Hat tévhit az influenzáról és az oltásról

Bizonytalan abban, hogy kell-e önnek oltás? Tudja meg az igazságot e hat tévhitről

1. Az oltás nem nyújt 100%-os védelmet. Akkor meg mire jó?
– Amikor pácienseim, ismerőseim megkérdezik tőlem, miért fontos az oltás, azt felelem, hogy nemcsak nekik fontos, hanem mindenkinek a környezetükben; főleg azoknak, akik súlyosan megbetegedhetnek, ha elkapják az influenzát – mondja dr. Jonathan Kerr családorvos. Az időseknél, kisgyerekeknél, várandós nőknél vagy a krónikus betegségben szenvedőknél (asztmásoknál, cukrosoknál, szívbetegeknél), illetve azoknál, akiknek legyengült az immunrendszerük (rákosoknál, AIDS-eseknél, szervátültetetteknél) az influenza súlyos szövődményei alakulhatnak ki: tüdőgyulladás vagy akár halál is. Amikor oltást kap, nemcsak önnél nő a betegség elkerülésének az esélye, hanem náluk is.

Bár igaz, hogy az oltás nem nyújt 100%-os védelmet, dr. Kerr szerint ez nem ok arra, hogy kihagyja. – Az influenzaoltás nem tökéletes és nem akadályoz meg minden esetet – mondja dr. Kerr. – Ennek ellenére érdemes beadatni. Tévedés, hogy az influenza nem komoly betegség. Nagyon súlyos is lehet – állítja dr. Kerr.

2. Az oltás influenzát okozhat
Azért nem a vakcina a felelős, ha valaki az oltás beadása után megbetegszik. – Az oltóanyag hatására a szervezetben immunválasz lép fel, hogy antitesteket termeljen, amelyek védelmet nyújtanak a betegség ellen – magyarázza dr. Kerr. – Van, aki néhány napig influenzás tüneteket érez az oltás beadása után, mert szervezete úgy viselkedik, mintha a betegség ellen védekezne, de valójában nem lép fel nála az influenza. – Ha hosszabb ideig köhög vagy náthás, azért a náthavírus okolható. – Néhányan már betegek, amikor az oltást kapják, és aztán tévesen azt hiszik, az oltás a bűnös – mondja a doktor.

3. A szezonális influenza és a „gyomorinfluenza” ugyanaz a betegség
Sokan összekeverik a két betegséget, pedig két külön kórról van szó. Az influenzatörzsek télen terjednek el, és csak a légutakat (a tüdőt, az orrot és a torkot) támadják meg orrdugulást, torokfájást, köhögést, magas lázat, testfájdalmat és elesettséget okozva. A szezonális influenzától senkinek nem lesz hasmenése vagy gyomorfájdalma. E két tünet a vírusos gyomor-bélhurut velejárója, amelyet gyakran „gyomorinfluenzának” hívnak. A gyomor-bélhurut nem érinti a légzőszerveket, az emésztőrendszert támadja, és hasmenést, hányást, gyomorgörcsöt, hőemelkedést és fejfájást okoz. Így védekezzen a gyomorvírus ellen!

4. Náthás vagyok, ezért most nem kaphatok oltást
Akkor is beadathatja az oltást magának, ha megfázott. – Megfázáskor a szervezet már beindított egy immunreakciót, de ez nem gátolja a védőhatás kialakulását – mondja dr. Kerr.

5. Ebben a szezonban már voltam influenzás, tehát védett vagyok
Az influenzaszezonban különböző vírustörzsek terjednek el. Miután felépül az egyik okozta betegségből, még nem lesz védett egy másik aktív törzs ellen. Ha pedig a vírus, amelytől beteg lett, mutálódik, és újra megbetegedhet tőle. – Akkor is oltassa be magát, ha úgy gondolja, már volt influenzás – mondja dr. Kerr. Gyakran előfordul, hogy a megfázást vagy a gyomor-bélhurutot influenzának hiszik, ezért nem ajánlatos az ilyen betegségek után kihagyni az oltást. Az influenzát csak az orvosi rendelőben vett torokkenettel lehet egyértelműen azonosítani.

6. Ha esetleg influenzás leszek, antibiotikumot fogok szedni
A szezonális influenzát nem lehet antibiotikummal kezelni. – Az antibiotikumok csak a baktériumokat pusztítják. Mivel az influenzát vírusok okozzák (és nem baktériumok), az antibiotikumok nem használnak ellene – állítja dr. Kerr. Az orvosok indokolt esetben felírhatnak vírusellenes szereket, hogy enyhítsék a tüneteket, de ezeket a betegség első napjaiban kell szedni, különben nem nyújtanak segítséget a tünetek ellen. – Ha influenzagyanús tüneteket észlel, gyorsan menjen orvoshoz, hogy az eldönthesse a megfelelő kezelést – javasolja a doktor.

Vote it up
120
Tetszett?Szavazzon rá!