Hogyan szárítson virágot?

Nem csak pár napig lehet gyönyörködni egy szép virágban. Íme, öt módszer a tartósításra

Mikrohullámú sütővel
Ahelyett, hogy hetekig várna, percek alatt kiszáríthatja a virágokat a mikróban! Egyesével helyezze egy mikrózható edénybe a kiszemelt virágokat, takarja be körülbelül négycsészényi macskaalommal, majd magas fokon mikrózza 2-3 percig. Várja meg, míg kihűl a macskaalom, majd szedje ki és tisztogassa meg a virágot.

Szilikagéllel
Ha azt szeretné, hogy a virágok úgy nézzenek ki, mintha most hozta volna be őket a kertből, akkor szilikagéllel próbálkozzon. A homokszerű anyag legjobban a tartósabb virágoknál fog működni, mint a vasvirág vagy a rózsa. Egy nagyobb tárolót töltsön meg szilikagéllel, és temesse el benne a virágot – amikor néhány nap múlva óvatosan kiveszi, friss lesz, mint új korában.

Préseléssel
Ha valami szofisztikáltabbat szeretne az egyszerű lakásdekorációnál, idézze fel a gyermekkori virágpréseléses emlékeit! Vegyen elő egy minél vastagabb könyvet, például egy nagy lexikont, és itatósnak például viaszpapírt. A papíron helyezze el a virágokat fejjel lefelé úgy, hogy ne keresztezzék egymást. A papírt tegye a könyv oldalai közé, csukja be és hagyja érintetlenül körülbelül 10 napig. Ha teljesen kiszáradt a virág és papírszerű lett, használhatja bekeretezett faliképtől kezdve könyvjelzőig bárminek!

Felakaszktva
A virágszárítás legismertebb technikája a fejjel lefelé való felakasztás. Gyűjtsön össze egy szép csokorra való virágot, befőttesgumival kösse a szálakat össze, és egy közvetlen napfénytől védett, jól szellőző szobában lógassa le fejjel lefelé egy gerendáról vagy egy lámpáról, de megoldás lehet egy üres szekrény is. Figyelje, ahogy a szirmok összezsugorodnak és elszíneződnek – néhány héten belül egy csokor szép, fakó színű szárított virág fogja önt várni, amely vázába téve bármelyik szobát felvidítja.

Vázában
Vázában virágot szárítani kerül a legkevesebb energiába és kreativitásba. Tegye a szálakat néhány centiméter vízbe és feledkezzen meg róla – mire elpárolog az összes víz, az egyenesen álló virágoknak ki kell száradniuk. A hortenziák vagy a havasi fátyolvirág jó választás ehhez a szárítási technikához, azonban a gyengébb szárú virágokkal nem biztos, hogy beválik. A kiszárított virágokat hagyhatja a vázában, vagy falra is akaszthatja őket.

Vote it up
461
Tetszett?Szavazzon rá!