induló fertőzés óhatatlanul tovább terjedne. Nem volt más lehetőség, mint az amputáció. Az orvosok mindkét láb térd alatti részét eltávolították, s kénytelenek voltak amputálni a bal kéz szinte valamennyi ujját és a jobb kéz ujjainak egyes részeit is.

Egy héttel később Bernadette elkezdett magához térni. Bár állapota valamelyest javult, ekkor még nem lehetett eldönteni, nem szenvedett-e agykárosodást (nem), illetve hogy lesznek-e maradandó veseproblémái (igen).

Összesen öt hetet töltött az intenzív osztályon, és június közepén engedték haza, miután a harmadik születésnapját is a kórházban ünnepelte. – Olyan volt, mintha egy újszülöttel tértünk volna haza – mondja Mary.

A kislányt ez után még hónapokon át egy, az orrán keresztül a gyomrába vezetett csövön keresztül kellett táplálni. Amikor aztán megerősödött, és a csonkok is kellően begyógyultak, megkaphatta az első műlábait.

Miközben kisöccse, Isaac mászni kezdett, Bernadette-nek újra meg kellett tanulnia járni. – Eleinte csak állni tudott – mondja Danilo. – Később lépegetett, aztán már sétálni is tudott a járókerettel. Amikor néhány hónap múlva azt láttuk, hogy már segédeszköz nélkül jár, az a legnagyszerűbb érzés volt, amit egy szülő csak megtapasztalhat.

Az élet megy tovább
Amikor Bernadette megtudta, hogy elveszítette mindkét lábát, vidáman csak ennyit mondott a szüleinek: – Nem baj, majd elmegyünk a boltba, és veszünk újat.

Mary és Danilo lényegében ezt is tették. A lábak most ruhákkal és játékokkal egy kupacba dobálva hevernek a játszószoba sarkában, még a rózsaszín cipő is rajtuk van.

Bernadette túl kicsi még ahhoz, hogy teljesen felfogja a történteket – de néhány hónap alatt újra megtanult járni. Ugyanúgy rajzol és színez, mint a többi hasonló korú kisgyerek, ujjcsonkjai ügyesen tartják a ceruzát. Most éppen kuncogva bújik oda Marty Mayberryhez, a westmeadi Gyermekkórház orvosrezidenséhez.

Marty azon kevés orvosok egyike, aki őszintén együtt tud érezni vele: egy évtizede őt is megtámadta ez a betegség. A 25 éves fiatalember ma könnyedén sétálgat a kórtermekben, de nadrágszárai két műlábat rejtenek. Lehúzza a zokniját, és Bernadette-nek is megmutatja őket. – Látod, így működik. Így hajlik be a boka.

Marty nem hagyta, hogy a betegség bármiben korlátozza: ma már paralimpiai síversenyző, és fényes orvosi karrier áll előtte. Éppen a szervezetét 16 éves korában megtámadó gyilkos kór hatására döntötte el, hogy orvos lesz. Részt vesz azon kutatásokban is, amelyek azt vizsgálják, hogyan terjed a bakteriális agyhártyagyulladás a közösségben.

Bernadette és Marty hihetetlenül derűlátók, az orvosok pedig nagyon bíznak benne, hogy meg tudják fékezni ezt a betegséget. Végre sikerült kifejleszteni a kórt leggyakrabban okozó B törzs elleni védőoltást.

Mivel Giribaldiéknak három másik kicsivel is foglalkozniuk kell (időközben megszületett a negyedik gyermekük), Marynek és Danilónak meglehetősen szoros az időbeosztása, hiszen gyakran járnak orvosokhoz és rehabilitációs szakemberekhez. Az egyenként nagyjából 15 ezer ausztrál dollárba (kb. 3,6 millió forint) kerülő műlábakat időnként le kell cserélni, ahogy Bernadette növekszik; otthonukban különféle átalakításokat kell végezni, hogy segítsék lányuk önállóságát, és persze ott van a lelki teher is. – Mindez kizárólag a védőoltással előzhető meg – mondja Danilo.

Vote it up
307
Tetszett?Szavazzon rá!