Hat tipp a fehér fogakért

Fogaink állapota nem pusztán egészségi kérdés, ugyanis megalapozhatja vagy éppen tönkreteheti az ember megjelenését

Kapcsolódó cikkek

Ügyeljen az étrendjére
Mindaz, ami a szájba jut, nyomot hagy a fogakon. Ha tehát ön sok vörösbort vagy teát iszik, esetleg dohányzik, számítson rá, hogy kevésbé lesz csillogó a mosolya. További bűnösök például a kóla, szószok és sötét gyümölcslevek. Vagyis minden, ami sötét színű, az jó eséllyel színezi a fogakat. Első lépésként öblögesse ki a száját, majd mosson fogat, miután elszíneződést okozó ételt vagy italt fogyasztott. (A szájöblítés azért fontos, mert ezek az esetek egy részében savasak, azaz oldják a fogat. Ha oldják a fogat, felpuhul az állománya, így az azonnali fogmosás miatt károsodhat a zománc.) Második lépésként kérjen fogorvosától egy jó fogfehérítő szert, és használja rendszeresen. Harmadszor pedig csak akkor fogyasszon fogszínező ételt-italt, ha van kéznél fogkefe – esetleg egy desszertként megevett alma is megteszi.

Dúdoljon fogmosás közben
A fogmosás ideális időtartama, mely ahhoz szükséges, hogy az összes baktériumoktól hemzsegő lerakódást eltávolítsa, legalább két perc. Használja karóráját, vagy tartson egy időzítőt a fürdőszobában, és állítsa be két percre. Esetleg keressen egy dalt, amely körülbelül két percig tart, és dúdolja végig.

Úgy fogja a fogkefét, mint a ceruzát
Fogkeféje úgy néz ki, mint amivel autót mostak? Ha igen, feltehetően túl nagy erővel használja. Bár némely dörzsöléspárti ember ezt gondolja, a teljes erővel sikálás nem a legjobb módja a lepedék eltávolításának. A legalkalmasabb erre, ha a fogkefét 45 fokos szögben tartja az ínyéhez, és finoman, körkörösen mozgatja, nem pedig előre-hátra. Fogja úgy a fogkefét, mintha ceruza lenne, így nem fog túl erősen dörzsölni vele.

Igyon mindennap egy csésze teát
A teában levő flavonoidok és más összetevők megakadályozzák, hogy a káros baktériumok megtelepedjenek a fogakon, valamint gátolják azoknak a vegyületeknek a képződését, mely fogszuvasodást okoz. A tea emellett nagy mennyiségű fluoridot is tartalmaz.

Rendszeresen cserélje fogkeféjét
Dobja el a fogkefét vagy cserélje le a fejet elektromos fogkeféjén legalább két- vagy háromhavonta! Ha nem teszi, baktériumokat juttat velük a szájába.

Használjon alkoholmentes szájvizet
A legtöbb recept nélkül kapható szájvíz túl sok alkoholt tartalmaz, ez pedig száríthatja a száj és az íny nyálkahártyáját, megnövelve a baktériumfertőzés veszélyét. Némely vizsgálat egyenesen összefüggést vél felfedezni az alkoholos szájvizek és a szájrák magasabb kockázata között. A biztonság kedvéért inkább legyen absztinens, ha szájvízről van szó.

Vote it up
340
Tetszett?Szavazzon rá!