Honnan került hozzánk?

Például a farmer? Vagy a póker? A koktél? Kattintson, és megtudja. Kvízünkből meglepő ismeretekre tehet szert

Manapság kevesebb idő kell a globális lokálissá válásához, mint a „twitter” szó kimondásához. Azonban a jó ötletek nemzetközi forgalma aligha 21. századi találmány.

Gondoljon például csak a nagy amerikai világörökségre, a farmernadrágra. Ha a jellegzetes kék vászonanyag, a „denim” eredete után nyomozunk, a cowboyok prérijénél jóval messzebbre nyúló gyökerekig áshatunk le, egészen a 16. századi francia takácsok Nîmes-i szövőszékéig. (De Nîmes = denim. Érti?)

Tegye próbára globális tájékozottságát, és tegyen szert újabb meglepő ismeretekre, amelyekkel azután villoghat bármelyik társas eseményen.

1. Hol ízlelték meg az első csésze kávét? (megoldás)
a. Brazíliában
b. Jemenben
c. Itáliában

2. Kinek köszönhető a lime-mal ízesített szódavíz? (megoldás)
a. Thaiföldnek
b. Mexikónak
c. Indonéziának

3. Melyik országban játszották le az első pókerpartit? (megoldás)
a. az Egyesült Államokban
b. Spanyolországban
c. Nagy-Britanniában

4. A papucscipő az 1950-es években jött divatba Amerikában. Kik hordták először e zseniális lábbelit? (megoldás)
a. az olaszok
b. a németek
c. a norvégok

5. Miután egy bizánci hercegnő elhozta ide a villát, a papok istentelen evőeszköznek kiáltották ki. (megoldás)
a. Spanyolországban
b. Olaszországban
c. Franciaországban

6. Az alkoholos italok története egészen a kőkorszakig nyúlik vissza, azonban az égetett szesz feltalálása csak a közelmúltra tehető. Kinek tartozunk hálával a koktéljainkért? (megoldás)
a. Iraknak
b. Írországnak
c. Oroszországnak

7. Melyik országban szüretelték az első sárgarépát? (megoldás)
a. Japánban
b. Afganisztánban
c. Indiában

8. Melyik országot okoljuk a csokoládé iránti lankadatlan szenvedélyünk miatt? (megoldás)
a. Belgiumot
b. Svájcot
c. Hondurast

9. Melyik országban kezdték először finomított cukorral izgatni az ízlelőbimbókat? (megoldás)
a. Kubában
b. Haitin
c. Indiában

10. A panamakalap a könnyű élet jelképe. Hol viselték először? (megoldás)
a. Ecuadorban
b. Kubában
c. Panamában

MEGOLDÁS
1. b. Kr. e. 1000-ben az etiópok kávécserje babját és bogyóját rágcsálták élénkítő hatása miatt. A közeli Jemenben kezdték először termeszteni, pörkölni és megfőzni a kávébabot – az ott élő szúfi misztikusok spirituális tapasztalatszerzés céljából fogyasztották az italt. A kávét a jemeni Mocha kikötőjéből szállították hajón az egész arab világba; Európába a 17. század folyamán jutott el. (vissza a kérdéshez)

2. c. A lime Indonéziából és Malajziából származik, először azonban Délkelet-Ázsiában és Indiában termesztették. Arab kereskedők terjesztették el ezt a citrusfélét, amely a keresztes háborúk idején került Európába. Azután a spanyol gyarmatosítók vitték át az Újvilágba, ahol gyorsan népszerű lett. (vissza a kérdéshez)

3. a. Bár sok előddel dicsekedhet, köztük van a német pochen, a francia poque és valószínűleg az iráni nas nevű játék, a póker tudomásunk szerint az Egyesült Államokban keletkezett. Az eredetileg francia New Orleansból indult északi hódító útjára a Mississippi legendás hajóinak fedélzetén a 19. század elején, majd terjedt el az egész országban. Az 1830-as évekre a húszas paklit az 52 lapos kártyacsomag váltotta fel, hogy többen játszhassák és veszíthessék el rajta ingüket-gatyájukat, mint a nagy gazdasági világválságban. (vissza a kérdéshez)

