Honnan kerül mindig szösz a köldökbe?

És mi az a csipa? Hát a fülzsír? Tudja meg, miért keletkeznek, és melyikkel mi a teendő – ha van egyáltalán

Köldökszösz
Sokáig azt hitték, a köldökszösz pusztán a ruha anyagából származik – a Bécsi Műszaki Egyetem azonban egy 2009-es kutatás során 503 darab köldökszösz-mintát gyűjtött össze, hogy azokat laboratóriumi vizsgálatnak vessék alá. (Igen, ez tényleg megtörtént!) Végül a ruhaanyag mellett találtak elhalt bőrsejteket, port, izzadságot és még zsírt is. A köldököt körkörös elrendezésű szőr övezi, amely így befelé irányítja a piszkot. Ez azt jelenti, hogy ha megszabadul a hasán növő szőrtől, a köldökében kevesebb szösz lesz, míg a szőr vissza nem nő. Egy ausztráliai kutatás során már 5000 minta szemrevételezése alapján állapították meg, hogy a köldökszőr leginkább az – enyhén túlsúlyos, szőrös hasú, középkorú férfiakra jellemző. Bizonyítást nyert továbbá, hogy a mély köldökű emberek esetében nagyobb a köldökszösz kialakulásának a valószínűsége, mint a kiálló köldökűeknél.

Csipa
Alvás közben váladék rakódik le a szem sarkába, ebből pedig kiválnak az olajok, a bőr, a sejtek és a különféle piszkok. Ez a szem óvása érdekében történik: így szabadul meg a szervezet a szem egészségét fenyegető anyagoktól, amelyek a könnyfilmen és a szem külső felszínén gyűlnek össze. (Napközben erre azért nincsen szükség, mert a feladatot a pislogással végezzük el.) Az alvás során a mirigyek kivezető nyílásai elernyednek, azokon több váladék ürül. A csipa keménysége az elpárolgott folyadék mennyiségén múlik. Ha azonban feltűnően nagy mennyiségű, zöldes-sárgás csipa jelentkezik, amely mellé fényre való érzékenység, fájdalom és homályos látás is társul, az súlyos fertőzés jele lehet! Ebben az esetben azonnal forduljon orvoshoz.

Körömpiszok
Honnan jön ez a rengeteg piszok? A köröm alatt megbújó szennyeződés nem más, mint a szarunak, egy rostos fehérjének és a körömágy bőrsejtjeinek a keveréke; ezt egészítik ki még a kozmetikai szerek, a mindenféle szöszök és a por. Egy angol kutatás során 45 férfitól és 55 nőtől vettek mintákat, hogy megvizsgálják az összetételét – a férfiak 24 százalékának és a nők 15 százalékának a körme alatt találtak olyan baktériumokat, mint az enterobacteriaceae, amely hányást és hasmenést is okozhat. Hogy hogyan kerültek oda a baktériumok? Erre több magyarázat is lehet: akár egy nem megfelelően tisztított vécé, akár nyers hússal vagy épp élő állattal való érintkezés, esetleg egy kisbaba pelenkázása. Mosson kezet, amilyen gyakran csak lehet, ne rágja a körmét, és ne piszkálja a bőrt sem körülötte. Vagy vágja le mindig a körmét.

Orrváladék
Ez a gusztustalan nyálka valójában védi a szervezetet! A főképp a szájban és az orrban található nyálkasejtek vízből, hámsejtekből, elhalt fehérvérsejtekből, sóból és fehérjékből állítják elő a váladékot annak érdekében, hogy az síkosítsa és óvja a testüregeket. A káros baktériumok fennakadnak például az orrváladékban, hogy az orrfújáson keresztül egy papírzsebkendőben végezzék, nem jutnak tovább. Hasonló nyálka védi a gyomorfalat a magas savtartalmú gyomornedvektől is – nélküle a gyomor önmagát emésztené meg. Ha bedugul az orra és a füle, valami irritálja a torkát és folyton tüsszög, az egyik ok, hogy a szervezete betolakodókat észlelt  és több váladék termelésébe kezdett.

Vízhólyag
Ha túl sok ideig hord egy, a lábára nem passzoló cipőt, akkor savóval teli vízhólyag alakul ki a lábán. Ez a tiszta folyadék nyújt oltalmat az irritált szövetnek, lehetővé téve annak gyógyulását. Ha a hólyag vörös, fekete vagy lila színt ölt, akkor valószínűleg a nyomás felrepesztette a bőr alsó rétegének egy hajszálerét, aminek következtében vér keveredett a vízhólyagba. Mivel a hólyag feladata, hogy a sérült bőrt védje, ezért nem ajánlatos kipukkasztani. Ha azonban túl nagy és fájdalmas, akkor egy steril tű (amit alkohollal fertőtleníthet) segítségével szúrjon egy apró lyukat a hólyagon, hogy azon keresztül finoman kinyomhassa a folyadékot. Ragassza le steril gézzel vagy sebtapasszal, anélkül, hogy letépné a bőrt. Ismerjen meg további házi gyógymódokat!

Ha a hólyagból kinyomott folyadék fehér vagy sárga, az azt jelentheti, hogy elfertőződött, gennyes – ebben az esetben forduljon orvoshoz. A cukorbetegek különösen figyeljenek oda lábsérüléseikre.

Fülzsír
Még csak nem is zsír: valójában szőr, elhalt bőr és az olaj-, illetve izzadságmirigyek által termelt váladékok keveréke. A hallójáratban jön létre, és fokozatosan jut ki a fülnyílásig: a beszéddel és a rágással járó mozgás során kiszárad és idővel kipotyog. A fülpiszkálóval csak a fül külső részét tisztogassa! Ha túl mélyre nyúlkál, könnyen felsértheti a hallójáratot, akár fertőzéseket okozva – közben pedig jobban benyomja a fülzsírt is. Próbáljon csak ritkábban hallgatni zenét fülhallgatóval, ugyanis az megakadályozza a fülzsír távozását, amely így feltorlódhat. A JAMA című folyóiratban publikált kutatás szerint évi 12 millió esetben fordulnak emberek orvoshoz a fülükben összegyűlt fülzsírból származó panasz miatt.

Pattanások, mitesszerek
Nem véletlenül igyekeznek a bőrgyógyászok mindenkit lebeszélni ezeknek a kinyomásáról: nyomkorászással könnyen elfertőződhetnek. A fekete mitesszerek tele vannak faggyúval és elhalt bőrsejtekkel, míg a fehér mitesszerek akkor jelennek meg, amikor ez a faggyú és a bőrsejtek elzárják egy faggyúmirigy járatát. A pattanások hasonlóak a fehér mitesszerekhez, csak vörös gyűrű veszi őket körül – sárgás-fehéres genny tölti ki őket. Ez felgyülemlett elpusztult fehérvérsejtekből áll, amelyek a fertőzéssel szemben védenek. A baktériumokat és a szennyezőanyagokat bőrgyógyász, kozmetikus tudja megfelelően eltávolítani – ha magának nyomja ki a pattanást, illetve a mitesszert, azzal felrepesztheti a mirigyet, amely vérzéshez és hegesedéshez vezethet. Az arcon pedig akár életveszélyes fertőzéseket is okozhat. Tegyen próbát ezekkel a kíméletes házi praktikákkal!

Vote it up
241
Tetszett?Szavazzon rá!