Hogyan segíthet egy fuldoklón?

Tudja, mit kell tennie, ha valaki fuldokolni kezd? Lépésenként bemutatjuk, hogyan mentheti meg az illető életét

Kapcsolódó cikkek

Elég egy kisméretű idegen testet félrenyelni, hogy az elzárja a légutat, és fulladást okozzon – különösen nagy a kockázat a tárgyakat előszeretettel a szájukba vevő kisgyermekeknél! Az idősek ápolásakor is különösen oda kell figyelni erre a veszélyre: gondoskodjon róla, hogy étkezéskor az illető leüljön, csak kis adagokban kanalazza neki az ételt, és ellenőrizze, hogy nem marad-e a szájukban, miután végeztek.

Ha az illető tud köhögni, hagyja, hogy kiköhögje magát. Más is okozhatja a köhögést, ezért fontos, hogy rákérdezzen, hogy fuldokol-e. A légzési nehézségnek a következő jeleit keresse:

Az illető hirtelen köhögni kezd, küzd a levegőért, nehezen tud csak beszélni.

 Bőre szürkéskék árnyalatot vesz fel (ezt nevezik cianózisnak). Ez leginkább a fülön, az ajakon, a szájnyálkahártyán és az ujjbegyeken lesz feltűnő.

 Felnőttek, illetve 1 évesnél idősebb gyermekek esetében: Ha a légút részlegesen elzáródott, az illető még tud beszélni, köhögni és lélegezni. Ha azonban a légút teljesen elzáródott, sem beszélni, sem köhögni és lélegezni sem fog tudni.

 Legfeljebb 1 éves babáknál: Ha a légút részlegesen elzáródott, a baba képes köhögni, de nehezére esik a sírás, vagy egyáltalán bármilyen hang kiadása. Ha a légút teljesen elzáródott, a baba nem fog tudni hangot kiadni, sem lélegezni.

Ütögesse meg a lapockái között!Mit tegyen, ha egy felnőtt vagy egy gyermek fuldoklik?
1. Meg kell tisztítani
a részlegesen elzáródott légutat. Bátorítsa az illetőt köhögésre, hogy az idegen test magától távozzon.

2. Ütögesse meg a lapockái között. Ha a légút teljesen elzáródott, a fuldoklót döntse előre, felsőtestét alulról megtámasztva tartsa meg, és tenyerével mérjen öt erős ütést a hátára a lapockái között. Utána ellenőrizze a száját.

3. Alkalmazzon nyomást a hasnál. Ha az illető még továbbra is fuldoklik, hátulról karolja át a testét úgy, hogy a hasánál legyen az ökle, a bordák alatt. Másik kezével ragadja meg az öklét, és öt alkalommal gyakoroljon erős nyomást hirtelen befelé és felfelé húzással. Ezt követően ismét ellenőrizze a száját.

Alkalmazzon nyomást a hasnál!4. Minden alkalommal ellenőrizze a szájüreget, miután megütögette a lapockái között, vagy nyomást alkalmazott akár a hasnál, akár a mellkasnál. Ha bármi oda nem valót talál, szedje ki. Semmi esetre se kézzel kutakodjon a szájban a rossz útra keveredett tárgy után, mert azzal könnyen csak lejjebb nyomhatja a torokba, tovább rontva a helyzeten, akár sérülést is okozva!

5. Hívjon segítséget. A második és a harmadik pontnál felsoroltakat akár három alkalommal is megismételheti, ha szükséges. Ha az idegen test ennek ellenére sem távozik, hívjon mentőt. Míg a segítség a helyszínre nem érkezik, folytassa a lapockák közötti ütögetést és a hasi nyomást – ha azonban a fuldokló elveszíti az eszméletét, hagyja abba. Fontos tudni: hasi és mellkasi nyomás után mindenképp orvosi vizsgálatra szorul a beteg!

Mit tegyen, ha egy baba fuldoklik?
1. Ütögesse meg a lapockái között.
Ha a baba nem jut levegőhöz, fektesse lefelé nézve a karjára úgy, hogy a fejét a kezével támassza meg. Tenyerével mérjen öt határozott ütést a hátára, a lapockái közé.

Ütögesse meg a lapockái között!2. Ellenőrizze a szájüreget. Másik kezébe átvéve fordítsa felfelé a babát: fejét fektesse a tenyerébe, és tartsa olyan alacsonyan, amennyire csak lehet. Nézzen a szájba, és ha az nem tiszta, folytassa a harmadik lépéssel.

3. Alkalmazzon mellkasi nyomást. A combján támasztva továbbra is tartsa a karján a babát. Egy ujjszélességnyivel a mellbimbók vonala alatt fejtsen ki erős nyomás a mellkason két ujja segítségével: hirtelen szorítsa oda ujjait a mellkashoz, befelé és felfelé vezető irányba.

4. Hívjon segítséget. Az első és a harmadik pontot akár három alkalommal is megismételheti, ha szükséges. Ha a baba szája továbbra sem szabad, hívjon mentőt. Amíg meg nem érkezik a segítség, folytassa a háta ütögetését és a mellkasi nyomás alkalmazását! Ha a baba elveszíti az eszméletét, teljes újraélesztésre (CPR) lesz szükség.

Ellenőrizze a szájüreget!Alkalmazzon mellkasi nyomást!

Vote it up
177
Tetszett?Szavazzon rá!