Hasznos állatok a kertben

Sokan előítélettel kezelik a sünöket és denevéreket, pedig rendkívül sok hasznot hoznak a kertben. Így csalja oda őket

Menedék a sünöknek
A sün éjszaka tevékenykedik: szorgosan elfogyasztja a csigákat, meztelencsigákat, hernyókat, rovarokat és más kártevőket. Ha lehet, kerülje a csiga- és rovarirtó vegyszerek használatát, mert ez a táplálékuk nagy részét megmérgezi, és gyakran akár halálos is lehet rájuk nézve.

Nyári szárazságok idején a sün élelmiszerszűkébe kerülhet, különösen az évszak vége felé, amikor a fiatal állatoknak gyorsan fel kell szedniük a téli zsírtartalékot. Tegyen ki egy kis konzerv macska- vagy kutyaeledelt és vizet (ne tejet!), hogy átsegítse őket a kritikus szakaszokon.

Megfelelő fészkelőhelyek biztosításával segíthet a sünöknek, hogy túléljék a késő ősztől nagyjából március végéig tartó téli álom időszakát. Egy halom komposzt vagy bármilyen nyugalomban hagyott száraz levél- vagy szénakupac alkalmas fészekrakásra. Télen lehetőleg ne forgassa vagy ürítse ki a komposzttárolót, és gondosan nézze át a máglyának való hulladékot, mielőtt meggyújtja.

Egy ágakkal és levelekkel álcázott felfordított lavórban hamar otthonra lelnek a sünök. Vágjon nyílást az egyik oldalára, és a bejárat biztonságosabbá tétele érdekében készítsen hozzá egy kb. 1 m hosszú alagutat. Ehhez szegeljen össze három 10 cm széles deszkát.

A fő rovarvadász
A denevéreket nyári estéken, sötétedéskor pillanthatja meg legnagyobb eséllyel, ám nemcsak ekkor, hanem szinte egész éjszaka repkednek, hogy repülő rovarokra vadásszanak. Elképesztő mennyiséget fogyasztanak belőlük: még a legkisebb denevérfaj is több száz rovart képes elkapni egyetlen éjszaka alatt.

Sajnos a denevérek száma folyamatosan csökken, mivel a rovarirtószerek elpusztítják a táplálékutánpótlásukat. Megfelelő szálláshelyet is egyre ritkábban találnak; legjobban a padlásokat, elhagyott épületeket és az odvas fákat kedvelik, de akár régi alagutakba is beköltöznek.

Ha bármely olyan építkezést vagy ácsmunkát tervez, mely hatással lehet egy feltételezett fészkelőhelyre, forduljon az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség illetékes szervéhez.

A denevérek kertbe csalogatásának legjobb módja, ha biztosítja számukra a rovarokat és a fészkelőhelyet. Kérjen tanácsot a helyi denevérvédelmi szervezetektől a denevérodúk kiválasztásával és elhelyezésével kapcsolatban.

A rovarutánpótlást úgy növelheti a leghatékonyabban, ha nem használ vegyszereket a kertben, sokféle növényt ültet, és kialakít egy kis kerti tavat.

Az illatok kettős haszna
Az erősen illatozó virágok páratlan élvezetet nyújtanak a nyári estéken, mikor a legtöbb ember végre ellazulhat, és igazán kihasználhatja a kert előnyeit. A varázslatos illatok valójában arra valók, hogy a növényhez csalogassák a megporzást végző lepkéket és más rovarokat – ezáltal pedig a kertbe vonzzák a rájuk vadászó denevéreket.

A két legerősebb illatú kerti növény a jázmin és a lonc. Az éjszaka illatozó virágok közül a legszebb a fehér virágú díszdohány (mely vonzza a színes éjjeli lepkéket), a kerti viola és az estike. Több más növénynek is intenzívebbé válik az illata a melegebb estéken: ilyen például a mexikói narancsvirág, levendula, jezsámen és orgona.

Ültessen ezek közül néhányat a ház köré, és ha felkapcsolva hagyja a kinti világítást, máris megpillanthatja az ide-oda repkedő denevéreket.

Vote it up
263
Tetszett?Szavazzon rá!