Hogyan találja meg a tökéletes kutyát?

Senki se venne autót pusztán ránézésre, miért lenne ez másképp egy kutya örökbefogadásánál?

Cesar Millan, a Csodálatos kutyadoki című tévéműsorból ismert szakember azt javasolja, vigyük „próbaútra” a kinézett kutyát. A következő módon:

Döntsön a lóerőről
A legnagyobb hiba, amit az emberek a kutya kiválasztásánál elkövetnek, hogy nem veszik figyelembe az állat energiaszintjét. Alapvetően négyféle „motor” létezik: kis, közepes, nagy és nagyon nagy teljesítményű. Vesse össze a sajátját a kutyáéval.

Válassza ki a modellt
Nagytestű legyen, vagy kicsi. Rövid vagy hosszú szőrű. Új vagy másodkézből való.

Hozzon magával megfelelő felszerelést
Nyakörvet és a kutya méretéhez illő másfél vagy kétméteres pórázt. Egy teniszlabdát, egy plüssjátékot, valamint néhány jutalomfalatot.

Derítse ki, mire fogékony
Nyílt területen, a házon vagy a kennelen kívül tegyen elé néhány jutalomfalatot. Aztán mutassa meg neki a játékokat. Állapítsa meg, melyik kelti fel jobban a kutya érdeklődését. Fontos tudni, hogy a kutyát inkább az étel vagy a játék (esetleg egyik sem) vonzza, mert így könnyebb lesz betanítani.

Nézze meg, mennyire gyors
Kezdjen el sétálni a kutyával. Ön mögött kullog, kergeti vagy netán izgatottan húzza előre? Mindez azt jelenti, hogy nem figyel önre, márpedig a kutyának alkalmazkodnia kellene.

Kerüljön meg vele akadályokat
Ha lehet, vigye macskák, más kutyák, gyerekek, közúti forgalom közelébe. Figyelje meg, hogy nyugodt, félénk vagy agresszív-e.

Vigye vissza, és próbáljon ki egy másikat is
Egy próbaút tíz-tizenöt percet vesz igénybe. A tapasztalatok szerint nem ajánlatos magához vennie a legelső kutyát, amit kipróbált. Ajánlatos négy-öt példánnyal kísérletezni.
 

Kíváncsi, hogy a hollywoodi állatpszichológus hogyan változtatja kezes báránnyá a legagresszívebb ebet is? Kattintson!

Vote it up
335
Tetszett?Szavazzon rá!