Hat életmentő önvizsgálat

Végezze el magán a következő vizsgálatokat rendszeresen, hogy idejében észrevegye az esetleges problémákat

Zihálás
A nem kezelt asztma az Egyesült Királyságban évente 80 ezer esetben vezet egyenesen a sürgősségire, és 1200 esetben végződik halállal. Hiába nehezíti meg a testmozgást és teszi kihívássá a mindennapi tevékenységek végzését, gyakran szemet hunynak felette, különösen ha felnőttekről van szó: szakértők szerint a 65 éves korosztály 1 százaléka fel nem ismert asztmás. – Gondolhatja például azt, hogy a légzési problémái mögött pusztán az öregedés áll – magyarázza az Arizonai Egyetem kutatója, Paul Enright –, azonban ha nem diagnosztizálják az asztmát, az a kezelés elmaradásához vezet és ez igencsak megnehezítheti az életét, és akár halálos is lehet.

Hogyan vizsgálja? Közel 27 ezer résztvevővel zajlott le az a légúti egészséget vizsgáló kutatás, amelynek része volt a következő két kérdés – segítségükkel az emberek 90 százalékánál azonosítható az esetleges asztma. 1. Szokott zihálni? 2. Akadályozza a légszomj bármilyen megerőltető tevékenység közben?

Mi a következő lépés? Ha akár csak az egyik kérdésre is igennel válaszolt, forduljon orvosához, és kérje, hogy ellenőrizzék, nincs-e asztmája. Ennek során légzésfunkciós vizsgálatra kerülhet sor, amivel a tüdő működését és így állapotát mérik fel.

Olvassa ki a tenyeréből
A vas különösen fontos a szervezet számára: ez az ásványi anyag a test különböző pontjaiba oxigént szállító fehérje elengedhetetlen alkotóeleme. A vashiány miatt kialakult vérszegénység emiatt extrém fáradtsághoz, a koncentrálókészség romlásához és akár légszomjhoz is vezethet. Becslések szerint a fejlett országokban is a fogamzóképes korú nők 20 százaléka szenved vashiányban, de a várandós nőknek ez már a felére is igaz lehet – az állapot a férfiaknak a 3 százalékát érinti. – Gyakori az észrevétlenül maradt vashiányos vérszegénység, mert nagyon lassan és alattomosan alakul csak ki – állítja dr. Lloyd Van Winkle, a Texasi Egyetem Egészségügyi és Tudományos Központjának munkatársa.

Hogyan vizsgálja? Tárja szét a tenyerét! Sápadtak a ráncok? – A természetes bőrszíntől függetlenül, ha sápadtak a ráncok a tenyerén, vagy hasonlóképp, ha sápadt az ínye vagy a szemhéja belseje, az annak az eredménye, hogy a bőrfelszín közelében lévő kis erekben vagy a nyálkahártyában csökkent az oxigént szállító fehérjék mennyisége – magyarázza dr. Van Winkle. – Ezt a vashiány okozhatja.

Mi a következő lépés? Érdeklődjön orvosánál, hogy szükséges-e vérképvizsgálatot végezni. Ennek során az oxigénszállító hemoglobin szintjét, illetve a a vérben a hematokrit értékét is meghatározzák. Megvizsgálhatják a vörösvérsejteket is – ha a szokásosnál kisebbek és színtelenek, az vashiányra utalhat. Sor kerülhet a szérum ferritin szintjének a megmérésére is: a szérum ferritin a vasat raktározó egyik fehérje, ha tehát alacsony a vérben a szintje, abból vashiányra lehet következtetni.

Dobolja ki a ritmust
Az aritmia, tehát a szívritmuszavar – pontosabban ennek egyik formája, a pitvarfibrilláció vagy pitvarremegés – évi 12500 stroke-ért felelős csak az Egyesült Királyságban. Többségük megelőzhető lehetne, azonban annak a körülbelül 600 ezer brit polgárnak, akiknek a becslések szerint pitvarfibrillációja van, körülbelül egyharmada nem is tud róla. – Pitvarfibrilláció esetén a pitvar fala remeg, aminek következtében vér pang a pitvarban, és vérrögök képződhetnek – mondja dr. Gregory Lip, a Birminghami Egyetem kardiológus professzora. – A vérrögök elsodródhatnak, leggyakrabban a tüdőbe, máskor az agyba és ott elakadva súlyos problémákat okoznak.

Hogyan vizsgálja? Ujjaival találja meg a pulzusát a csuklóján vagy a nyakán, és egy percen át lábával dobolva kövesse a ritmusát. – Ha olyan szabálytalan a ritmus, hogy nem is tudja követni, adjon magának egy óra pihenőt, és utána próbálja újra – tanácsolja dr. Lip. Ha ezután is szabálytalan a ritmus, forduljon orvoshoz! Több felmérés is azt mutatta ki, hogy e vizsgálat alapján az orvosok 90 százalékban helyesen gyanakodtak pitvarfibrillációra – ahogy azt a szívmonitorozás később igazolta is. Meg kell azonban jegyezni, hogy nagyon sokszor csak szakorvosi vizsgálattal lehet eldönteni, hogy valóban fennáll-e az állapot.

Mi a következő lépés? Az orvos meg fogja hallgatni a szívét, illetve EKG-vizsgálatot rendel el, hogy részletes képet kapjon szívverése ritmusáról. Az esetleges stroke megelőzése céljából lehet, hogy véralvadásgátlót kell majd szednie. A szívritmus szabályozása érdekében is elképzelhető további gyógyszeres kezelés, orvosi beavatkozás.

