Hogyan vonzza a madarakat a kertbe?

Kövesse az alábbi tippeket, hogy a tollas énekesek még jobban érezzék magukat a kertben!

Kapcsolódó cikkek

Tartsa tisztán és áramlásban a vizet
Állítson fel madárfürdőt, lehetőleg bokrok mellett! Egy csepegtetős vagy csordogáló, pár centiméter mély fürdő még több madarat fog vonzani. Hetente egyszer fogjon egy kemény sörtéjű kefét, és tisztítsa ki a fürdőt.

Ültessen kintről befelé haladva
Válogassa úgy a növényeket, hogy a legmagasabbak legyenek az udvar külső szélein. Így olyan elválasztó fal jön létre, mely az énekesmadaraknak nagyobb védettségérzést biztosít az időjárás és a ragadozók ellen.

Keverje a növényeket
Ültessen többféle növényt, hogy kertje a kismadarak legkülönbözőbb igényeinek is megfeleljen. A tüskés fák például fészkelőhelyként szolgálhatnak az énekesmadaraknak, a bogyótermő bokrok pedig folyamatos élelemforrást biztosítanak nekik.

Legyen egy kicsit rendetlen
Hagyja, hogy az udvar egyik sarkában összegyűljön némi hulladékfa. Dobjon a kupacra elszáradt, lenyesett ágakat és faleveleket. Ez a rakás fedelet és fészekalapanyagot szolgáltat a madaraknak. Emellett ne törekedjen rá, hogy mindenáron makulátlanul nézzen ki a kertje: az énekesmadarak jobban vonzódnak a természetesnek ható kertekhez.

Ügyeljen az etető helyzetére
Amikor etetőt szerel fel a kisebb madarak számára, válasszon olyan helyet, ami kb. egy méterre van egy ablaktól. Az ablakok közelsége nagyobb biztonságot ad a ragadozókkal szemben.

Végezzen nagytakarítást
Tavasszal tisztítsa ki a régi madárházakat és odúkat. Az etetőt is takarítsa ki! Ürítse ki teljesen, távolítson el az aljáról minden állott eleséget, és egy kemény sörtéjű kefével, 1:10 arányú fertőtlenítőoldattal sikálja ki. Várja meg, amíg az etető alaposan megszárad, s csak ezután töltse újra madáreleséggel.

Ne vesse meg a mulcsot
Használjon faleveleket a bokrok és más növények mulcsozásához. A takaróréteg vonzza az énekesmadarak táplálékául szolgáló rovarokat.

Kerítsen el egy részt fűnyírásnál
Engedje a gyep egy részét hosszúra nőni, vagy ültessen magasra növő fűféléket. Az ilyen területekre szívesen járnak az énekesmadarak, hogy magokat csipegessenek vagy fészket építsenek.

Vote it up
499
Tetszett?Szavazzon rá!