Hat perc az életért

Vészhelyzetben gyorsan kell cselekedni. Az alábbi útmutató szerint tudni fogja, mit kell tennie

Megjelent: 2005. június

Kapcsolódó cikkek

Még szinte el sem kezdődött a mezőberényi gyermek-labdarúgótorna nyitómérkőzése, máris meg kellett szakítani a játékot, mert a vendég székelyudvarhelyi csapat csatára a hazaiak kapusával való ütközés után mozdulatlanul terült el a füvön. Amikor néhány másodperc elteltével sem mozdult, a hazaiak mestere, Kajlik Péter látta, hogy a fiú nem színészkedik. Tudta, hogy nagy baj van, azonnal cselekedni kell. Berohant a pályára.

Először megállapította, hogy az öntudatlan gyerek nem lélegzik, majd ahogy azt még a főiskolán elsősegélynyújtásban tanították neki, szétfeszítette a száját, és már látta is, mi a baj: az ütközéstől szerencsétlen módon hátracsúszott a nyelve, ezért nem kap levegőt. Három-négy próbálkozás után sikerült előrehúznia a nyelvet, és a fiú azonnal lélegezni kezdett. A helyi fül-orr-gégészeti szakrendelőbe szállították a gyereket, ahol kiderült, hogy a segítség idejében érkezett, nincs is szükség további orvosi beavatkozásra.

– Ha nincs a testnevelő tanár, végzetes tragédia is történhetett volna. Az elzáródott légutak miatt oxigénhiány jöhetett volna létre, amely maradandó agykárosodást vagy szívleállást is okozhat – kommentálja az esetet dr. Vida Gábor mentőorvos. – Egyértelmű, hogy a felkészültsége életet mentett.

Ilyen esetekben, ha az áldozat nem kap segítséget, perceken belül meghal. A mentő sokszor nem tud ennyi idő alatt a helyszínre érkezni, és a beteg élete a környezetében lévők segélynyújtásán múlik.

Az alábbi útmutató segít abban, hogy szükség esetén szakszerűen tudjon elsősegélyt nyújtani.

A komplex újraélesztés
A légzés és a szívműködés leggyakrabban szívinfarktus, stroke vagy fulladás miatt áll le. Bármi legyen is a kiváltó ok, mesterséges lélegeztetéssel oxigént kell a beteg tüdejébe juttatni, és mellkasmasszázs segítségével kell a szív munkáját helyettesíteni.

A komplex újraélesztés megkezdése előtt mindenképpen bizonyosodjon meg róla, hogy a betegnek valóban leállt-e a légzése és a szívverése. Ezért bármennyire aggasztó is a helyzet, először ne tegyen egyebet, mint a beteg mellé hajolva figyelje néhány másodpercig, hogy emelkedik-e a mellkasa, illetve kezét vagy arcát a beteg szája és orra elé helyezve érzi-e a leheletét. A szívverést a nyakon a fejbiccentő izom előtt, az ádámcsutka mellett elhelyezkedő nyaki verőér tapintásával tudja a legpontosabban ellenőrizni.

Ha nincs légzés vagy szívverés, először hívjon mentőt (a 104-es vagy 112-es telefonszámon), majd kezdje el a komplex újraélesztést. Az újraélesztési eljárás sarkalatos pontjait az angol kifejezések kezdőbetűje alapján ABC-ként is rövidítik. Ezek az átjárható légutak biztosítása (A), a befúvásos lélegeztetés (B) és a szívmasszázs (C).

A Először tegye szabaddá a légutakat. Fektesse a beteget a hátára, a szájából távolítsa el a légzést akadályozó dolgokat, például ételmaradékot, műfogsort. Ha kissé hátraszegi a beteg fejét és előreemeli az állkapcsát, megakadályozhatja nyelve hátraesését, ami elzárhatja a légutakat (lásd a képeken).

B Ha továbbra sem lélegzik a beteg, tegyen vékony textilkendőt az arcára, és vegyen mély lélegzetet. Fújjon határozottan, de nem túl gyorsan a betegbe. Akkor végzi jól a befúvást, ha a szeme sarkából látja, hogy a mellkas emelkedik (lásd a képen).