Kétperces teszt a diabéteszről
A nem kezelt cukorbetegség megkétszerezheti a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét, és akár 15 évvel is megrövidítheti az életét. Az orvosok viszont megdöbbentően gyakran nem azonosítják azokat az embereket, akik a cukorbetegségre hajlamosal. Az eredmény? Az Egyesült Királyságban a becslések szerint 7 millió ember él prediabétesszel, további egymillió diabéteszest pedig nem diagnosztizáltak.

Hogyan vizsgálja? Ragadjon tollat! A következő teszt segítségével 10-ből 9 esetben kimutatható a vércukorprobléma. Karikázza be az önre igaz állítást, majd adja össze a pontjait.

Hány éves? 40 alatt: 0 pont, 40-49: 1 pont, 50-59: 2 pont, 60 és fölötte: 3 pont

Neme? Nő: 0 pont, férfi: 1 pont

Családjában (szülők vagy testvérek) van cukorbeteg? nem: 0 pont, igen: 1 pont

Túlsúlyos vagy elhízott? Normális testsúly: 0 pont, túlsúlyos: 1 pont, elhízott: 2 pont, nagyon elhízott: 3 pont

Fizikailag aktív? Nem: 0 pont, igen: 1 pont

Mi a következő lépés? Ha az összpontszáma 4 vagy annál magasabb, van rá esély, hogy prediabéteszes. Ha 5 vagy annál magasabb, akkor kiemelkedően nagy a kialakult cukorbetegség kockázata is. Forduljon orvoshoz, hogy ellenőrizzék, nem érintett-e!

Figyeljen a derékbőségre
A túl széles derék akkor is növelheti az idő előtti halálos kockázatát, ha egyébként nem nevezhető túlsúlyosnak. A domború derék annak a jele, hogy a hastájékon túl sok a zsírszövet. A zsírszövet igen aktív: zsírsavakat, az étvágyat befolyásoló hormonokat és gyulladáshoz vezető kémiai anyagokat termel. Egy nemrég végzett vizsgálatba 360 ezer önkéntest vontak be 9 európai országból. A vizsgálat eredménye: a széles derék kockázati tényező volt olyan esetekben is, ha az illető nem volt túlsúlyos: a túl sok hasi zsírszövet a korai halál veszélyét a nőknél 79 százalékkal, a férfiak esetében pedig akár a kétszeresére is emelte! A Holland Szív Alapítvány mutatta ki, hogy a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek egyharmadában a hasi elhízás szerepet játszhat. Hiába az ijesztő számok: az orvosok rendre elmulasztják megmérni a normális testsúlyú emberek derékbőségét, illetve szemet hunynak a karcsú alkatú páciensek szervezetében lerakódott zsírszövet fölött.

Hogyan vizsgálja? Ruha nélkül álljon a tükör elé, mérőszalaggal tekerje körbe a derekát, majd addig engedje le a szalagot, míg az alja a csípőcsontja felső részét nem éri. Úgy olvassa le a mérőszalagról a számot, hogy nem tartja vissza a levegőt, és a szalagot sem húzza szorosabbra, mint kéne.

Mi a következő lépés? Átlagos testmagasságú férfiak esetében a diabétesz, illetve szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a 94 centiméteres derékbőséget meghaladó értékek emelik; 102 centiméter és a fölött a kockázat már magas. Nőknél a veszély a 81 centimétertől jelentkezik, míg komolyabb veszélyt a 89 centiméteres vagy nagyobb derékbőség jelent. Hogy mi a legjobb módja a zsírszövet csökkentésének? Testmozgás és friss, egyszeresen telítetlen termékekből álló mediterrán étrend sok olívaolajjal, olajos magvakkal, gabonatermékekkel és hallal. Jó hír, hogy a veszély markánsan csökken, amint elkezd leadni a kilókból.

Két másodperces teszt a depresszió kimutatására
Alex Mitchell, a Leicesteri Egyetem pszichológusa 41 korábbi kutatást vizsgált át; a kutatásokba összesen 50 ezer embert vontak be. A vizsgálatok alapján állapította meg Mitchell, hogy az orvosok az esetek felében nem ismerték fel betegüknél a depressziót. Ez azért súlyos hiba, mert a fel nem ismert depresszió összefügg a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és egyéb krónikus problémák, valamint az öngyilkosság kockázatával.

Hogyan vizsgálja? Nehéz megmondani, hogy mikor csak rosszkedvű egyszerűen az ember, és mikor szorul depresszió miatt segítségre. Az Aucklandi Egyetem kutatói mutatták be azt a kétkérdéses tesztet, amellyel, amikor azt az új-zélandi orvosok 421 férfival és nővel elvégeztették, 97 százalékban sikeresen szűrték ki a depressziós eseteket. A teszt természetesen nem tökéletes: ahogy minden a depressziót kimutatni hivatott kérdéssornál, ennél is előfordul, hogy tévesen jelez valakinél depressziót. Az orvos-páciens kommunikáció beindításához azonban mégis jó kezdőpont lehet.

1. Az elmúlt hónapban gyakran előfordult, hogy lehangoltság, depresszió, reménytelenség akadályozta teendői során?

2. Az elmúlt hónapban gyakran előfordult, hogy elvesztette az érdeklődését, illetve kevés örömet lelt a dolgok végzésében?

Mi a következő lépés? – Ha akár csak az egyik kérdésre is igennel válaszolt, érdemes orvoshoz fordulni! – ajánlja Marian Stuart pszichológus, a New Jersey-i Robert Wood Johnson Orvosi Iskola professor emeritusa. – Jó hír azonban, hogy többféleképp is kaphat segítséget, így például rendszeres konzultációk során, fizikai aktivitással és ha szükség van rá, antidepresszánsok szedésével. Először a háziorvoshoz menjen, aki remélhetőleg már ismeri önt.

Vote it up
234
Tetszett?Szavazzon rá!