Hogy ne fájjon a hasa!

Vajon a fűszeres ételek, a munkahelyi idegeskedés, esetleg valamilyen súlyosabb ok áll panaszai hátterében?

Kisfiam, de lefogytál! Rettenetesen nézel ki – sopánkodott a gyöngyösi Kővári Istvánné* (a neveket megváltoztattuk), amikor 22 éves mérnökhallgató fia hazajött a téli szünetre. Kővári János* valóban árnyéka volt korábbi önmagának. Karikás, beesett volt a szeme, az addig erőtől kicsattanó fiatalember fáradtan, kedvetlenül ténfergett. Időről időre összegörnyedt, görcsös hasfájás kínozta, és naponta többször is ki kellett szaladnia a mellékhelyiségbe. Az étvágya sem a régi volt, csak turkálgatott az ételben. – Nehéz a vizsgaidőszak, majd csak kipihenem magam – válaszolta.

De az egyetemista csak nem szedte össze magát. A tünetei nem enyhültek, tovább fogyott, és 2006 tavaszára már 15 kilót leadott az amúgy sem túl nehéz 182 centis fiú.

– Bár biztos voltam benne, hogy csak idegi alapon vannak a tüneteim, és egy kis lazítással elmúlnak, de amikor már az övemet sem tudtam annyira meghúzni, hogy ne essen le rólam a nadrág, megijedtem – emlékszik vissza. – Ekkor mentem el a dokihoz.

A kivizsgálás során béltükrözéssel állították fel a diagnózist: Crohn-betegség miatt idült vékonybélgyulladás. A kórházi kezelés alatt több napon át kapott infúziót, antibiotikumokat és szteroidokat. Később más gyógyszereket írtak fel neki, aminek következtében a tünetek hamarosan enyhültek. Noha ki kellett hagynia egy szemesztert, nem bánja: életkedve, energiája újra a régi.

Az érdi Csikós Jánost* is rendszeres hasmenés és csikaró hasfájás gyötörte. A harmincéves tanárnál a tünetek érdekes módon mindig reggel voltak a legsúlyosabbak, amikor el kellett volna indulnia az iskolába. Felesége azzal ugratta, hogy biztosan fél a gyerekektől, és eleinte ő is a munkahelyi stresszel magyarázta a dolgot. Egészen addig, amíg egy napon minden korábbinál súlyosabb panaszai lettek: puffadni kezdett a hasa, és bár akkor reggelizett, erősen korgott a gyomra, illetve hányingere is lett. Ekkor betelt a pohár, és úgy döntött, segítséget kér.

Doktor úr, van egy perce?
A bélműködés az ember magánügye, nem szívesen vitatja meg másokkal, még az orvossal sem. Ezért sokan halogatják, hogy orvoshoz forduljanak, és inkább feleslegesen szenvednek, ráadásul veszélynek is kiteszik magukat. Az elsősorban idősebbeket fenyegető vastagbélrák tünetei, így a székelési szokások megváltozása, nyákos széklet, vér megjelenése esetén a szégyenlősség akár az illető életébe is kerülhet.

Ráadásul sokan a rendelőbe belépve hirtelen elfelejtik a legfontosabb dolgokat is. Ezért készüljön fel: írja össze addigi leleteit, orvosai nevét, a kórházak nevét, ahol kezelték, korábbi betegségeit, az egyéb kezeléseket és a gyógyszereit. Sokat segít a tünetnapló is.

Az orvos a tünetek alapján különböző vizsgálatokra küldte el. Az egyik – az úgynevezett kilégzési teszt – eredménye pozitív volt, ami arra utalt, hogy Csikós Jánosnak laktózintoleranciája van, azaz a bélrendszerében a tejcukor nem bomlott le, erjedni kezdett, és ez okozta a panaszokat.

A megoldás ebben az esetben egyszerű volt: kiiktatta a reggeli kakaózást, kerüli a tejtermékeket, és azóta megszűntek a panaszai.

A két férfi életét más-más betegség keserítette meg, és az alkalmazott kezelés is különböző volt. Ami közös bennük: mindketten emésztőszervi betegségben szenvednek – legalább kétmilliónyi magyar emberhez hasonlóan. Vajon miből állapíthatja meg, hogy az efféle panaszokat gyulladás, helytelen táplálkozás, stressz vagy valami más betegség okozza?

