Hat egészségtelen éttermi trükk

Milyen „piszkos” praktikákkal érik el a séfek, hogy vonzóbbak az ételeik, mint amit ön otthon készít?

Megfőz egy ételt otthon, és úgy érzi, finom, majd ugyanezt az ételt kéri egy étteremben, ahol elképesztően ízletesnek találja. Mi a különbség? Egy részét tudja be a szakács ügyességének. A magyarázat azonban nagyobbrészt az olyan összetevők bőséges felhasználásában rejlik, melyek kiemelik az ízeket – és rendkívül egészségtelenek. Otthon is használjuk ezeket, de közel sem olyan mértékben, mint egy éttermi séf.

Vaj A levesben. A szószban. A húson. A zöldségeken. Vajjal lehet a legegyszerűbb és leggyorsabb módon gazdag, csodálatos ízt adni az ételeknek. (Szeretné tudni a csípős Buffalo-csirkeszárny bevonatának receptjét? Egyforma rész vaj és Cayenne-borsos szósz.) A legtöbb étterem óriási mennyiségeket használ, nem törődve azzal, hogy a vaj színtiszta telített zsiradék.

Tejszín Felhasználása megegyezik a vajéval. A tejszín számos éttermi leves és mártás főszereplője, és természetesen sok ínycsiklandó édesség kulcsfontosságú összetevője.

Olaj Másik módszer az ételek ízének gazdagítására a sok-sok olaj. Ez néha olívaolaj, néha egyedi ízvilágú, egzotikus magfélék olaja. Alsóbb árkategóriás éttermekben pedig a jól ismert növényi olaj. (Bizonyítékként legközelebb figyelje meg, mi gyűlik össze a doboz alján, amikor elvitelre kéri az ételt.) Ez az oka annak is, miért olyan jóízűek a rántott ételek: szivacsként szívják magukba az olajat, melyben sülnek. Bár az ételekhez felhasznált olajfajták legtöbbje nem ártalmas kis mennyiségben, attól még a zsiradékok közé tartoznak, azaz különösen magas a kalóriatartalmuk.

Állati zsírok Amikor a steaket vagy a hamburgert szaftosként reklámozzák, jusson eszébe: a hús „szaftja” legnagyobbrészt nem más, mint olvadt zsír. Az igazság márpedig az, hogy sokunk számára az állati zsiradékok ízletesek. Ropogós csirke- vagy kacsabőr, sült szalonna, egy szép márványos marha- vagy sertésszelet: mind jórészt a zsírnak – a telített zsírnak köszönhetik csodás ízüket, mely zsírfajta a lehető legkárosabb az egészségre.

 Ha otthon főz, csak beleszór egy kis sót az ételekbe menet közben. Az éttermekben viszont szabályosan öntik az ételekbe, hogy a lehető legtöbb ízt hozzák ki belőlük. Bármit megsóznak, még a salátákat és az édességeket is.

Édesítők Kapott már olyan zöldségköretet, melyet édesebbnek érzett, mint az ebéd utáni desszertet? Ez azért történt, mert cukrot adtak hozzá, hogy fokozzák az ízekben rejlő vonzerőt.

Vote it up
262
Tetszett?Szavazzon rá!