Hogyan segíthet, ha valakinek szívrohama van?

Élet-halál kérdése lehet, hogy elég gyorsan cselekszik-e ilyenkor. Tegye az alábbiakat

A szívrohamot a szívizmok vérellátásának megszűnése okozza – általában az egyik koszorúeret elzáró vérrög a felelős. Hogy milyen következménye lesz a szívrohamnak, az egyrészt azon múlik, hogy a szívizom mekkora hányada érintett, másrészt azon, hogy a beteg mennyire gyorsan kap segítséget és jut kórházba. Ha arra gyanakszik, hogy valakinek szívrohama van, ne várjon, hogy elmúlnak-e maguktól a tünetek – azonnal hívjon mentőt!

A szívroham tünetei
A következő listán szerepelnek a szívroham leggyakoribb jelei és szimptómái. Ezek közül többet is észlelhet a beteg, de nem feltétlenül mindet. Ha a fájdalom csak átmeneti, lehet, hogy nem szívrohammal, csak anginával állnak szemben.

• hirtelen elgyengülés, szédülés
• erős mellkasi fájdalom (tartós szorító fájdalom, amely az állkapocsba és az egyik vagy akár mindkét karba is kisugárzik), amely pihenés hatására sem enyhül (a fájdalom más irányba, például a hátba, vagy az állkapocsba is sugározhat)
• kellemetlen érzés a hasban (hasonló egy különösen rossz gyomorrontáshoz)
• légszomj (a beteg levegőért kapdos)
• félelem (halálfélelem, közelgő világvége-hangulat)
• sápadt, szürke, nyirkos, izzadt bőr
• szapora, gyenge és szabálytalan pulzus
• gyakran minden előjel nélkül is összeesik
• eszméletvesztés

Mit tegyen, ha eszméleténél van a beteg?
1. Hívjon mentőt.

2. Helyezze a beteget kényelembe: a félig ülő pozíció a legjobb. Feje és válla kapjon határozott támaszt, és térdei legyenek behajlítva. Nyakánál, mellkasán és derekán lazítsa meg a ruhát. Ha műfogsora van az illetőnek, vetesse ki. Az esetleges járókelőket tartsa távol.

3. Adjon neki nitrátot (az anginás betegeknek felírják ezt a gyógyszert). Igyekezzen őt megnyugtatni, és bátorítsa, hogy pihenjen csak a segítségig.

4. Adjon neki aszpirint! Ha eszméleténél van a beteg, adjon neki egy egész, 300 milligrammos aszpirin tablettát. Tanácsolja neki, hogy lassan rágja el, hogy a hatóanyag gyorsabban felszívódjon a véráramba. Az aszpirin gátolja a véralvadást, ezzel csökkenti a vérrög növekedését.

5. Figyelje a beteget. Rendszeresen ellenőrizze, hogy eszméleténél van-e, figyelje a légzését, mérje a pulzusát.

Mit tegyen, ha a beteg elveszítette az eszméletét?
1. Hívja a mentőt.

2. Tegye szabaddá a légutat. Ellenőrizze a légzést, és készüljön fel rá, hogy komplex újraélesztést (CPR) kell majd végeznie.

3. Tudja meg, van-e a környéken automata külső defibrillátor. Míg ön a beteget kezeli, valakit kérjen meg, hogy hozza oda a defibrillátort. Ez az eszköz elektromos áramütés segítségével képes megszüntetni a szívrohamok egy részében fellépő kamrafibrillációt. Az eszköz megtalálható az olyan nyilvános helyeken, mint például a bevásárlóközpontok, vasútállomások.

3. Használja a defibrillátort. Az eszköz kezelése egyszerű: az ábráknak megfelelően csatlakoztassa az elektródákat, majd kövesse a defibrillátor hangutasításait. Az eszköz csak abban az esetben fog elektrosokkot alkalmazni, ha azt a beteg állapota szükségessé teszi. Miután beindította, hagyja bekapcsolva és a beteghez csatlakoztatva a defibrillátort, akkor is, ha úgy tűnik, a beteg állapota javul.

Mit tegyen ezután?
Várjon, míg a helyszínre nem érkeznek a mentők. Minél hamarabb kap a beteg szakszerű orvosi segítséget, annál nagyobbak az esélyei a túlélésre.

A pontos diagnózist a kórházban elvégzett EKG-s vizsgálat és vérvétel alapján lehet megállapítani. A kezelés során gyógyszereket adhatnak, illetve műtéti beavatkozást végezhetnek. A cél a fájdalomcsillapításon túl a szívizomzat vérellátásának helyreállítása és a szövődmények megelőzése.

Mit tegyen, ha ismerten anginás beteg van rosszul?
Ha pár perces pihenés, illetve nitráttartalmú gyógyszer bevétele után a beteg fájdalmai csökkenni látszanak, valószínű, hogy anginája van. Ekkor a koszorúerek nincsenek elzáródva, csak be vannak szűkülve, és a szívizomzat terheléskor nem kapja meg a szükséges mennyiségű vért. Ha valakit anginával diagnosztizálnak, az kap az esetleges rohamok kezelésére alkalmas gyógyszert, nagymértékű szűkület esetén pedig műtétet végeznek rajta.

1. Nyugtassa meg. Ültesse le, nyugtassa meg a beteget.

2. Adja be neki a rohamokra felírt gyógyszert. Segítsen a betegnek megkeresni a gyógyszereit (általában tablettás vagy spray-s formátumban lesz nála), és bevenni azokat. Ha nincs az illetőnél orvosság, azonnal hívjon mentőt, majd a fent leírt módon lássa el a beteget.

3. Figyelje. A rohamnak perceken belül enyhülnie kell. Ha a fájdalom nem enyhül, vagy ha a betegnél nincs gyógyszer, kezelje szívrohamként.

Vote it up
204
Tetszett?Szavazzon rá!