Ide hallgasson!

Komoly károsodást okozhat a zaj, de más oka is lehet a halláscsökkenésnek

A gyerekeimnél érdekes jelenséget figyeltem meg. A „Ki művelte ezt az iszonyú rendetlenséget?!” kiáltásomra többnyire nem reagál senki. Amikor viszont a feleségem halkan elsuttogja, „Most szóljon, aki kakaót kér!”, a csemeték azonnal válaszolnak.

Ez a „járványos szelektív halláscsökkenés”, amely legfeljebb az érintettek szüleinek életét keseríti meg. A szervi eredetű hallásromlás azonban más dolog. De először nézzük meg, hogyan jut el a „kakaó” szó az érintettek kobakjába.

Nos, váltott lovakon. Azaz: először hanghullámok formájában a külső hallójáraton keresztül a dobhártyáig. A dobhártya megrezeg, a rezgést a dobüregben lévő apró csontocskák veszik át. A legbelső csont, a kengyel talpa a belső fül nyílásához tapad. Ahogy a kengyel rezeg, úgy keletkeznek a belső fülben lévő folyadékban apró hullámok.

A belső fül hallásért felelős része, a csiga, csigaházra hasonlít. Ez azonban szőrös csiga, ráadásul a házán belül viseli a szőrszálakat. A csaknem húszezer szőrsejt mindegyike száz apró nyúlványt ereget, amelyek a folyadékrezgés hatására idegimpulzusokat képeznek. (A csiga működését egyébként jó hetven éve Békésy György biofizikus írta le, aki ezért Nobel-díjat kapott.)

Ha a hangrezgések nem jutnak el a belső fülbe, vezetéses halláskárosodás jelentkezik. Például, ha a külső hallójáratot elzárja a fülzsír. Gyakori ok a középfülgyulladás, amikor a dobüregben a váladék gátolja a hallócsontok mozgását.

Idegi eredetű halláscsökkenés esetén eljutnak ugyan a hanghullámok keltette rezgések a csigához, de onnan valamiért mégsem jut hanginger az agyba. Például azért, mert a csigában elpusztultak a szőrsejtek.

A szőrsejtek az életkor előrehaladtával egyre fogynak, de ezt a folyamatot gyorsítani lehet. Erre hatékony módszer a zaj. És ennek nem is kell túl erősnek lennie, már 85 decibelnél mutatkozik a hatás. Figyelem: halláskárosodást nemcsak a légkalapács, a diszkó vagy a petárda okozhat, de egy maximumon üzemeltetett zenelejátszó ketyere vagy akár egy nagyobb teljesítményű porszívó is. Ha tehát jót akar a fülének, kerülje ezeket, vagy használjon füldugót. Idegi halláscsökkenéssel járnak egyes hallóideg-betegségek, fejlődési rendellenességek. Minden ezredik újszülött már születéskor süket.

Halláscsökkenés esetén ne kísérletezzen a recept nélküli kegyszerekkel (ezek általában hatástalanok), inkább keresse fel az orvost! A probléma ugyanis általában kezelhető.

Nagyon fontos, hogy a gyerekek rossz hallását mielőbb kiszűrjék és elkezdjék kezelni

Vezetéses süketségben a kiváltó októl függő gyógyszeres kezelés, az elvégzett műtét a hallást lényegesen javítja. Idegi eredetű halláscsökkenésnél jönnek szóba a hallókészülékek, súlyos, kétoldali süketségben szenvedőknél pedig az úgynevezett cochlearis implantáció (csigabeültetés). Ekkor egy olyan eszközt kap a beteg, amely a hangingereket elektromos jelekké alakítja át, és így közvetlenül ingerli a hallóideget.

A felnőtt emberek képesek jelezni, ha rosszabbul hallanak. A csecsemők vagy kisgyermekek viszont nem. Ez azért nagy gond, mert ha valaki kicsi korában nem hall rendesen, akkor a beszéd- és értelmi fejlődés késik. Ezért fontos, hogy a gyerekek rossz hallását minél korábban kiszűrjék és elkezdjék kezelni. Van olyan objektív hallásvizsgáló módszer, amelyhez nem szükséges a gyerek együttműködése: akár újszülöttkorban is könnyen, fájdalommentesen elvégezhető. Több kórházban alkalmazzák.

Ha hallászavarra utaló jelet észlel – a csecsemő nem reagál a hangokra, váratlan zajokra –, vigye szakorvoshoz! Kisgyerekeknél a gügyögő beszéd, a gyakori visszakérdezés, a beszédzavarok vagy akár a magatartászavarok hívják fel a figyelmet a problémára, amelyet hallásvizsgálattal lehet megerősíteni.

Vote it up
407
Tetszett?Szavazzon rá!