Hozza ki a legtöbbet az utazásból!

Tervezgeti a következő kikapcsolódást? Íme, tíz tipp, amellyel olcsóbbá, ráadásul izgalmasabbá teheti az üdülést

Világéletemben utaztam. Három hónapos csecsemőként a szüleimmel Moszkvába költöztem. Tízéves fejjel kíséret nélkül repültem New York és a jamaicai Kingston érintésével Peruba. És immár harminc esztendeje utazgatok ide-oda Európában mint tudósító és cikkíró.

Az utazásban bizonyos dolgok változatlanok: Európa nagyvárosainak sajátos egyéniségük van, a tavak és hegyek időtlenül szépek. Az internet fejlődése azonban gyökeresen megváltoztatja utazásunk módját.

Következzék tehát tíz tipp – részben régi vezérelvek, részben új felfedezések alapján – bármely európai utazáshoz.

Hasonuljon a helybeliekhez!
„Ha Rómában vagy, viselkedj úgy, mint a rómaiak” – tartja a régi mondás. A figyelmes utazó tiszteli a meglátogatott országok törvényeit és szokásait. Velencében például jogszabály tiltja a galambok etetését, Firenzében pedig nem szabad a középületek lépcsőjén és udvarán ülni, étkezni.

Barcelonában a hatóságok a város tengerpartján kívül nem nézik jó szemmel a bikiniben, illetve egy szál fürdőnadrágban mutatkozókat. Bécsben ötveneurós bírságot vonhat maga után a tömegközlekedési eszközökön folytatott hangos mobiltelefonálás vagy ugyanott „szagos” ennivaló fogyasztása. A túláradó érzelemnyilvánításra is rosszallóan tekintenek. (Kvíz: mennyire ismeri más népek szokásait?)

De ha ez kissé ijesztően hangzik, íme, egy örömhír. Az egyik legismertebb európai szokás, hogy némelyik párizsi hajlamos kissé – hogy is mondjuk – foghegyről beszélni a turistákkal. Na, nem ez az örömhír, ám a párizsi idegenforgalmi hivatal tavaly nyáron kiskereskedőknek, taxisofőröknek, szállodák és vendéglátóhelyek személyzetének tájékoztató füzetet bocsátott ki, amelyben elmagyarázta, miként bánhatnak szívélyesebben, udvariasabban a külföldről érkező látogatókkal. Feltéve, hogy azok nem csókolóznak, mászkálnak bikiniben, illetve etetik a galambokat...

Öltse magára a poggyászát!
A fapados légitársaságok mindent megtesznek, hogy elvegyék utasaik kedvét a csomaggal repüléstől. Sok cég már külön díjat kér a feladott poggyászért, és mindinkább korlátozzák a kézipoggyász méretét, súlyát, darabszámát.

A Rufus Roo (a roo angolul a kenguru rövid alakja) „fapadrepcsimellény” viselője azonban több kiló pluszholmit vihet magával a fedélzetre, a légitársaság nem akadályozhatja meg ebben.

A mellény számos zsebének némelyikében akár egy laptop vagy egy retikül is elfér, továbbá ruhanemű, piperecikkek, lábbeli. A gyerekméretben is kapható Rufus Roo termékcsalád modelljeinek ára 16,95 és 39,95 euró között mozog.

További tuti tippek
REPÜLŐJEGY-VÁSÁRLÁS
Repüljön hét közepén! Az akár egyharmadával olcsóbb lehet, mint pénteken. És ne vasárnap térjen haza – az jócskán többe kerülhet.

TELEFONHASZNÁLAT Elutazás előtt tájékozódjon mobiltelefon-szolgáltatójánál a külföldi barangolási díjakról. Az adatküldés, alkalmazások és automatikus frissítések használata drága lehet. Próbáljon ingyen wifilehetőségeket keresni.

AUTÓKÖLCSÖNZÉS Az autókölcsönzők gyakran apróbetűs részbe rejtik „teliből üresre” üzemanyag-fogyasztási irányelvüket: előre kifizettetik a teli tankot, sokszor a benzinkúti ár kétszereséért, és csak üres tartállyal hajlandók visszavenni a járművet.

TÁJÉKOZÓDÁS Ha van okostelefonja/táblagépe, használja térkép gyanánt. Töltsön le NavFree vagy hasonló alkalmazást utazás előtt. A mobil eszközére került információt ezután ingyenes GPS-szel, adatforgalmi díj nélkül használhatja.

Vonatozzon!
Tulajdonképp a poggyászkorlátozás még a legkisebb gond, amellyel az európai légi utasok szembekerülnek. Érdemes tehát vonatra szállni.

Aki kiváltja az Eurail igazolványt, egyszeri fizetség fejében utazhatja be valamelyik országot, vagy akár az egész kontinenst: 37 euróért egy hónapon belül három napon át Szlovéniát, illetve 1564 euró ellenében három hónapig korlátozás nélkül első osztályon Európa huszonnégy államát.

A vasút pompás lehetőség arra, hogy emberekkel ismerkedjen meg, miközben gyönyörködhet a sínek menti tájban. Ha pedig éjszaka utazik, alhat a vonaton, ezzel szállásköltséget takarít meg.

