Hat fontos tudnivaló a fogszuvasodásról

Ugye, el akarja kerülni a fogtömést, illetve a rettegett gyökérkezelést? Ideje megtudnia, mi a fogszuvasodás oka

Egy apró lyukkal kezdődik
Először apró lyuk keletkezik a fogzománcon. Ezt az okozza, hogy a szájban lévő baktérium által termelt sav lebontja a zománcot. Ezen az icipici lyukon keresztül a baktérium behatol a fog belsejébe – amely a dentin nevű, némileg lágyabb anyagból áll –, és elkezdi pusztítani. Emiatt a dentinben idővel barna kásás foltok keletkeznek. – Ha röntgenfelvételen nézzük, olyan, mintha bombatalálat érte volna – mondja Molly Rodgers fogorvos. A fog megmentése érdekében a fogorvos eltávolítja a szuvas részeket és betömi a lyukat.

A rágógumi használ
Ha nincs kedve mindenhová magával vinni a fogkeféjét (kinek van?), a cukormentes rágógumi is megteszi. A xilitol cukorpótlót tartalmazó rágógumikról több vizsgálat is kimutatta, hogy csökkentik a fogszuvasodás kockázatát: a xilitol gátolja a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását és megakadályozza a lepedékképződést a fogakon. A bizonyítékok annyira meggyőzőek, hogy számos fogászati szövetség ajánlja a xilitolos rágógumik használatát.

Nem csak a cukor a bűnös
Az új kutatások azt mutatják, hogy nem csak a cukor képez lepedéket a fogakon. Bármely savas étel megváltoztatja a száj pH-értékét – ami szuvasodáshoz vezethet.

Melyek a savas ételek és italok? Az egyik legveszélyesebb a cukor és koffein keveréke. Tehát a koffeines üdítők, energiaitalok, édesített kávék és teák mind szuvasodást okozhatnak. – Ez komoly probléma, mert az embereknél könnyen kialakul a koffeinfüggőség – figyelmeztet Rodgers. – Ma már volt egy gyökérkezelésem. A páciens nagy kávéivó.

A nassolás tartós hatása
Ízlett az édes latte? Hát a finom muffin? A nassolás talán csak kis időre csillapítja az étvágyát, de a fogakat még legalább három órán át fenyegeti. Ennyi időre változtatja meg ugyanis a szájüregben a vegyhatást olyan mértékben, hogy az már roncsolja a fogzománcot. Egy pohár vízzel, fogmosással, rágógumival vagy szájöblítővel kitisztíthatja a száját és mérsékelheti a szuvasodás veszélyét.

Veszélyben a tinik
Jó hír: menopauza idején és idős korban nem lesz gyakoribb a fogszuvasodás. Rossz hír: Rodgers tapasztalata szerint a tinédzsereknél a legmagasabb a fogszuvasodás aránya. Miért? Mert imádják az energiaitalokat és a nassolást. Ráadásul miután kikerülnek a szorosabb szülői ellenőrzés alól, hajlamosak elhanyagolni a fogkefe és a fogselyem használatát.

Nem fáj – eleinte
Korai szakaszban a fogszuvasodás nem okoz fájdalmat. Ha rendszeresen átvizsgáltatja a fogát, a fogorvos idejében megtalálja és betömi a kisebb lyukakat. Amikor azonban a szuvasodás eléri a gyökércsatornát, gyökérkezelésre van szükség: ennek során a fogorvos kitisztítja a gyökércsatornát és betömi azt.

Vote it up
253
Tetszett?Szavazzon rá!