Hogyan válasszon légkondit?

Ha nem a megfelelőt veszi, a pénztárcája és az egészsége is bánhatja. Kerülje el ezt szakértőnk tanácsait követve

Milyet típusút?
A mobilklíma csak átmeneti megoldást kínál számos hátránya miatt, hiszen zajos, helyigényes, és természetesen szerelést is igényel. Ha hosszabb távra tervezi a légkondicionáló használatát, válasszon split klímát, amely egy kültéri és egy beltéri egységből áll. Ezen típusok jóval csendesebbek, sokkal több szolgáltatást nyújtanak és esztétikusabb megjelenésűek. A prémium kategóriás készülékek akár bútordarabként is illeszkedhetnek a környezetbe.

Mekkorát?
Szakember segítségével fel kell mérni, hogy a lakás, illetve a társasház villamos hálózata tudja-e biztosítani a szükséges teljesítményt, amit a légkondicionáló igényel. A teljesítmény attól is függ, hogy az adott helyiség mekkora méretű, napsütötte vagy árnyékos, tetőtéri vagy udvari elhelyezkedésű.

Felszerelés?
Fontos, hogy megfelelő helyre szereltesse fel a készüléket. Ezt bízza zöldkártyával rendelkező szakemberre. Hiba, ha a gép olyan helyen van, ahol állandóan érheti a családot a hideg levegő. A hőmérséklet beállításánál általános szabály, hogy a hőmérséklet-különbség ne haladjon meg 5-7 fokot.

Áramszámla?
A légkondicionáló áramfogyasztása nagyban függ attól, hogy csak hűtésre vagy átmeneti időszakban fűtésre is használja-e. Jelentős megtakarítást érhet el, ha inverteres légkondicionálót vásárol. Ezek a fűtési és hűtési igényhez igazítva tudják szabályozni a kompresszorok fordulatszámát. Egy ilyen készülékkel akár 40 százalékos energiamegtakarítást is elérhet a hagyományos kivitelűekhez képest. Az energiaosztály lehetőleg A/A besorolású legyen.

A cikk szerzőjeTakarítás, karbantartás?
A légkondicionáló tisztítását legalább évente el kell végezni, pontosabban végeztetni, ez egyben a garancia feltétele is. Szakember lássa el a por- és nedvesség-mentesítést, egy speciális spray-vel pedig a gombás fertőzéseket előzheti meg. A légkondicionálók egy része ugyan már képes arra, hogy kikapcsolás után leszárítsa magáról a párát, de még ez sem teszi feleslegessé az éves tisztítást és karbantartást.

„Pinceszag” lett?
A problémát az okozza, ha a beltéri egység felületére a hűtés következtében lecsapódó pára nem tud eltávozni. Ez a nedves környezet elősegíti a baktériumok, gombák szaporodását. Két esetben merülhet ez fel. Egyrészt a rosszul karbantartott klímában, másrészt ha a cseppvíz elvezetésére kialakított csőben dugulás lép fel, vagy eleve nem megfelelően lett kialakítva. A megoldást a fenti esetekben a szerelő segítsége, szakértelme jelenti.
Forrás: amiotthonunk.hu
 

Ismerjen meg további szempontokat a klímaválasztáshoz!

Vote it up
223
Tetszett?Szavazzon rá!