Hat veszélyes hétköznapi tárgy

Nem is gondolná, milyen egészségi kockázatot rejt egyes ételtartók, illetve fürdőszobai játékok használata

Hungarocell ételtartó
Mit tartalmaz: Polisztirol
Veszélye: Sztirol oldódik be az ételbe, illetve a kidobott szemétből a talajvízbe. A sztirol hormonális hatása miatt károsítja az endokrinrendszert (a hormonokat termelő belső elválasztású mirigyeket), és rákkeltő.

Mit tehet: Kerülje az olyan ételeket, amelyeket polisztirolt tartalmazó dobozban tároltak – ezt a tároló alján 6-os számjegy jelzi az újrahasznosítási szimbólumban.

Tapadásmentes bevonatú konyhai edények
Mit tartalmaz: Polifluoroalkilok (PFC)
Veszélye: A tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyőkből felszabadulhatnak tetrafluoretilént (ebből származik a védett márkanév, a Teflon) tartalmazó gázok, amelyek 350 °C fölött rákkeltőek lehetnek. Mikor ennyire meleg? Az olívaolaj például jóval hamarabb, már 210 °C-on füstölni kezd.

Mit tehet: Figyeljen oda, hogy ne hagyjon üres serpenyőt a tűzön túlmelegedni.

Elhasznált, rozsdás konyhai edények
Mit tartalmaz: Alumínium
Veszélye: Bár száz százalékig még nem bizonyított, de többször felmerült már, hogy az alumínium Alzheimer-kórt okozhat.

Mit tehet: Legjobb lenne, ha megszabadulna régi, elhasználódott konyhai edényeitől, mert ezek alumíniumtartalma könnyen átszivárog az ételbe; különösen igaz ez, ha leveles zöldségekről vagy savtartalmú ételekről van szó, mint például a paradicsom. Vásároljon helyettük tapadásmentes bevonatú, anodizált (elektrokémiai oxidálás) alumíniumedényeket.

Újrahasználható sportkulacsok
Mit tartalmaz: polikarbonát, amely biszfenol-A-t tartalmazhat
Veszélye: A biszfenol-A hormonális zavart okozhat, és prosztatarákhoz vezethet.

Mit tehet: Kerülje az olyan műanyag kulacsokat, amelyeknek újrahasznosítási szimbóluma 7-et mutat, továbbá figyeljen a fémdobozos tárolókra, mint amelyekben például bébitápszert vagy kakaót lehet kapni, illetve a műanyag cumisüvegekre. Műanyagot ne tegyen se mikróba, se mosogatógépbe, de legjobb, ha inkább kerámia- vagy üvegtárolókat használ. Műanyagból az újrahasznosítási szimbólumban 1-es, 2-es, 4-es és 5-ös jelzésűek a biztonságosak, a 3-as, 6-os és 7-es jelzésűek kevésbé.

Újratöltött vizes- és üdítős palackok
Mit tartalmaz: Polietilén-tereftalát
Veszélye: Biztonságosak a palackok, azonban csak egyszeri használatra vannak tervezve – nem lenne szabad újratölteni, mert baktériumok kerülhetnek bele.

Mit tehet: Ivásra egyszer használja csak, mert ha elmosogatta, akkor sem lehet benne biztos, hogy kellőképp fertőtlenítette-e. Gondolkozzon inkább az újrahasznosításán.

Kerti bútorok, zuhanyfüggöny, játékok
Mit tartalmaz: polivinil-klorid (PVC), amely gyakran tartalmaz ftalát nevű lágyítókat
Veszélye: A PVC-ből felszabaduló vegyületek károsak lehetnek az állatok májára, veséjére és szaporodási szerveire. Valószínűleg az endokrin-rendszert is károsítják: hormonhatásuk révén akár egy gyermek természetes növekedését és fejlődését is felboríthatják (különösen veszélyes ezért, ha gyermeke viniljátékot rágcsál).

Mit tehet: Kerülje a PVC termékeket és az olyan puha műanyag játékokat, amelyeket gyermekei a szájukba vehetnek. Válassza az 1-es, 2-es, 4-es és 5-ös jelzésű műanyag termékeket, amelyekben nincs ilyen vegyület.

Vote it up
424
Tetszett?Szavazzon rá!