Hat étel a fájdalmas napokra

Így enyhíthet a menstruáció tünetein néhány roppant egyszerű étrendi változtatással

Tejtermékek, kalcium és D-vitamin
Valószínűleg soha nem jutna eszébe kipróbálni a tejet a premenstruációs szindróma (PMS) ellen, pedig lehet, hogy érdemes. Egy több mint 3000 nővel készített hosszú ideig tartó felmérés során a kutatók arra jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik naponta megittak négy adag alacsony zsírtartalmú tejet (vagy elfogyasztották az ennek megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint például dúsított narancslé, zsírszegény joghurt és más sovány tejtermék formájában), 40 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki PMS, mint azoknál a nőknél, akik csak heti egy adag tejet ittak. Próbáljon meg naponta 1000-1200 mg kalciumot és 400 NE D-vitamint szedni, ez a megfelelője négy pohár zsírszegény tejnek.

Spenót, szójabab, gabona és magnézium
A friss spenótlevél-saláta rágcsálása, sőt a – szintén magnéziumban gazdag – teljes kiőrlésű lisztből, hajdinából vagy teljes kiőrlésű kukoricadarából készült péksütemények is segíthetnek, hogy megszűnjenek a PMS tünetei. A magnézium ajánlott napi mennyisége 320 mg. Egy fél tengerihal-filé körülbelül 170 mg-ot, egy csésze (250 ml) teljes kiőrlésű liszt 166 mg-ot, egy csésze főtt spenót 157 mg-ot, egy csésze szójabab 148 mg-ot tartalmaz.

Olajos magvak, búzacsíra és E-vitamin
A mandula, napraforgómag és hasonló ételek fogyasztása soha nem jelent terhet, ráadásul még a PMS tüneteit is csillapíthatja általuk. Egy három hónapig tartó vizsgálatban 46 PMS-ben szenvedő nő vett részt. Azoknál, akik napi 400 NE E-vitamint szedtek – ennyi sokkal több olajos magban van, mint amennyit megennénk egy nap –, a PMS szellemi és testi tünetei is enyhültek.

Szedjen több vasat
Ha minden hónapban erős vérzés gyötri, próbáljon meg több vasat tartalmazó étrendet követni; a túl kevés vas ugyanis vérszegénységet okoz és legyengül. A sovány vörös hús és az osztriga különösen remek forrás. Azonban vigyázat: a túl sok vörös hús fogyasztása megnöveli az endometriózis kockázatát. Ez a fájdalmas betegség azzal jár, hogy méhnyálkahártya-szövet fejlődik ki a méhen kívüli szerveken, például a petefészkeken vagy a petevezetékeken. Ebben az esetben tehát nem árt az óvatosság.

Tofu, lenmag és fitoösztrogének
Az edamame (zöld szójabab) snackként vagy levesekhez és salátához adva is a menstruációt megkönnyítő étel lehet. A szója és a lenmag fitoösztrogéneket tartalmaz: ezek az ösztrogénhez hasonló növényi eredetű vegyületek, melyek segíthetnek kiegyensúlyozni a hormonháztartást a menstruáció alatt.

Gyümölcsökből és zöldségekből származó komplex szénhidrátok
Sok nő a cukros szénhidrátokat, például a csokoládét és fagylaltot kívánja meg havivérzése előtt és közben. Ne legyen cukorfüggő, inkább egyen teljes kiőrlésű lisztből készült, gyümölcsökkel és zöldségekkel teli ételeket: így megelőzheti a PMS tüneteit, többek között a görcsös hasfájást, mely gyakori kísérője az erős vérzésnek.

Vote it up
311
Tetszett?Szavazzon rá!