Hat jó ok az influenzaoltásra

Noha talán még távolinak tűnik az influenzaszezon, azonban már most érdemes cselekedni. Elmondjuk, miért

Minden ősszel elhangzik a figyelmeztetés, hogy oltassuk be magunkat influenza ellen, mégis kevesen szakítanak időt erre. Márpedig több nyomós ok van arra, miért érdemes minél előbb beadatni az influenzaoltást. Lássunk ezek közül hatot!

A vírusok évről évre változnak
A tavalyi vakcina ezért idén már nem biztos, hogy újra megvéd. Emellett az is igaz, hogy például a 2012-2013-as védőoltás ugyanazon vírusok ellen nyújtott védelmet, mint a 2011-2012-es, azonban az immunitás idővel csökken, ezért most ősszel újabb dózisra van szükség, hogy újratermelődhessenek a vírusok elleni antitestek.

Védje a gyermekeket, különösen az iskolásokat
2010-ben az Egyesült Államok közegészségügyi intézete kiadott egy ajánlást, mely szerint 6 hónapos kor felett mindenkinek meg kell kapnia az influenza elleni védőoltást.

Minél előbb, annál jobb
Bár nem lehet megadni pontos időpontot, mikor kezdődik és végződik az éves influenzaszezon, de akár már októberben beköszönthet, és egészen májusig eltarthat. Oltás után körülbelül két hétre van szükség, hogy a védettség kialakuljon, ezért a halogatás azzal járhat, hogy azelőtt kerül kapcsolatba a vírussal, mielőtt a teljes védettséget megszerzi.

Csökkenti a szövődményeket bizonyos csoportoknál
A várandós nők, az 5 év alatti gyerekek, az 50 év felettiek, az egészségügyi dolgozók, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a velük együtt élők és dolgozók mindnyájan fokozott kockázatnak vannak kitéve, ezért mindenképpen javasolt, hogy megkapják a védőoltást. A veszélyeztetett csoportokba tartozóknál azért is fontos az orvosi kezelés, mert influenza esetén életveszélyes szövődmények, például tüdőgyulladás, kiszáradás léphetnek fel, illetve bizonyos betegségek (asztma, szívproblémák, diabétesz) tünetei is súlyosbodhatnak.

Az influenza könnyen terjed
Elég, ha csak köhög egyet, a vírus máris a levegőbe kerül. A fertőződés kockázatát úgy csökkentheti a legjobban, ha kézfertőtlenítőt használ, és kerüli a nagy tömeget. Egy friss kutatás szerint még a testedzés is segít. A legbiztosabb azonban a védőoltás.

Tünetei a megfázáshoz hasonlóak
Az influenza légúti fertőzés, ezért megtévesztően hasonló tünetei vannak, mint egy egyszerű megfázásnak: ilyen például a kimerültség, a fájdalmak, a torokfájás, a száraz köhögés, a szemviszketés és az émelygés. Ha ezek a tünetek hirtelen támadnak, magas lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal kísérve, akkor ön valószínűleg influenzás. Ha a szövődmények tekintetében veszélyeztetett csoportba tartozik, forduljon orvoshoz rögtön, mivel a vírus elleni kezelés a betegség első két napján a leghatásosabb.

Vote it up
207
Tetszett?Szavazzon rá!