Hogyan veheti észre, hogy valaki fuldoklik?

Az illető sokszor nem kiált segítségért, és nem is csapkod a karjával. Mi másra kell figyelni?

A fulladás a halálos kimenetelű balesetek második leggyakoribb oka. Egy 2004-ben készült amerikai felmérés szerint a megfulladt gyermekek 90 százaléka szülő vagy fiatalkorú felügyelete alatt volt, mikor a baleset bekövetkezett! A vizsgálat szerint sok esetben a felügyelő nem figyelt kellőképp.

Hozzátartozik azonban a teljes igazsághoz, hogy a felügyelők gyakran nem is tudják, mire kellene figyelniük – ugyanis a fulladásos halál egyáltalán nem úgy néz ki, mint ahogy azt a többség elképzeli. Hogy megelőzhesse a tragédiát, a következő jelekre legyen figyelmes!
 

1. Nem tudnak segítségért kiáltani. Ahhoz, hogy valaki kiáltani tudjon, levegőhöz kellene jutnia! Azonban ha valaki fuldoklik, annak a szája folyamatosan a vízszint alá süllyed, majd időnként bukkan csak fel – ez nem enged elegendő időt a kilégzésre, belégzésre és felkiáltásra.

2. Nem tudnak csapkodni, integetni sem. Fuldoklás közben az ember ösztönösen oldalra nyújtja a karjait és lefelé nyomja őket, hogy a vízszint fölé tudja lökni a száját – a gyermekek van, hogy előrenyújtják a karjukat. Emiatt az odaérkező segítségért vagy a segítségként odadobott eszközért sem tudnak odaúszni, odanyúlni.

3. Függőlegesen állnak a vízben, rugdalódzás nélkül. Maximum 20-60 másodpercig képesek küzdeni, mielőtt elsüllyednének.

4. Tekintetük üveges, nem tudnak fókuszálni, becsukják a szemüket.

5. Nem látszik jól az arcuk: hajuk általában eltakarja a homlokukat, a szemük elé csapódik.

6. Fejük mélyen a vízben van, a szájuk a vízfelszín szintjén; sokszor kitátott szájjal hátrahajtják a fejüket. Gyermekeknek gyakran előrebukik a feje.

7. Csendben vannak. Ha egy gyermek a vízben játszik, az zajjal jár! Ha valamiért elhallgat, jobb, ha odamegy, és kideríti, mi történik.

8. Nem látszik rajtuk a pánik. A fuldokló ember gyakran egyáltalán nem tűnik fuldoklónak: olyan, mintha csak az égben gyönyörködne, a partot, a medencét vagy a kikötőt szemlélné. Jobb odakiáltani, hogy minden rendben van-e – ha tud válaszolni, az már valószínűleg azt jelenti, hogy igen. Ha ehelyett üres tekintettel néz vissza, lehet, hogy már csak kevesebb mint fél perce maradt a megmentésére.

Vote it up
244
Tetszett?Szavazzon rá!