C Amennyiben az eszméletlen személy még mindig nem lélegzik, mozog vagy köhög, végezzen 15 mellkasmasszázst egyenletes ritmusban, körülbelül másodpercenként kettőt. Mellkasmasszázs végzésekor helyezze kezeit a szegycsont alsó felére (lásd a C képen). Egyenes könyökkel, függőleges irányban nyomja a beteg mellkasát egy-egy alkalommal olyan erővel, hogy az 4-5 centivel süllyedjen le.

Addig folytassa felváltva a mellkasmasszázst és a lélegeztetést 15/2 arányban, amíg a keringés és a légzés vissza nem tér vagy a segítség meg nem érkezik, és néhány percenként ellenőrizze a keringést és a légzést.

Ha a beteg lélegzik, de eszméletlen, fordítsa stabil oldalfekvésbe.

Amennyiben van a közelben defibrillátor, akkor az újraélesztés elkezdésekor hozza valaki a helyszínre.

Magyarországon a nagyobb pályaudvarokon és a forgalmasabb városközpontokban már rendelkezésre állnak ezek az eszközök, amelyek segítségével meg lehet szüntetni a rendszertelen szívverést.

Szívroham
Horváth László* 57 éves informatikus a pasaréti pályán teniszezett a fiával (A *-gal jelölt neveket megváltoztattuk). Még a bemelegítő ütéseknél jártak, amikor hirtelen erős nyomást érzett a mellkasában, és elsötétült előtte a világ. Amikor a szomszéd pályán játszó Benedek Tamás* látta, hogy a férfi összeesik és nem mozdul, odarohant. A férfit a hátára fektette, ekkor vette észre, hogy nem vesz levegőt. Miután a pulzusát sem érezte, azonnal erőteljesen befújt az orrába, és mellkasa mellé térdelve ritmusosan nyomkodni kezdte a szív feletti területet.

– Még szerencse, hogy két hónap sem telt el, amióta Tamás részt vett egy elsősegély-nyújtási tanfolyamon – mondja Vida doktor. Sajnos nagyon ritka, hogy a mentő kiérkezése előtt bárki elkezdené az újraélesztést.

Szívroham esetén nem kap elég oxigént a szívizomzat, ami károsítja a szívizom működését. A vérkeringés romlik, a szív leállhat. Az is előfordul, hogy súlyos szívritmuszavar lép fel. Beavatkozás nélkül a beteg rövid időn belül meghal.

Ezek a tünetek jellemzőek a szívinfarktusra: a bal vagy mindkét karba, az állba vagy a gyomortájék irányába sugárzó szorító mellkasi fájdalom, amelyhez hideg verejtékezés, légszomj, hányinger, szédülés vagy gyengeségérzés társul.

Amennyiben a beteg eszméleténél van, a következőket kell tenni:

1. Hívjon mentőt. Kérdezze meg az ott tartózkodóktól, hogy van-e a közelben defibrillátor.

2. Helyezze nyugalomba a beteget.

3. Ha a betegnek van gyógyszere szívroham esetére, vetesse be vele.

4. Maradjon a beteggel addig, amíg meg nem érkezik a segítség.

Végezzen komplex újraélesztést, ha a beteg állapota azt szükségessé teszi.

Eszméletlen beteg esetén:

1. Hívjon mentőt. Kérdezze meg, hogy van-e a közelben defibrillátor.

2. Ellenőrizze a légzést és a keringést, döntse el, hogy van-e szükség komplex újraélesztésre. Kielégítő életfunkciók esetén fektesse a beteget az oldalára, és várja a segítséget.

Égés, forrázás
A hároméves Kenesei Zsuzsika* az édesanyja mellett játszott a konyhában, amikor kisült a pogácsa. Rögtön el akart venni egyet. A forró tepsi megégette a kezét. Édesanyja a tévhitekkel ellentétben nem tojásfehérjét vagy vajat kent rá, hanem rögtön hideg vízzel csillapította a fájdalmat. – Sokkal súlyosabb is lehetett volna a sérülés, ha nem így tesz – mondja dr. Bodó Kadosa baleseti sebész.

Az égés és forrázás az egyik leggyakoribb konyhai baleset, és sajnos nagyon sok esetben kisgyermek a sérült. A legsúlyosabb sérüléseket a forró sütő, a grillezéskor használt rács, a tűzön forró víz vagy forró olaj okozza.

