Hat meglepő jel, amelyet a bőre mutat

Már csak ezért is megérdemli a bőre a különleges törődést, odafigyelést

Ekcéma: a depresszióhoz és a szorongáshoz kapcsolódik
A száraz, viszketős, piros foltok a nyakon és a könyökhajlatban jelentkeznek. Rendkívül gyakran fordul elő főleg gyerekeknél, de felnőtteknél is kialakul. Meglepő azonban, milyen hatással van a lelkiállapotra, mondja dr. Jonathan Silverberg bőrgyógyász, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi karának docense. – Sok ekcémás beteg számol be levertségről és depressziós tünetekről. Általában nem gondolják, hogy lelki problémáik a bőrbetegséggel kapcsolatosak. – Az ekcéma hatékony kezelése enyhítheti a viszketést és a többi kellemetlen tünetet, amelyek zavarják az alvást, és így csökkentheti a betegség okozta stresszt. Fontolja meg ezeket a házi módszereket az ekcéma kezelésére.

Pikkelysömör: összefügghet keringési zavarokkal
Az immunrendszer meghibásodása miatt keletkeznek a bőrből kiemelkedő, kemény, pikkelyes foltok, állítja az amerikai Nemzeti Pikkelysömör Alapítvány. A pikkelysömör mellett több súlyos betegség kockázata nő. Az alapítvány felmérései szerint a betegség súlyosabb változatától szenvedők között 58 százalékkal nagyobb az infarktus és 43 százalékkal nagyobb a stroke kialakulásának a veszélye. – A pikkelysömör melletti gyulladás talán elősegíti az érrögök képződését – mondja dr. Silverberg. Egyben a betegségek kezelésekor használt gyógyszerek mellékhatása is okozhat pikkelysömört, teszi hozzá dr. Marie Jhin San Franciscó-i bőrgyógyász.

Rosacea: nő az Alzheimer-kór esélye
A bőr pirosodásával, kiütések megjelenésével járó rosaceától szenvedők közül sokan nem részesülnek kezelésben, mert nem is tudnak a betegségükről, állítja az amerikai Nemzeti Rosacea Társaság. Miként arról az új felfedezésről sem hallottak, amely komoly aggodalomra ad okot: az Annals of Neurology 2016-os felmérése szerint a rosaceás nők körében 28 százalékkal nagyobb a későbbi demencia kockázata. A kutatás még nem zárult le, de ha rosaceától szenved – és már elmúlt 60 éves –, forduljon orvoshoz, ha szellemi teljesítményében romlást észlel.

Vitiligo: nagyobb a pajzsmirigy-betegség kockázata
Ez a betegség pigmenthiányt okoz a bőrben, magyarázza dr. Courtney Schadt, a Louisville-i Egyetem bőrgyógyász docense. – A vitiligo oka, hogy az immunrendszer megtámadja a bőrben azokat a sejteket, amelyek a melanin nevű pigmentet termelik. – A többi autoimmun betegséghez hasonlóan ennél is gyakoribb a pajzsmirigybetegségek tünete. – Én minden betegemmel átbeszélem a társbetegségek tüneteit is – mondja dr. Schadt. Ha szükségét érzi, kérdezzen rá az esetleges összefüggésre bőrgyógyászánál. A pajzsmirigybetegség tüneteire sokszor nem figyelnek fel.

Bőrrák: növeli más rákbetegségek kockázatát
Ha valakinél melanómát diagnosztizálnak, soha többé nem akar rákbetegségről hallani. Pedig az Amerikai Rákszövetség szerint a melanóma túlélőinek körében nagy a valószínűsége másfajta bőrráknak vagy más szervek rákos megbetegedésének, például az emlő-, a prosztata- vagy a veseráknak. Az American Journal of Epidemiology szakfolyóiratban közölt felmérés azt mutatja, hogy korábban melanómás nőknél 60 éves kor felett a kétszeres az emlőrák kialakulásának a veszélye. A második rák kockázatát úgy csökkentheti, hogy ha óvakodik az ibolyántúli sugárzástól, aktív marad, egészséges, növényi alapú táplálékot fogyaszt, és naponta megiszik egy (férfiak kettő) pohár alkoholos italt. Illetve rendszeresen eljár rákszűrésre.

Száraz, viszkető bőr: összefügghet az ADHD-vel
Rendkívül idegesítő, ha az embernek állandóan viszket a bőre. Ráadásul a vakarózás kialvatlansághoz is vezethet. Nem véletlen, hogy a kutatók az atópiás dermatitisz ADHD-t, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart okozhat gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. A British Journal of Dermatologyban közölt felmérés szerint a felnőtt betegeknél 61 százalékkal nagyobb e rendellenesség valószínűsége, a leginkább azok veszélyeztetettek, akik fejfájástól és álmatlanságtól is szenvednek. Beszéljen orvosával, ha ekcémát diagnosztizálnak önnél, ugyanakkor az ADHD tüneteit is észleli, vagyis a figyelem elkalandozását, a helytelen időbeosztást és az indulatosságot.

Vote it up
122
Tetszett?Szavazzon rá!