Hogyan jegyezzem meg a jelszavamat?

Szerzőnket sokakhoz hasonlóan az őrületbe kergetik az életünket egyre inkább uraló jelszavak

Kapukód a házba, ahol lakom, a hitelkártyám kódja, az iTunes-jelszavam, a komputerjelszavam, PIN a mobilomhoz, a netbankjelszavam, a Facebook-jelszavam, az e-mail fiókom jelszava… Életünket ezek a szám- és betűkombinációk uralják, amelyeket folyton elfelejtünk.

Állok a bankautomata előtt, amely nem hajlandó teljesíteni a kérésemet: „Hibás jelszó. Utolsó kísérlet a kártya letiltása előtt.” Ráklikkelek az „Elfelejtette a jelszavát?” opcióra, ekkor a gép egy felhasználónevet kér, amelyet természetesen szintén elfelejtettem. Szentségelek, dühöngök, hangosan siránkozom: – Ó, istenem, miért nem jegyeztem fel valahová azt a nyavalyás jelszót?

Ezen a ponton mindig előbukkan egy nagyokos, hogy kioktasson: – A jelszót sosem szabad felírni!

Igazság szerint felírtam én a jelszavaimat, de halványlila gőzöm sincs, hová raktam azt a papírt.

– Ha valaki megtalálja a jelszavadat, simán kiürítheti a bankszámládat.

– Oké, de momentán én nem férek hozzá a saját bankszámlámhoz. Ezért használom mindig ugyanazt a jelszót.

– Nem mondod! Ha feltörik a komputeredet, megszerezhetik a teljes digitális személyazonosságodat. Remélem, legalább valami jó bonyolult jelszót választottál, nem azt, hogy „12345”.

Bevallom, hogy a jelszavam az, hogy… „jelszó”.

– Amikor elmész hazulról, ugye, kulcsra zárod az ajtót? A könnyű jelszó olyan, mintha tárva-nyitva hagynád. Neked egy jelszókezelő alkalmazásra van szükséged, amely minden jelszavadat tárolja és titkosítja.

– És az hogyan működik?

– Jelszóval.

Vote it up
112
Tetszett?Szavazzon rá!