Hogyan emlékezzen a nevekre?

Hiába töri a fejét, csak nem jut eszébe a kezét nyújtó illető neve? Íme, pár tipp az ilyen kínos helyzetek elkerülésére

Koncentráljon az illető szemére
Leszámítva az esetleges ráncosodást, az ember szeme nem változik annyira, mint ahogy az arc körülötte. Hiába változott meg valakinek a haja, az öltözködése, az alakja vagy akár a magassága is, a szeméről akár évekkel később is felismerheti.

Kösse valamihez
Kösse az emberek arcát és nevét valamilyen erős, lehetőleg szokatlan asszociációhoz! Például ha megismer egy Kingát, a névről eszébe juthat a bringa szó – próbálja ezt a párhuzamot összekapcsolni az illető arcával. Ha pedig szerencséje van, legközelebb Kinga tényleg bringával jön szembe.

Tervezzen előre
Egy kutatás egyértelműen kimutatta, hogy könnyebben megjegyzi a neveket az ember, ha azokat már korábban látta leírva. A véletlen ismeretségeken ez persze nem fog segíteni, azonban csoportos tanfolyamok, interjúk és a vendéglistás események során érdemes lehet előre készülni!

Gyakorolja otthon
Kockázatot sem kell vállalnia, ha otthon edzi az arcfelismerő- és emlékező képességét például hírességek felismerésével! Próbálja megnevezni a tévében felbukkanó arcokat, aligha fognak megsértődni, ha esetleg elvéti elsőre.

Pihenjen
Ha az ember idegeskedik, endokrinrendszere hidrokortizont bocsát ki, amely épp a memória működését gátolja – ez különös tekintettel az olyan típusú emlékekre lehet káros, mint amilyen a nevek és az arcok párosítása is.
 

Ha feledékeny, az komoly bajnak is lehet a tünete. Szerencsére akár úgy is tehet ellene, hogy bizonyos ételeket fogyaszt.

Vote it up
154
Tetszett?Szavazzon rá!