Hogy készül az m&m csokigolyó?

Manapság gyakran hangzanak el ilyen kérdések a felvételi beszélgetéseken. Ön hogyan boldogulna velük?

Felvételi beszélgetésen van egy csúcstechnológiát alkalmazó cégnél. Manapság nehéz ilyen helyre bejutni, ezért alaposan felkészült, és meg tudja indokolni, miért ön a lehető legalkalmasabb erre az állásra. Már épp belekezdene, amikor kérdezője váratlan kérdéssel áll elő: „Miért kerek csatornafedőket gyártanak?” vagy „Hogyan készül az M&M csokigolyó?”

Akik e kérdéseket az állásra jelentkezőknek felteszik, azt mondják, a válaszok segítenek lemérni az intelligenciát, a leleményességet és azt a fajta rugalmas gondolkodást, amely a mai versenyközpontú világban nélkülözhetetlen. Az efféle kérdések elterjedését főként a Microsoftnak tulajdonítják. A szoftverfejlesztő óriáscéghez havonta mintegy 12 ezer jelentkező adja be az életrajzát, nem csoda hát, ha válogatni akar. Honlapján ez áll: „Eredeti, kreatív módon gondolkodó személyeket keresünk, felvételi beszélgetéseinket pedig úgy alakítottuk ki, hogy meg is találjuk őket.”

Néhány felvételiztető szerint a fejtörők, valamint a változó üzleti világ valódi problémáinak megoldásánál hasonló módon kell gondolkozni. Emellett az az előnye is megvan ennek a felvételi eljárásnak, hogy mindenki egyenlő esélyekkel próbálkozhat. A jelentkező válasza, melyet egy ilyen gondolkodtató kérdésre ad, felkeltheti a kérdező figyelmét. A felvételiző logikája számít, a képzelőereje és a problémamegoldó képessége, nem pedig az, hogy hová járt iskolába, hol dolgozott vagy hogyan öltözködik – bár ezek a dolgok is fontosak.

Vajon ön hogyan boldogulna egy ilyen agyafúrt kérdéssel?
 

Kérdés: Hogyan készül az M&M csokigolyó?
Válasz:
Az alapkérdés az, miként lehet tökéletesen sima cukormázréteggel bevonni egy tömegesen gyártott terméket, melyet a zacskó felbontásának pillanatáig nem érint emberi kéz.

Mártsuk a csokoládét gyorsan száradó folyékony cukormasszába, gondolná. Csakhogy le is kell tenni valahová, amíg meg nem szárad, így a drazsénak lapos lenne az alja. Íme, egy szellemes – de helytelen – válasz: a fagyott mogyorókat keresztüllövik egy réteg tűzforró csokoládén, ami egyből megfagy rajtuk, így azután elkészülése pillanatában már szilárd.

Valójában a Mars cég egyszerű eljárást alkalmaz. Az M&M csokoládéból készült belsejét kis öntőformákban készítik el. A csokoládélencséket nagy, betonkeverőhöz hasonlítható forgó dobba helyezik. Mialatt a dobban zötykölődnek, cukros folyadékkal fújják őket be, mely fehér cukormázzá szilárdul. Az állandó mozgás megakadályozza, hogy a cukorkák nagyobb tömbökbe ragadjanak össze. Ezután egy második – színes – cukormázréteggel vonják be őket, amely megszáradása után a cukorkák felszíne lesz.

Na és hogyan nyomtatják rájuk azt a kis m betűt? A cukorkákat futószalagra öntik, ahol mind megtalálja a helyét a több ezer azonos formájú mélyedés valamelyikében, majd egy sor gumibélyegző nyomtatja rájuk finoman az m betűt ehető fehér festékkel.

A Microsoft egyik programmenedzsere, aki ezt a kérdést javasolta, még csak nem is tudta a megoldást – de erre nem is volt szükség. A lényeg az, hogy lássák, a jelentkező képes-e meggyőző választ adni – és nem mond-e képtelenséget.
 

