Hogyan kérjen bocsánatot

Mit érdemes ilyenkor mondani, illetve mit nem, hogy ne maradjon tüske abban, akit megbántott, és kapcsolatuk javuljon

Elkéstem. A feleségemmel, Eleanorral 7 órára beszéltünk meg találkozót egy étteremben, és fél 8-ra értem oda. A késésre jó okom volt: elhúzódott egy hivatalos tárgyalásom, aztán azonnal az étterembe siettem. Amikor odaértem, bocsánatot kértem, és azt mondtam, nem akartam elkésni.

– Te soha nem akarsz elkésni – felelte. Ajjaj, nagyon mérges volt.

– Bocsánat – válaszoltam. – Nem tehettem mást. – Elmondtam neki, hogyan zajlott a tárgyalás. Ám ő ettől még mérgesebb lett. Most már én is kezdtem elveszteni a türelmem.

Egy-két héttel később elmeséltem az esetet egy barátomnak, aki a családterápia professzora. Ken Hardy elmosolyodott.

– Tipikus hibát követtél el – mondta. – Csak a saját szemszögedből nézted a történteket. Nem akartál elkésni. De nem ez a lényeg, hanem az, hogyan hatott a késésed Eleanorra.

Vagyis én a szándékaimmal foglalkoztam, Eleanor a következményekkel. Elbeszéltünk egymás mellett, és a végén mindketten úgy éreztük, a másik nem figyel rá, félreérti őt, nem csoda, hogy elmérgesedett a helyzet.

Sokat gondolkoztam azon, amit Ken mondott, és úgy éreztem, ez a csörte a szándékok és a következmények között rengeteg kapcsolatot mérgez meg.

Rájöttem, hogy nem az számít, te mit gondolsz vagy mit csinálsz, mert a társad nem éli át a te gondolataidat, cselekedeteidet. Ő a cselekedeteid következményeit éli át.

Ha valakit megbántunk – függetlenül attól, kinek van igaza –, mindig azzal kell kezdeni a beszélgetést, hogy megértjük, milyen érzéseket keltettünk a másikban. A szándékainkról beszéljünk később. Sokkal később. Talán nem is kell szóba hozni őket. A szándékaink ugyanis nem sokat számítanak.

És ha biztos benne, hogy a másiknak nincs igaza? Nem érdekes. Megértésre törekedjen, ne meggyőzésre.

Ezt kellett volna mondanom Eleanornak: – Látom, mérges vagy. Bocsánat, hogy megvárakoztattalak. Tudom, nem először fordul elő. Úgy látszik, ha tárgyalásom van, nem érzem fontosnak, hogy pontos legyek. Ez nagyon bosszantó lehet.

Miután kifejtettem, hogy megértettem a következményeket, már nem is volt olyan fontos a szándékaimról beszélni.

Miután beszéltem Eleanorral, és felfogtam, mit érzett, amikor elkéstem, a kapcsolatunk megjavult, és később többször is sikerült pontosan megérkeznem a találkozóinkra.

Vote it up
387
Tetszett?Szavazzon rá!