Hipertóniások, figyelem!

Az érintettek sokszor semmit sem éreznek, vagy csak enyhe lábfájást, mégis valódi vészjelet küld a szervezetük

Minden hetedik hipertóniás embernek perifériás verőérszűkülete (VÉSZ) is van. Ez azt jelenti, hogy a szívtől távolabbi verőerek, így az alsó végtag artériáinak csökken az átmérője, emiatt romlik a vérellátás.

A Magyar Hypertonia Társaság által indított országos felmérés keretében a kutatók közel 22 ezer olyan embert vizsgáltak meg, akinek magas volt a vérnyomása. A VÉSZ jelenlétére abból következtettek, hogy mind a két karon és mind a két lábszáron mérték a vérnyomást; a két érték hányadosa, a boka-kar index VÉSZ esetén alacsony. A kutatás során a résztvevők 14 százalékánál mértek VÉSZ-jelet.

Bár a VÉSZ előrehaladott esetekben lábfájást okoz, általában tünetmentes. Viszont igazi vészjel: VÉSZ esetén nő az infarktus és a stroke veszélye. – A VÉSZ-t azért kell kimutatni idejében, hogy az érintetteknél jobban oda lehessen figyelni a szövődmények megelőzésére, ennek érdekében megfelelő gyógyszerek adására – hangsúlyozza dr. Farkas Katalin, a budapesti Szent Imre kórház angiológus főorvosa, a vizsgálat vezetője.

A boka-kar index mérését elsősorban az angiológia szakrendelések végzik, de számos hipertónia szakrendelésen, illetve családorvosi rendelőben is van rá lehetőség. Fájdalmatlan, pár percig tartó vizsgálatról van szó.

Vote it up
223
Tetszett?Szavazzon rá!