Kérdés: Miért kerek és nem négyszögletes csatornafedőket gyártanak?
Válasz: Melyik válasz a leggyakoribb? Egy négyszögletes csatornafedő könnyedén beleeshet a nyílásába, esetleg megsebesítve valakit, vagy elveszne a víz alatt. Ehhez csak annyi kell, hogy az élére állítva elfordítsák egy kicsit. A körnek viszont minden irányban ugyanakkora az átmérője. Ez és a fedő alsó szegélyén lévő keskeny bemélyedés akadályozza meg, hogy beleessen a nyílásába, akárhogyan tartják is.

Egy másik válasz: a kerek csatornafedőt kisebb távolságokra egy ember is el tudja gurítani, míg a szögleteshez kocsi vagy két ember kellene.

Ugyancsak lehetséges válasz: a kerek csatornafedőt nem kell elforgatni, hogy beillesszük a nyílásba.

Talán ez a legnépszerűbb az összes Microsoft-féle kérdés közül – annyira, hogy lassan már a túlhasználat áldozatává válik.
 

Kérdés: Mike-nak és Toddnak összesen 21 dollárja van. Mike-nak 20 dollárral több, mint Toddnak. Hány dollárjuk van külön-külön? Törtszámokat nem használhat!
Válasz: Beugratós kérdés! Hajlamos volna azt felelni az ember, hogy Mike-nak 21, míg Toddnak 1 dollárja van, ám ez összesen 22. Ha azt mondaná, Mike-nak 20, Toddnak pedig 1 van, a különbség 19. Csak az lehet tehát a válasz, hogy Mike-nak 20 dollár 50 centje, Toddnak pedig 50 centje van – ez az egyetlen lehetséges megoldás, amely szerint Mike-nak pontosan 20 dollárral van többje, mint Toddnak. Ekkor azonban a kérdező megismétli: törtszámokat nem használhat!

A kérdező azonban téved – vagy elhallgatja azt az apróságot, hogy az egész számú centek nem törtszámok. Álljon tehát a sarkára, és védje meg válaszát: végtére is a nagyvállalatoknál is ilyen az élet.
 

Kérdés: Hogyan tervezné meg Bill Gates fürdőszobáját?
Válasz: Két döntő szempont van: Bill Gates meg kell hogy kapja, amit akar, a megkérdezettnek pedig olyan ötleteket kell mondania, amelyek Gates kedvére valók, csak eddig még nem jutottak az eszébe.

Kezdje azzal a választ, hogy leülne s meghallgatná, milyen fürdőszobát szeretne. Megkérdezné, mennyi pénzt szán rá és mikorra kell készen lennie, majd előhozakodna a saját ötleteivel. Ezek után elkészítene egy tervet, Gates társaságában átnézné, és végrehajtaná a szükséges módosításokat. A saját ötleteket illetően fontos, ha tudja, hogy a valóságot nehéz felülmúlni. Bill Gates fürdőkádjának például van egy különleges funkciója, melynek segítségével már az autójából feltöltheti a kívánt hőmérsékletű fürdővízzel. A Microsoft nagyon komolyan veszi a számítógépes technológia bevezetését az otthoni, mindennapi életbe. Íme, néhány ötlet, mely sikert arathat:

• Amint gyerek lép a fürdőszobába, a gyógyszeres szekrény bezáródik.

• „Kézmentes” jegyzetfüzet. A legjobb ötletek mindig a fürdőszobában jutnak az ember eszébe, ezért hasznos lenne egy beszédfelismerő készülék, mely felveszi az alábbihoz hasonló kulcsmondat után elhangzó üzenetet: „Emlékeztető Billnek.” A készülék az ön e-mail címére továbbítja az üzenetet, így az már ott várja, amikor megérkezik a munkahelyére.

Úgy gondolja, hogy ezek a jelentéktelen előnyök nem indokolják a régi, törhetetlen, szoftverfrissítést nem igénylő és áramkimaradás esetén is működőképes fürdőszobai berendezések cseréjét? Nos, akkor... egészen biztos, hogy a Microsoftnál szeretne dolgozni?

Vote it up
262
Tetszett?Szavazzon rá!