Hogyan ápoljam az orchideámat?

Sokan elcsábulnak az egyre olcsóbban kapható virágcsodák láttán, aztán kiderül: nem ismerik azok igényeit

Az orchideák a sarkvidékeken kívül az egész Földön elterjedtek. A legtöbb faj Amerika, Afrika, Ázsia és Ausztrália trópusi és szubtrópusi területein él. A természetben eddig felfedezett több mint 25 ezer fajhoz mintegy 150 ezer mesterségesen létrehozott hibrid is társul, ezzel az orchideák családja a legnépesebb növénycsalád.

Különleges igények
Az orchideák nagy, 60–80 százalékos relatív páratartalmat igényelnek. Ha a szoba levegője ennél szárazabb, permetezze rendszeresen a növényeket mészmentes, lágy vízzel. Az is megoldást jelent, ha a cserepeket vízzel és agyaggranulátummal vagy kaviccsal töltött tálba állítja úgy, hogy maga a cserép nem ér a vízbe. A közelben elhelyezett nagy levelű növények szintén sok vizet párologtatnak.

Öntözés
Ha az orchideák megfelelő fényviszonyok mellett is elpusztulnak, annak leggyakrabban a túlöntözés az oka. Télen elég hetente egyszer, nyáron pedig heti kétszer öntözni. Ha a cserép szokatlanul könnyű és a gyökerek fehérek, az orchideának vízre van szüksége. Ha a cserép nehéz és a gyökerek zöldek, még várhat az öntözéssel. Amíg az orchidea virágzik és növekszik, több vízre van szüksége. Ám ha a leveleken és gyökereken nem lát aktív növekedést, mérsékelje az öntözést. Az orchideák nem szeretik a kemény, meszes öntözővizet. Ha olyan környéken lakik, ahol a csapvízre több mint 10 német keménységi fok jellemző, ajánlott inkább esővízzel vagy más lágy vízzel öntözni.

Tápanyag-utánpótlás
Ha az orchidea új leveleket és hajtásokat képez, tápanyag-utánpótlásra is szüksége van. Az orchideák fő növekedési időszaka tavasszal kezdődik és ősz elejéig tart. Ebben az időszakban 2–4 hetente szükséges pótolni a tápanyagot. A sófelhalmozódás elkerülése érdekében a tápoldat két kijuttatása közötti időszakban tiszta vízzel öntözzön, vagy a növényt cserepestül néhány percre vízbe merítve pótolja a szükséges nedvességet. A téli hónapokban nemigen van szükség tápanyag-utánpótlásra.

Nyugalmi időszakok
Számos orchidea az év során átesik egy olyan időszakon, amely alatt növekedése leáll, tápoldatot nem és öntözővizet is csak mérsékelt mennyiségben igényel. Ez az időszak a virágzás vagy a hajtásnövekedés megindulásával fejeződik be. Nyugalmi szakasz nélkül ugyan sok levél képződik, de virágok megjelenésére hiába várunk. Néhány fajnál ebben az időszakban a levelek megsárgulnak és lehullnak – ilyenkor ne szedje le a sárga leveleket, mert a tápanyagokat a növény még felveszi. Nem minden orchidea igényel nyugalmi időszakot, a pillekosborok például töretlenül növekednek.

Átültetés
Ha az orchidea ültetőközege 2-3 év után tönkremegy, elaprózódik és már a gyökerek levegővel való ellátását akadályozza, itt az ideje az átültetésnek. Az átlátszó cserepek előnye, hogy a gyökerek növekedése és az ültetőközeg állapota könnyen figyelemmel kísérhető. Az agyagcserepek kevésbé alkalmasak orchideák nevelésére, mert a víz párologtatásával a cserép fala olyan mértékben lehűlhet, hogy az már a növények érzékeny gyökereit károsíthatja.

Csak tavasszal, a növekedési időszakban és a virágzási időn kívül ültesse át. A régi ültetőközeget óvatosan távolítsa el, mossa ki a gyökerek közül. Az elhalt és sérült gyökereitől is szabadítsa meg. A növényt a cserépben tartva, gyökerei között töltse fel friss ültetőközeggel. Óvatosan nyomkodja meg, és csak néhány nap múlva öntözze meg az átültetett növényt.

Vote it up
652
Tetszett?Szavazzon rá!