Illatos fogyókúra

Nem férhet kétség hozzá: egyes illatok nemcsak egyszerűen étvágycsillapító hatásúak, hanem segíthetnek fogyni is

Extraszűz olívaolaj
Egy német kutatás nemrégiben azzal a meglepő eredménnyel zárult, hogy az extraszűz olívaolajnak elég csak belélegezni az illatát, és már az is a jóllakottság érzésével telíti el az embert. Amikor pedig egy aromás kivonat formájában joghurthoz adtak olívaolajat, az azt fogyasztók kevesebb kalóriát vettek fel és vércukor-reakciójuk is jobb volt – szemben azokkal, akik hétköznapi joghurtot kaptak. Az olívaolaj-kivonatnak köszönhetően a résztvevők szervezetében megnőtt a jóllakottságért felelős hormon, a szerotonin szintje. Mindez nagyon jó hír az extraszűz olívaolaj rajongóinak, mert ráadásul az olívaolaj még a hasi elhízást gátló egyszeresen telítetlen zsírsavakban is különösen gazdag! Ha mindez nem volna elég, az olívaolaj a szépségápolásban is sokféleképpen hasznosítható.

Fokhagyma
A Flavour (Illat) című magazinban megjelent cikk szerint az erős aromájú ételeket az ember önkéntelenül is kisebb harapásokkal fogyasztja. Egyen minél több átütő illatú, csípős ételt, például csilis vagy hagymás finomságokat; szórjon például piros csilipaprikát a levesébe, hogy kicsit megbolondítsa. Itt talál csilipaprikás recepteket!

Zöldalma és banán
A Smell & Taste Treatment and Research Foundation (Szaglás- és Ízlelésgyógyászati és Kutatási Alapítvány) által végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy ha a túlsúlyos résztvevők csak megszagoltak egy banánt vagy egy zöldalmát, amikor megéheztek, többet fogytak azokhoz képest, akik nem tettek így. A magyarázat valószínűleg az, hogy a „semleges” édes illatok csillapíthatják az étvágyat – ha sem zöldalma, sem banán nincsen épp otthon, próbálkozzon vaníliával vagy borsmentával. (Ez utóbbi ráadásul fejfájás ellen is jó, és gyomornyugtató hatású.)

Édeskömény
Ezt a ropogós, frissítő növényt a belőle kinyerhető medvecukornak köszönhetően régóta használják Olaszországban a különböző fogások között az ízek semlegesítésére. A West Coast Institute of Aromatherapy (Nyugati-parti Aromaterápiás Intézet) szerint az édeskömény ugyanakkor étvágycsillapítóként is hat – ha megéhezett, törjön le egy-két szárat a zellerszerű növényből, majd igyon egy jó pohár hideg vizet.

Grépfrút
A C-vitaminban és likopinban rendkívül gazdag citrusféle népszerű fogása a diétázóknak – noha a Hollywood-diéta egy tévedésen alapul. Ha viszont néhány másodpercig csak az illatát élvezi, azzal tovább fokozhatja a fogyókúra hatékonyságát! A japán Oszakai Egyetemen egy kutatás során patkányokon vizsgálták a grépfrút hatását: 15 perces időközönként szagoltattak velük grépfrútolajat, aminek eredményeképp sikeresen csökkentették az étvágyukat, illetve ennek köszönhetően testsúlyukat is. A szakemberek ezt a gyümölcs illatának egyes májenzimekre gyakorolt hatásával magyarázzák.

Vote it up
358
Tetszett?Szavazzon rá!