Senki sem ússza meg
– A hasfájás általánosan előforduló panasz – mondja dr. Cseh Áron budapesti orvos. – Nincs olyan ember, akit hébe-hóba ne kínozna. Szerencsére az esetek túlnyomó részében csak átmeneti a probléma, és minden különösebb kezelés nélkül megszűnik. Az emberek kisebb hányadánál azonban olyan betegséget jelezhet, amely orvosi kezelést tesz szükségessé. Roppant fontos, hogy náluk minél előbb felállítsák a diagnózist, mivel ekkor sokkal eredményesebb a kezelés.

A hasfájásnak számos oka lehet – ezek közül magasan kiemelkednek a gyomor-bél rendszeri eredetűek. Az alábbiakból megtudhatja, hogy milyen tünetek jellemzők a leggyakoribb emésztőszervi betegségekre – és mit lehet tenni ellenük.

Irritábilisbél-szindróma. Az IBS akár a lakosság egytizedét is érintheti, mégis az egyik legnehezebben diagnosztizálható és kezelhető rendellenesség. Hasfájás, puffadás, valamint székrekedés vagy hasmenés (esetleg a kettő felváltva) gyötri, de a leletei nem mutatnak semmi kórosat. Talán csak képzeli az egészet? Nem. Tényleg nem stimmel valami, és nem is fog magától rendbe jönni. – A diagnózis a beteg fizikális vizsgálatán, a kórtörténeten és a jellegzetes tüneteken alapul – mondja Cseh doktor. – Az IBS és egyes, elsősorban idősebbeknél gyakoribb szervi betegségek tünetei azonban megegyeznek, ezért gyanú esetén ezeket mindenképpen ki kell zárni.

Az IBS kezelése egyénileg változó. Általában étrendi változtatásokat és gyógyszeres kezelést foglal magába. Súlyos esetekben tüneti szereket, például simaizomgörcs-oldó készítményeket javasolnak. Ha valakinél a legfőbb gond a székrekedés, akkor segíthet a rostos élelmiszerek arányának emelése (de óvatosan, mert a rostbevitel hirtelen növelésétől akár súlyosbodhatnak is a tünetek!). Vezessen tünetnaplót: rögzítse a panaszok megjelenésének időpontját, jellegét és súlyosságát, illetve az ön lelkiállapotát. Ez ötleteket adhat ahhoz, hogy az egyes tényezőket miként lehet befolyásolni, és milyen életmódváltásra van szükség. Mivel a betegség súlyosságát nagymértékben befolyásolja a lelkiállapot, ezért kedvező hatású lehet a pszichológiai tanácsadás, a pszichoterápia és az esetleges depresszió elleni gyógyszer.

Cöliákia. Ennek a minden századik embert érintő betegségnek a lényege leginkább a gabonafélékben, így búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérjével, a gluténnel szembeni túlérzékenység. Tünete a hasi fájdalom, hasmenés és haspuffadás, növekedési visszamaradás, testsúlycsökkenés, vérszegénység. A cöliákia iránti hajlam öröklött. Bizonyos betegségek, így fiatalkori cukorbaj esetén többszörösére nő a kockázat.

– Ha egy cöliákiás gluténtartalmú ételt fogyaszt, a vékonybél nyálkahártyájában gyulladás lép fel – mondja prof. Arató András, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja. – Ez a tápanyag- és folyadékfelszívásért felelős bélbolyhok sorvadásához vezet, így a tápanyagok nem szívódnak fel, különböző hiányállapotok alakulnak ki. Ha az étrendből kiiktatják a glutént, elmúlnak a tünetek, és idővel helyreállnak a bélbolyhok is.

Sajnos rengeteg élelmiszerben van glutén: kenyérben, süteményekben, reggelizőpehelyben, száraztésztában és készételekben csakúgy, mint az olcsóbb felvágottakban. Nem könnyű elkerülni, de egyre több gluténmentes élelmiszer kapható, és szakácskönyvek garmadáját kínálják a cöliákiásoknak. A gluténmentes diétát azonban csak azután szabad elkezdeni, hogy megvan a pontos diagnózis (ellenkező esetben lehetetlenné válik kórisme felállítása).

