Hukk! Van trükk?

Vajon mennyire hatásosak az egyes csuklás elleni módszerek, például a szalvétán át való borivás? Íme, a tudományos válasz!

Az emberek már legalább 2400 éve osztják meg egymással csuklás elleni gyógymódjaikat. Platón A lakoma című művében az egyik szereplő ezt tanácsolja a másiknak: „megszűnik, ha visszatartod a lélegzetedet, ha így nem, akkor gargarizálj vízzel. Ha olyan makacs, hogy még erre se múlik el, csiklandozd az orrodat és tüsszentsél.” Azóta sok-sok év telt el, de ezek a tanácsok ma is ugyanannyira hatásosak.

A csuklás a bordaív alatti, a légzést segítő rekeszizom önkéntelen összehúzódása. Ha nem tart tovább 48 óránál – ez a ritka probléma már az érintett egészségét veszélyezteti azzal, hogy akadályozza az evésben és az alvásban –, nincs szükség a kezelésére. De ha egy kicsit utánanéz, mit javasolnak a csuklás megszüntetésére, számtalan furcsa és mulatságos módszert fog találni a nyelv kihúzásától kezdve egészen a csemegeuborka háton fekve történő elfogyasztásáig.

E módszerek közül nagyon kevésnek a hatásosságát ellenőrizték tudományos módszerekkel, de ha figyelembe vesszük az emberi anatómiát is, némelyikük ésszerűbbnek látszik a többinél. Úgy tűnik például, hogy az agytörzstől a zsigerekhez futó bolygóideg irritációja fontos szerepet játszik a csuklásban. Ha egy másik ingerrel „eltereljük a bolygóideg figyelmét”, az elméletileg megszakíthatja a folyamatot. Ezért lehet hatásos a szájpadlás csiklandozása vagy az, ha valaki megijeszt bennünket.

Megpróbálkozhat a vér szén-dioxid-szintjének növelésével is. – Ez a módszer az agytörzsben lévő légzőközpontra hat – mondja a Zürichi Egyetem klinikáján dolgozó dr. Mark Fox, aki 2015-ben két kollégájával közösen cikket közölt a csuklás gyógyszeres kezelési módjairól –, amely így feltehetően gátolja a csuklást fenntartó rendellenes reflexet. – A szén-dioxid a kilégzéskor távozik szervezetünkből, ezért lehet hatásos a lélegzet visszatartása (amit Platón is említ), vagy a papírzacskóba való lélegzés, amelyből nem távozik a szén-dioxid, így azt újra belélegezzük.

Ami az olyan színpadiasabb módszereket illeti, mint a borivás szalvétán át vagy a víznyelés botra harapva, nos, Fox szerint egyes módszereket pusztán az érintett rokonainak és barátainak szórakoztatására találtak ki.

Vote it up
303
Tetszett?Szavazzon rá!