Arról a stockholmi étteremről nevezték el, ahol először készítették a negyvenes években, ám azóta Európa számos országában népszerű lett, ami nem is csoda. Készítse el, és ön is meggyőződhet erről. A legjobbak a közepes méretű, ovális alakú burgonyaszemek. A kicsiket nehéz megmunkálni, a nagyokból pedig túl nagy adagok jönnek ki.
Hozzávalók 4 személyre
53 dkg burgonya • 4 evőkanál olvasztott vaj + a tepsi kikenéséhez • só, bors • 6 dkg reszelt parmezán • 2 dkg zsemlemorzsa • pirospaprika
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. Kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit. A burgonyákat hosszában bevagdossuk, a bevágott oldalukkal felfelé beletesszük a tepsibe, és megkenjük őket a vajjal. Sózzuk, borsozzuk.
2. 1 órán át sütjük, közben egyszer-kétszer újra megvajazzuk a tetejüket. Összekeverjük a sajtot és a zsemlemorzsát, majd meghintjük vele a krumplikat. Megszórjuk a paprikával, és további 20-30 percig sütjük őket, míg meg nem puhulnak.
Hozzászólás