Honnan tudja, hogy beteg a cica?

Nem lehetetlen észrevenni, ha valami baja van kedvencének. Így ismerje fel a tüneteket

Trükkös kis állatok a macskák, bármit mesterien el tudnak rejteni, legyen az egy toll, egy hajcsat vagy a tény, hogy betegek. Több lehetséges magyarázat is van, hogy ezt miért teszik, az egyik a genetikai felépítésükben keresi a választ: – Ahogy a vadon élő állatok, úgy a macskák is igyekeznek kendőzni betegségüket, attól tartván, hogy sebezhetőnek, potenciális prédának tűnnének – állítja Marie S. McCabe állatorvos.

Fontos, hogy jól ismerje kisállatának viselkedését és felépítését is, hogy pontosan tudja, milyen, amikor egészséges. Figyeljen a következő hat jelre, ami betegségre utalhat.

Hirtelen testsúlyváltozás
A macskáknál a fogyás egyáltalán nem általános, könnyen lehet betegség jele – figyelmeztet India Lane állatorvos. A hízás viszont „csak” falánkságot jelent. Állatorvos segíthet kiszámítani az ideális testsúlyt macskája fajtájához és életkorához képest, ön pedig könnyen megvizsgálhatja a cica testén, hogy rendben van-e. Először is, föntről nézve a cicán látszania kell a derékvonalnak. Oldalról megnézheti, hogy lóg-e a hasa – jó állapotú cicánál ilyet nem fog látni. Végül a hátán a kezét végigsimítva vizsgálja meg, érzi-e a macska bordáit.

Rendetlen bunda
Az ideges cicának égnek áll a szőre, és többet is hullajtja! A szokatlan stresszt okozhatja például a környezet megváltozása,például egy nagy költözködés – magyarázza McCabe. Ha macskája a nagy pánik után befejezte bundáján a romok eltakarítását, de a szőr mégis csomókban potyog róla, az aggodalomra adhat okot, mert egy egészséges cica nagyon finnyás a bundájára.

Rossz lehelet és sápadt íny
Érdemes rendszeresen vizsgálni a cica fogait és az ínyét, figyelve bármilyen változásra. Sápadt elszíneződés az ínyeken vagy épp a fülben, illetve a szemgolyó körül valószínűleg egy betegség szimptómája, esetleg rossz vérkeringés jele. Ha biztosra akar menni, nézze meg a fogakat is, nem talál-e fogkövet vagy plakkot. További gyanús jel, ha mindeközben azt is észreveszi, hogy a megszokotthoz képest határozottan rossz a cicája lehelete.

Dilatált pupilla
Nézzen a macska szeme közé! Két ugyanakkora, szép pupillának kellene visszanéznie önre. Egyes betegségek során a cica pupillái kitágulnak és akár úgy is maradhatnak, figyelmeztet Lane. Gyanakodásra adhat okot az is, ha az egyik pupilla nagyobbnak tűnik a másiknál.

Gyenge, kapkodó légzés
A légúti probléma is lehet egy komolyabb betegség árulkodó jele, de ahhoz, hogy ezt észrevegye, közelebbről kell megvizsgálni a kiscicát. Észre kell vennie, ha a cica már egy ideje összegörnyedve, hirtelen kapkod levegő után.

Furcsa viselkedés
Bár az eddigi változások fizikaiak voltak, figyelnie kell a macska viselkedésére is! Nem a véletlen műve, ha cicája következetesen elvéti az almot, vagy ha azt látja, hogy a dolgát csak erőlködve tudja végezni; az sem normális, ha a cica furcsa helyeken bujkál, elszigetelődik és barátságtalan, esetleg egyenesen agresszív lesz vagy elviselhetetlen.
 

A fenti jelek közül a következők egyértelmű figyelmeztető jelei, hogy azonnal állatorvoshoz kell fordulni: nehéz légzés, a pupilla elváltozása és problémás vizelés, székelés. A többi tünetnet adjon pár nap esélyt, hogy magától eltűnjön – ha viszont nem múlik, a cicát orvoshoz kell vinni.
 

Megörökítené kedvencét? Így tegye! Esetleg szívesen olvasna cicás történeteket? Kattintson!

Vote it up
406
Tetszett?Szavazzon rá!