Az égéseket súlyosság szerint első-, másod- és harmadfokúként osztályozzák. A következő tanácsok az enyhe és a közepes, kisebb kiterjedésű égések ellátására vonatkoznak:

1. A megégett testrész fájdalmát enyhítse hideg folyó vízzel.

2. Az enyhe égések gyógyulását speciális sprayvel vagy krémekkel lehet gyorsítani. Nem szabad azonban a megégett felületre vajat, tojásfehérjét vagy testápolót kenni.

3. Az égést csak akkor kell steril kötéssel fedni, ha fennáll a szennyeződés veszélye.

4. Amennyiben a bőrön hólyagok alakulnak ki, ne nyissa meg őket, mert az elősegíti a baktériumok megtelepedését, a felülfertőződést.

Ha az égés az arcot vagy a kezet érinti, illetve körülveszi valamelyik testrészt (például a csuklót vagy egy ujjat), akkor orvoshoz kell fordulni.

Kiterjedt vagy mély (harmadfokú) égés esetén így járjon el:

1. Hívjon mentőt.

2. Ne mozdítsa meg az áldozatot, hacsak nincs továbbra is veszélyben. Ne távolítsa el a ruháját.

3. Takarja be a megégett területet tiszta lepedővel.

4. Folyamatosan ellenőrizze a beteg állapotát, és szükség esetén végezzen komplex újraélesztést.

Sérült végtag
– Az elsősegélynyújtás szempontjából mindegy, hogy a sérült végtag eltört vagy kificamodott, ha az érintett testrész duzzadt és mozgatásra fokozódik a fájdalom, tételezze fel a legrosszabbat – tanácsolja Bodó doktor.

1. Hívjon mentőt. Helyezze nyugalomba a sérültet.

2. Ne próbálja meg kiegyenesíteni vagy helyretenni a csontot, és ne terhelje a végtagot.

3. Tegyen borogatást, illetve ha mód van rá, jeges tömlőt a sérülés helyére úgy, hogy tiszta ruha kerüljön a bőr és a tömlő közé.

4. Húszpercenként 5 percre távolítsa el a jeges tömlőt.

Ha nincs a közelben segítség, készíthet sínt (lásd a képen), amellyel könnyebben szállítható a sérült. Ellenőrizze, hogy a sín ne legyen túl szoros: az ujjának kényelmesen be kell férnie a rögzítés alá.

Vérzés
Ne próbálja a végtag elszorításával csillapítani a vérzést. Ha csak a visszereket szorítja el, a vérzés fokozódhat is, és ha túl nagy erőt alkalmaz, bénulás vagy izomsérülés is kialakulhat.

1. Hívja a mentőket. Helyezzen kötszert vagy tiszta ruhát közvetlenül a vérzésre, és határozottan nyomja rá.

2. Enyhítse a vérzést azzal, hogy annak helyét a szívnél magasabbra emeli.

3. Ha a vér átüt a kötésen, ne vegye le, inkább tegyen rá még egy réteget. Ha a kötés átvérzik, nagyobb nyomást kell alkalmazni.

Ha a kéz vagy a kar sérült:

1. Keresse meg a kar verőerét a felkar belső részén, a hajlító- és feszítőizmok között.

2. Addig nyomja négy ujjával a verőeret, amíg el nem áll vagy nem mérséklődik a vérzés.

3. Tartsa fenn a nyomást a mentő megérkezéséig.

Ha a láb vagy a lábszár sérült:

1. Ha nincs gerincsérülésre utaló jel, fektesse a beteget a hátára.

2. Keresse meg a lágyékhajlatban a comb verőerét.

3. Erősen nyomja a verőeret addig, amíg a vérzés meg nem szűnik vagy nem mérséklődik jelentősen. Ha ez sikertelen, próbáljon meg két kézzel nagyobb nyomást kifejteni. Tartsa fenn a nyomást a mentő megérkezéséig.

Allergiás reakció
A tízéves Zoli* felmászott a fűzfára, és épp azon az ágon kezdett el hintázni, amelyen egy kirajzó méhcsalád telepedett meg. A megzavart méhek rögtön támadtak, mire Zoli sikítva szaladt a felnőttekhez. A kisfiú reszketett, fuldoklott, az arca elkékült és bedagadt. Édesanyja, Kádár Erzsébet* a csípések láttán a kocsihoz rohant, ahol a méhcsípés elleni injekciót tartották. Előző évben egyszer már megcsípte egy méh Zolit, akkor is súlyos allergiás reakció alakult ki nála. Tudta, hogy az injekciótól függ a fia élete.