Gáz van?
Egy felnőtt átlagosan naponta 15–25 alkalommal ürít bélgázt. Ha fájdalmas puffadás és szélgörcs bántja, próbáljon savkötőt (antacidokat) vagy gyomornyálkahártya-védőt szedni, illetve enyhítse tüneteit probiotikus készítményekkel. A szélképződést csökkentő vény nélküli szerek szimetikont vagy aktív szenet tartalmaznak, de a szakemberek szerint ezek nem nagyon hatékonyak. Általában nincs más megoldás, mint a türelem vagy a megszokás.

Ha gyanítja, hogy a gond oka a sok hüvelyes vagy más zöldség fogyasztása, akkor a legegyszerűbb ezeket kerülni.

A puffadás, felfúvódás elkerülése érdekében ügyeljen az alábbiakra is:
• egyen kapkodás nélkül, minden falatot alaposan megrágva;
• ne tömje degeszre a hasát;
• ne feküdjön le étkezés után, inkább mozogjon, sétáljon húsz percet;
• kerülje a puffasztó enni- és innivalókat, például a szénsavas üdítőket, és kerülje az édesítőszereket tartalmazó rágógumit, cukorkákat, mentolos pasztillákat.

Idült gyulladásos bélbetegségek. Mintegy 40 ezer embert érintenek, és két fő formájuk van: a Crohn-betegség (amely a vékony- és vastagbélfal gyulladása) és a vastagbél-nyálkahártya kifekélyesedésével járó kolitisz ulceróza (UC). – Nem okoznak specifikus tüneteket: az érintettek legtöbbször a tartós hasfájás, hasmenés, véres széklet és a fogyás miatt fordulnak orvoshoz – hangsúlyozza dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belklinikájának orvosa. – Emellett több olyan tünetük, szövődményük lehet, amelyek hatékony kezelése érdekében fontos a korai felismerés.

Egyelőre nem tudjuk, mi okozza a Crohn-betegséget és az UC-t. Számos kockázati tényező lehetősége felmerült. Például génhibáké és a környezeti tényezőké (esetleg valamiféle tápláléké vagy kórokozóké). A diagnózist béltükrözéssel állapítják meg. A kezelés során gyógyszereket adnak a gyulladás csökkentésére, de bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet. Emellett fontos a tápanyagokban gazdag étrend is. Egyes esetekben segíthetnek a hasznos baktériumokat tartalmazó készítmények is. – Mind a két betegség élethosszig tart, rendszeresen ellenőrizni kell a beteg állapotát – mondja Lakatos doktor. – Ez különösen fontos UC esetén, mivel a betegség többszörösére emeli a vastagbélrák kockázatát.

Stressz
Dolgozatot ír, állásinterjúra készül vagy egy kellemetlen vizsgálat előtt áll. Efféle helyzetben sokaknak csikarni kezd a hasuk. Miért? A bélrendszert ellátó idegek a ludasak. – A stressz, feszültség esetén fellépő vészreakció a bélfal görcsös összehúzódásához vezet, illetve fájdalom, haspuffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés kialakulásához – magyarázza dr. Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinika gasztroenterológusa.

Az emésztés, így a gyomorsav-termelődés szabályozásában központi szerepe van a tizedik agyidegnek, a bolygóidegnek. – Tartós stressz esetén ezért nem meglepő, hogy emésztési zavar vagy akár súlyosabb betegség, például gyomorfekély lép fel – teszi hozzá Veres doktor. A stressz csökkentése enyhítheti a tüneteket, például meditáció, testedzés, mélylégzés, jóga segítségével.

Fertőzés
Több vírus- és baktériumfertőzés következménye lehet heveny émelygés, hányás, láz, hasi fájdalom, hasmenés. A kórokozók ilyenkor szennyezett vízzel vagy cseppfertőzéssel terjednek. A nem megfelelően kezelt élelmiszerekben elszaporodó kórokozók vagy az általuk termelt méreganyagok hasonló panaszokat okoznak. Az utóbbi az úgynevezett ételmérgezés – ennek a tünetei az étel elfogyasztása utáni 24 órán belül jelentkeznek. Gyakori, hogy egyszerre több embernél lép fel a hányás, hasmenés.

– A legnagyobb veszély ilyenkor a kiszáradás, ezért elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás. A tünetek általában 1-2 napon belül elmúlnak – mondja Veres doktor. – Akkor kell orvoshoz fordulni, ha a panaszok nagyon súlyosak, illetve kisgyerekről vagy idős emberről van szó.

Vote it up
286
Tetszett?Szavazzon rá!