4. c. Mielőtt a papucscipő az amerikai tizenévesek kedvelt viseletévé vált az 1950-es években, norvég tejtermelők körében volt népszerű, ők húzták a lábukra a bőrből készült, bebújós lábbelit az állatállománynak elkülönített legelődarabon. Egy varga dobta először piacra a környékbeli tehenészek fűző nélküli cipőjét. A klasszikus norvég modellt a Bass cég ismertette meg az amerikai vásárlókkal 1936-ban. Ma világszerte a kényelemkedvelők kedvenc lábbelije. (vissza a kérdéshez)

5. b. Míg a régi görögök nagy, kétágú eszközzel farigcsálták és szolgálták fel a húst, a 7. századi közelkeleti nagyurak már a mai villát emelték ajkukhoz. A 11. század táján jelent meg először villa egy velencei asztalnál, egy bizánci hercegnő kezében a helyi papok legnagyobb felháborodására, ugyanis szerintük Isten azért teremtette ujjunkat, hogy azzal együnk. Több mint 500 évbe telt, amíg az olaszok hozzászoktak ennek az evőeszköznek a használatához, ami persze felveti a kérdést: mire tekerték addig a tésztát? (vissza a kérdéshez)

6. a. Kr. e. 6000-ben a kőkorszaki borászok a mai Törökország és Örményország területén már szőlőt préseltek, Kr. e. 3500-ban pedig a sumerok és az egyiptomiak nagy mennyiségben főzték a sört. De a szeszlepárlás műveletének feltalálása – ami nem más, mint az erjesztett folyadékból melegítés során keletkező tiszta alkohol kivonása – egy 8. századi alkimista nevéhez fűződik, aki a mai Irak területén tevékenykedett. Neki köszönheti a világ koktéljaink egekbe emelő és nyomorba döntő alapanyagát. Sajnálatos módon a másnaposságot gyógyító csodaszerének receptje elveszett a történelem folyamán. (vissza a kérdéshez)

7. b. Az afgánok már vagy 5000 évvel ezelőtt is ettek lila répát. Azóta a répát különböző színben és méretben termesztik – van kicsi, közepes és nagy (Ázsiában egy méter hosszú változata is ismert). A manapság legnépszerűbb válfaját (Tapsi Hapsi nélkülözhetetlen tartozékát) a 17. századi Hollandiában fejlesztették ki, hogy egészséges ropogtatnivalóként a vendégváró tálcák választékát bővítse és a sárgarépaevők színeként a narancssárgát határozza meg. (vissza a kérdéshez)

8. c. A hondurasi maják termesztettek először kakaóbabot csokoládékészítés céljából. Megdarálták a babokat, vízzel, kukoricával és néha csilivel elkeverve kesernyés italt állítottak elő, amelyet nagyon élvezetesnek találtak. Az Újvilágba érkező európai telepesek kevésbé lelkesedtek érte. De amikor a spanyol felfedezők elvitték magukkal a csokoládés italt Európába és cukrot adtak hozzá, az európaiak egyszerűen nem tudtak betelni vele. Az első táblás csokoládét a brit J. S. Fry & Sons cég gyártotta a 19. század közepén. (vissza a kérdéshez)

9. c. Cukornádat először Indiában termesztettek kristályosított cukor készítése céljából több mint 3000 évvel ezelőtt. (Maga a cukornád Új-Guineából származott, ahol csak úgy elrágcsálták.) Az ínyencség Kr. e. 500 körül jutott el Perzsiába, de Európa még vagy 1200 évig kénytelen volt nélkülözni az édes életet, mert az arabok csak akkor hozták át a cukrot Spanyolországba. De a köznép számára még igen sokáig elérhetetlenül drága maradt. Amikor végre olcsóbb lett és a serkentő italok iránti érdeklődés megnőtt, a cukor népszerűsége az egekbe szökött. A 18. századra a nyugati étkezési kultúra alapanyagává vált, ami hajdani legendás karcsúságunk vesztét okozta. (vissza a kérdéshez)

10. a. A panamakalap Ecuadorból származik. A toquilla nevezetű növény szalmájából font pillekönnyű, széles karimájú fejfedő tökéletes védelmet nyújtott a trópusi napsütés ellen. Akkor mitől panama? Miután a kalap Dél-Amerikából észak-amerikai és európai hódító útjára indult, nevét azokról a panamai kikötőkről kapta, ahonnan a szállítás megkezdődött. A divathullám akkor emelte a hátára, amikor Teddy Roosevelt elnök e kalpagot viselte egyik Panama-csatornai látogatása során. (vissza a kérdéshez)

Vote it up
360
Tetszett?Szavazzon rá!