Ihlet a múltból

Az egyik legmenőbb moszkvai séf, Marina Karpusenko felfrissíti a hagyományos orosz recepteket

A hagyományos orosz ételekre vágyó vendégek sora kígyózik a moszkvai Gusztjatnyikov étterem előtt, amely arról híres, hogy a klasszikus recepteket ötletesen igazítja a mai ízléshez. A konyhát irányító Marina Karpusenko sok ötletet merít az Ajándék fiatal háziasszonyoknak című könyvből, amely 150 éve az orosz nők bibliája. – Ezek a régi receptek beindítják a fantáziámat –, mondja Karpusenko. A könyv, amelyet Jelena Molohovec írt, megjelenésekor 1500 receptet tartalmazott, de az újabb kiadás már közel 4500-at tartalmaz.

– Néhány régi recept egy az egyben használható – folytatja Karpusenko –, de több olyan is van, amely túl hosszú főzési időt igényel, vagy a hozzávalói túl drágák.

A könyv túlélte a szovjet korszakot is, amikor a receptjeit inkább tündérmeseként olvasgatták. Például szívesen idézték ironizálva ezt a részt: “Ha váratlan vendég toppan a házba, menj le a pincébe, hozz borjúcombot, disznósajtot...”

Karpusenko egyik kedvenc receptje a borjúpofa barna mártással, amely ott van az étterem étlapján is, és a vendégek nagyon kedvelik. A konyhafőnök tippje: ha nem jutunk borjúpofához, használjunk helyette bátran borjúszüzet.

Az oroszok a mai napig gyakran készítenek vatruskát, ezt lágy tésztából és édes-savanykás töltelékből álló hagyományos szláv süteményt. Karpusenko azt ajánlja, hogy ha nincs sok ideje a háziasszonynak, nyugodtan használjon készen vásárolható tésztát.

Vote it up
396
Tetszett?Szavazzon rá!