Időzített bomba a lábában

A trombózis nemcsak az időseket veszélyezteti, fiatalok és középkorúak is lehetnek érintettek. Az alábbi jelekre figyeljen!

Kapcsolódó cikkek

Tina Theobald 42 éves volt, amikor megfájdult a lábszára, és a fájdalom nem akart enyhülni. Nem sokkal korábban kezdett el kocogni, ezért úgy vélte, nem lehet súlyos a dolog. Jeges borogatással kezelte a sajgó izmot, és feldagadt lábbal bicegett végig egy rövid utazást.

Hazatértekor orvoshoz fordult – más okból –, aki viszont azonnal kórházba küldte. Az ok: jókora vérrög keletkezett a lábában. Két nappal később váratlanul légszomj tört a nőre, és olyan kínzó mellkasi fájdalom, hogy morfiumot kapott.

A vérrög egy darabja ugyanis levált, és elzárt egy tüdőbe vezető eret – ez az életveszélyes állapot a tüdőembólia. Az éren belüli vérrögképződés – a trombózis – nemcsak az idősebbeket veszélyezteti (bár esetükben nagyobb a kockázat), de fiatalok és középkorúak is lehetnek érintettek. Az állapot kialakulásában több tényező is közrejátszhat: öröklött hajlam, bizonyos gyógyszerek, terhesség, mozgáshiány (például hosszú üldögélés a repülőút alatt), ereket károsító műtét vagy sérülés (például autóbaleset), véralvadást fokozó rendellenességek (mint a rák és egyes autoimmun betegségek).

Magyarországon óvatos becslések szerint is évente több tízezer főnél alakul ki mélyvénás trombózis (MVT), amelyet általában nem is vesznek észre. Leggyakrabban a lábszár mélyebb visszereiben (vénáiban) keletkeznek vérrögök, amelyek a végtag fájdalmát, bedagadását és vörösödését okozzák. Az MVT vagy az emiatt bekövetkező tüdőembólia az esetek több mint negyedében 50 éves kor alatt lép fel, állapította meg egy minnesotai felmérés. Az MVT-k egyharmadát követi tüdőembólia, amely nálunk évente 4-5 ezer ember halálát is okozhatja. Egy 2013-as ausztrál vizsgálat szerint egyre több 25 és 44 év közötti nő hal meg tüdőembóliában.

– A tünetek elég bizonytalanok lehetnek: fájdalom, légszomj. Ha egy orvos erre nem figyel fel, akkor jó néhány eset felderítetlen marad – mondja dr. Bengt Zöller, a svédországi Lundi Egyetem belgyógyász docense. Egy 2010-es dán vizsgálat kimutatta, hogy a tüdőembóliában elhunyt fiatalabb felnőttek többsége napokkal vagy hetekkel a halála előtt orvoshoz fordult, aki a panaszaikat tévesen értelmezte.

– Mivel az MVT és a tüdőembólia nehezen diagnosztizálható, nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre – magyarázza dr. Nigel Key, az Észak-karolinai Egyetem tanára.

Az alábbiak segíthetnek az életveszélyes, éren belüli vérrögképződés megelőzésében.

E tünetek esetén cselekedjen gyorsan!
A mélyvénás trombózis a tüdőembólia lehetősége miatt orvosi vészhelyzetnek számít. Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget – különösen akkor, ha az utóbbi időkben ágyban fekvő beteg volt, műtéten esett át, terhes vagy rákbeteg, ami megnövelheti a kockázatot.

A LÁBSZÁR MVT-JÉNEK JELEI
• fájdalom (izomhúzódáshoz vagy izomgörcshöz hasonló)
• duzzanat
• elszíneződés (vöröses vagy lilás)
• meleg bőrfelszín

A TÜDŐEMBÓLIA JELEI
• légszomj
• mellkasi fájdalom
• megmagyarázhatatlan köhögés (vért is felköhöghet)
• szapora szívverés

Ellenőrizze a gyógyszereit!
Theobaldnak néhány hónappal az MVT-je előtt fogamzásgátlót írtak fel a menstruációja szabályozására. Az ösztrogéntartalmú gyógyszerek (a hormontartalmú hüvelyi eszközök és az újabb, drospirenon hatóanyagú fogamzásgátlók is) növelhetik a vérrögképződés veszélyét. A terhesség alatti kockázat kb. 12 héttel a szülés után tér vissza a normális szintre. A szakemberek azt gyanítják, hogy a fiatal ausztrál nőknél a halálos tüdőembóliás esetek növekvő számáért az újabb fajta fogamzásgátló tabletták a felelősek.

