Hogyan készül a ravioli?

Sokkal finomabb lesz frissen! Lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítheti el házilag ezt a remek olasz ételt

Kapcsolódó cikkek

A megfelelő technika
A saját friss ravioli elkészítése házilag gyúrt tésztából gyerekjáték lesz, ha elsajátítja az alábbi technikát! Nyújtson ki egy réteg tésztát a munkafelületre, és 5 cm-es távolságokban kanalazzon rá fél teáskanálnyi tölteléket. Egy ecset segítségével vizezze meg a tésztát a töltelékek körül, majd terítse rá a második réteg tésztalapot. Nyomkodja le a töltelékkupacok közötti részeket a kézfeje élével, és vágja fel a lapot négyzetekre egy derelyevágóval!

Szivárgásbiztosan
Ha alaposan lezárja a raviolik szélét, azaz megvizezi és erősen összenyomja a töltelékek között, az elegendő ahhoz, hogy épen maradjanak, akármekkora is a méretük. A leggyakoribb, egyben legpraktikusabb a 4-5 cm-es négyzet. Ha lehetséges, először gyöngyözésig forralja fel a sós vizet egy széles, nem túl mély fazékban, és fedő nélkül főzze a tésztát. Ha elkészült, inkább óvatosan, szűrőkanállal vegye ki, ne pedig durván, szitába borítva.

Egy egyszerű töltelék
Egy népszerű olasz ízkombináció hozzávalói (350 g tészta megtöltéséhez elegendő): 300 g friss spenót, 150 g ricotta, 2 evőkanál reszelt parmezán és fél teáskanál só. Mossa meg a spenótot, és annyi vízzel, amennyi a levelekre rátapadt, fedő alatt főzze öt percig. Ha kihűlt, csavarjon ki belőle minél több nedvességet, majd vágja apróra. Keverje össze a többi hozzávalóval, és már töltheti is a tésztába. A maradékot felhasználhatja pl. úgy, hogy nagyobb, érett paradicsomokat vagy gombafejeket tölt meg vele, és sütőben megsüti.

Még egy ötlet
Egy másik egyszerű recept 150 g ricotta, 40 g reszelt parmezánsajt, egy tojássárgája és két evőkanál finomra aprított petrezselyem keverékéből készül. Ha a ravioli megtöltése után még maradna belőle, a keverékből formáljon kis fasírtokat vagy hurkácskákat, és egy kevés fokhagymával felforrósított olívaolajon óvatosan süsse ki!

Kell-e rá szósz?
Még akkor is előnyére válik, ha szósszal tálaljuk, ha egyébként viszonylag tartalmas a tölteléke, hiszen enélkül eléggé száraz lehet. A szósznak nem kell bonyolultnak lennie: megteszi az olvasztott vaj is némi apróra vágott, friss zsályalevéllel, esetleg vaj és tejszín összeolvasztva. Gazdagíthatjuk egy kis sajttal, például pikáns ízű, krémes állagú gorgonzolával. Egy könnyed paradicsomszósz szintén remek lehet – a legtöbb töltelékhez ez is ugyanolyan jól illik.

Vote it up
222
Tetszett?Szavazzon rá!