– Akinél előfordult már méh- vagy darázscsípés miatt súlyos allergiás reakció, annak ajánlott mindig magánál hordania adrenalininjekciót – magyarázza dr. Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának allergológus orvosa. A csípést követően a tünetek (hidegrázás, csalánkiütés, viszketés, nyelv- és torokduzzanat, nehézlégzés és eszméletvesztés) megjelenésekor azonnal be kell adni az életmentő injekciót.

Súlyos allergiás reakció esetén a következőt kell tennie:

1. Hívjon mentőt.

2. Ha van, használjon adrenalininjekciót.

3. Ellenőrizze a beteg légzését és szívverését; szükség esetén végezzen komplex újraélesztést.

Félrenyelés
Aki valóban félrenyelt, az nem tud levegőt venni, illetve hangot kiadni. A problémát nem lehet a hát ütögetésével megszüntetni. A légcsőbe került idegen anyagot a Heimlich-féle műfogással lehet a leghatékonyabban eltávolítani. Először hívja a mentőt. Vigyázzon! Nem szabad a műfogást elvégezni, ha a személy tud köhögni, beszélni vagy lélegezni. A Heimlich-féle műfogást így kell végezni az egy évnél idősebb betegeknél:

1. Álljon a félrenyelt személy mögé és ölelje át a törzsénél.

3. Szorítsa ökölbe az egyik kezét és fordítsa a hüvelykujját a beteg hasa felé a köldök és a szegycsont között.

4. Másik kezét rátéve erős mozdulattal nyomja fel a hasat a mellkas felé, hogy a tárgy kijusson a légcsőből.

5. A beteg sikeresen alkalmazott Heimlich-féle műfogás esetén is keresse fel orvosát.

Kiszáradás
A nagy hőség könnyen kiszáradást okozhat. Az elmúlt években a szélsőségesen magas nyári hőmérsékletek sok embernél okoztak kiszáradást. A leginkább veszélyeztetettek az önellátásra képtelen idősek és a csecsemők, de a melegben folyadékpótlás nélkül intenzív munkát végzők, sportolók is áldozatul eshetnek. A veszélyeztetettek gyakori itatásával elkerülhető a kiszáradás. A kiszáradás tünetei közé tartozik a szomjúság, a gyengeség, a sápadtság, a nyirkos és izzadt bőr. Előfordulhat szédülés és hányinger is.

1. Ne engedje, hogy a kiszáradásgyanús személy tovább terhelje magát.

2. Itasson vele folyadékot (vizet, sportitalt). Lazítson a ruházatán, vagy legyezze, vigye hűvösre.

3. Csecsemők és kisgyermekek esetében a kiszáradás okozta hányinger, hányás miatt sok esetben csak infúzióval lehet pótolni a hiányzó folyadékmennyiséget, ilyenkor gondoskodjon róla, hogy mielőbb megkapja.

Hőguta
A túl magas hőmérséklet veszélyes állapotot, hőgutát okozhat, mely főként az időseket és a kisgyermekeket, illetve a meleg helyen dolgozókat érinti. Magas lesz a beteg hőmérséklete, hányinger és hányás jelentkezhet nála, vörössé, forróvá és szárazzá válik a bőre. A szapora és gyenge pulzushoz felületes és szapora légzés társul. Zavartság, eszméletvesztés alakulhat ki.

1. Hívjon mentőt.

2. Vigye hűvösre, és kezdje el hűteni a beteg testét hideg vizes borogatással vagy jeges tömlővel.

3. Ellenőrizze a légzést. Amennyiben szükséges, végezzen komplex újraélesztést.
 

Jó, ha kéznél van ez az útmutató vészhelyzet esetén. Azonban érdemes beiratkozni olyan elsősegély-nyújtási tanfolyamra is, ahol elsajátíthatja azt, amit mindenkinek tudnia kellene.

– Bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor az ő tudásán múlik egy ember élete – mondja Török László, a Magyar Vöröskereszt Pest megyei titkára. – Ahhoz, hogy szakszerűen tudjon segítséget nyújtani, legjobb, ha gyakorlatokon is részt vesz. A Vöröskereszt szervezésében rendszeresen tartanak tanfolyamokat, melyeken az alapfokú elsősegélynyújtástól a komplex újraélesztésig mindent el lehet sajátítani. További információk a voroskereszt.hu honlapon.

Vote it up
115
Tetszett?Szavazzon rá!