Ha ön fogamzásgátlást alkalmazó nő, és orvosa szerint nagy a trombózis kockázata, javasolhatja, hogy alkalmazzon hormonmentes, például fizikai fogamzásgátló módszert, vagy tetessen fel spirált. Az Amerikai Nőgyógyászok és Szülészek Szakkollégiuma is azt ajánlja az orvosoknak, hogy a változókor után a nők hormonpótló kezeléséhez a tabletta helyett tapaszt rendeljenek. A tabletta ötszörösére is növelheti az MVT kockázatát, de a bőrön át történő hormonpótlás a jelek szerint nem befolyásolja a vérrögképződés esélyét. A tesztoszteront tartalmazó termékek, valamint a prednizolon és más szteroidok szintén növelik ezt a veszélyt (férfiaknál és nőknél egyaránt).

Ismerje a családi kórtörténetet!
Minél több közeli rokonnak volt trombózisa, annál nagyobb – két vagy több testvér érintettsége esetén ötvenszeres – az MVT kockázata, állapították meg svéd kutatók. – Ha egy nő családjában többször is előfordult trombózis, az orvosnak át kell gondolnia, adjon-e neki női nemi hormont. Nemtől függetlenül műtétek után pedig hosszabb ideig tartó véralvadásgátló kezelést írhat elő – mondja dr. Zöller.

Fogyjon le!
Az elhízás több mint a duplájára növelheti az MVT kockázatát, főleg a 165 cm-nél magasabb nők és a 180 cm-nél magasabb férfiak esetében. – A magas embereknél a vérnek hosszabb utat kell megtennie a gravitáció ellenében; emiatt rosszabb a lábukban a véráramlás – fejtegeti Sigrid Brækkan, a Tromsøi Egyetem 168 cm magas kutatója, aki 86 kiló volt, amikor trombózison esett át.

Mozogjon!
A gyaloglás vagy a lábtorna megmozgatja a lábszár izmait, így az ott futó vénák felfelé nyomják a vért, ami csökkenti az MVT veszélyét. A tartós mozdulatlanság miatt veszélyesek a hosszú autó- és repülőutak is. Az Amerikai Mellkasgyógyászok Szakkollégiuma azt javasolja, óránként egyszer álljon fel, ülés közben pedig végezzen sarokemeléseket és bokakörzéseket. Ha önnél az átlagosnál nagyobb a kockázat, érdeklődjön orvosánál a kompressziós harisnya viseléséről vagy a vérhígítók megelőző célú szedéséről, mielőtt négy óránál hosszabb repülő- vagy autóútra indulna!

Egyen halat!
Egy nagyszabású svéd vizsgálat 2014-ben kimutatta, hogy a halolaj-kapszulát szedők és halat hetente legalább háromszor fogyasztók körében 48 százalékkal kisebb az MVT kialakulásának kockázata.

Figyeljen oda a kórházban!
Az MVT-k 60 százaléka olyanoknál következik be, akik nemrég voltak kórházban műtét, baleset vagy betegség miatt (a vénák kitágulása altatáskor, egy sérülés vagy a sok fekvés elősegíti a vér pangását, így növelheti a kockázatot).

Orvosait tájékoztassa szedett gyógyszereiről és esetleges öröklött hajlamáról. A kórházi személyzetnek arra kell ösztönöznie önt, hogy járkáljon, de kaphat kompressziós harisnyát és véralvadásgátlókat is. A Bostoni Egészségügyi Központ tavaly számolt be arról, hogy a megelőző kezelések személyre szabásával és a betegek járásra késztetésével 84 százalékkal sikerült csökkenteniük a műtét utáni MVT-ket. Hazaengedése előtt és után is tartsa be az orvos utasításait! A trombózisért sokszor a megelőző szerek szedésének elmulasztása a felelős.
 

Theobald szorgalmasan szedi a véralvadásgátlóit, mivel tudja, hogy az MVT könnyen kiújulhat. Öt hónappal első kórházi kezelése után az orvosai abbahagyatták vele a warfarintartalmú alvadásgátló szedését, ám hamarosan újabb vérrög alakult ki, amelytől a lába hatalmasra dagadt. Ismét tíz napot kellett kórházban töltenie, s újabb „kínzásokon” esett át – vérrögoldó injekciókat kapott a combjába.

Mára beletörődött, hogy egész életében szednie kell a warfarint (vagy a jövőben megjelenő hasonló hatású szereket). Amikor az íróasztalánál ülve dolgozik, kompressziós harisnyát visel. A szabadidejében sokat mozog, és nagyon büszke rá, hogy már az ötödik triatlonversenyét csinálta végig.

Vote it up
274
Tetszett?Szavazzon rá!