Vigyen bringát!
A vonatok további előnye, hogy a legtöbb járatra kerékpár is felvihető. Amint a Tour de France, a Giro d’Italia és a Vuelta a España szerelmesei tudják, Európa fantasztikus látványt nyújt a bicikli nyergéből.

Ha ellenben nem visz magával saját kerékpárt, a nagyvárosok Európa-szerte kínálnak biciklikölcsönző vagy -megosztó szolgáltatásokat. Ezek sokkal olcsóbbak, mint az autókölcsönzés. És – kell-e mondani? – sokkal egészségesebbek is.

Őrizzen házat!
Sokan szeretnék, ha távollétükben valaki vigyázna a házukra, kivált, ha kisállataikat is el kell látni, ezért a napi teendők elvégzésére vállalkozóknak ingyen szállást adnak.

Több internetes házőrző oldal létezik (kezdőknek ajánlható a House sitting Europe vagy a Lonely Planet útikönyvkiadó Thorn Free fóruma). A legvonzóbb helyeken található lakások legjobbjaiért kiélezett verseny folyik, úgyhogy álljon készen arra, hogy ha szükséges, gyorsan útnak tudjon indulni.

A házőrzés néhány naptól néhány hónapig tarthat. Elengedhetetlen hozzá a jó ajánlás, amely igazolja, hogy a pályázó megbízható, jól fog bánni a házzal és az esetleges állatokkal, mindent olyan tisztán és rendben hagy majd hátra, ahogyan találta.

Érje be a dívánnyal!
Az Airbnb, a Wimdu és a Travelrent website egyaránt kínál lehetőséget a hotelszobánál jóval olcsóbb szállás bérlésére magánszemélyeknél.

De muszáj, hogy egyáltalán pénzbe kerüljön a dolog? A couchsurfing mozgalom a kölcsönösség elve alapján működik. Jelentkezzen be olyan internetes oldalakra, mint a couchsurfing.org, és így egyfelől világszerte találhat ingyen igénybe vehető kanapékat és pótágyakat, másfelől maga is vendégül láthat a lakóhelyére látogató, hasonló beállítottságú „kanapészörfösöket”.

A cél a globális közösségépítés, az emberek összehozása a béke, a bajtársiasság és a szórakozás jegyében. Persze nem minden kanapé kényelmes, nem minden házigazda elragadó, de ez a bizonytalanság és a kaland velejárója.

Önkénteskedjen!
A legtöbb ember ért valamihez a foglalkozása, kézügyessége, kreativitása révén. Bármi legyen is az, valahol Európában van valaki, akinek épp arra a fajta képességre volna szüksége.

Ez az alapja a szakértelem-csereberének: a vállalkozó kétkezi munkával viszonozza a szállást, élelmezést, no meg a lehetőséget a barátkozásra, egy másik kultúra megismerésére, esetleg egy új nyelv tanulására.

A Workaway weboldal Európában és világszerte segíti az önkéntesek és a vendéglátók egymásra találását. A weboldal angolul, németül, franciául és spanyolul olvasható.

Dolgozzon farmon!
Európában utazgató fiatalok évtizedek óta dolgoznak magángazdaságokban, segítenek a termés betakarításában, hogy ezzel fedezzék útiköltségeiket. Ez egyre nehezebb, mert ma már sok gazdálkodó igyekszik gyakorlott munkaerőt alkalmazni.

A WWOOF, azaz a Világméretű lehetőségek biogazdaságokban új módon éleszti föl a régi hagyományt. Összepárosítja a munkára hajlandó utazókat a biogazdaságok, kisbirtokok, háztáji földek vagy egyszerű veteményeskertek tulajdonosaival. A munkáért szállás és ellátás jár. Annak épp megfelelő, aki ilyen életformába szeretne belekóstolni.

Vegyen táblagépet!
A legtapasztaltabb utazók is szívesen visznek magukkal térképet, útikönyvet vagy akár jó regényeket, amelyek a fölkeresni kívánt helyekhez kapcsolódnak. Mindezek ma már letölthetők fájlok és kisalkalmazások formájában. Az iPad, a Samsung Galaxy, a Kindle Fire és más táblagépek lassanként éppoly nélkülözhetetlenek az utazáson, mint a naptej vagy a szúnyogriasztó. Segítségükkel helyfoglalásokat és útiprogramokat intézhet, tárolhatja az út során hallgatni kívánt zenét, fotókat készíthet, és közösségi oldalakon kommunikálhat. Egy táblagépes üdülés után nem is érti, hogyan boldogult eddig nélküle.

Beszéljen angolul!
Az utazás sokkal könnyebb és élvezetesebb, ha társalogni tud a környezetében lévőkkel. De hogyan csevegjen egy szlovák férfi egy portugál lánnyal? Miként kérjen útbaigazítást egy svéd egy görögtől? Igen kicsi a valószínűsége, hogy az említettek beszélik egymás nyelvét.

Egy 2012-es EU-s felmérés szerint a briteken és íreken kívüli összes európai 38 százaléka beszél társalgási szinten angolul. Ha tehát európai utazásai során barátságokat szeretne kötni, vigyen magával a poggyászban egy angolkifejezés-gyűjteményt.

Vote it up
368
Tetszett?Szavazzon rá!