Illemszabályok a neten

Július 30-án ünnepeljük a barátság nemzetközi napját. Íme, pár jó tanács a közösségi oldalak baráti használatához

A technológiai újításoknak, például a közösségi médiának és a fényképmegosztásnak köszönhetően gyökeresen megváltozott a „barátság” definíciója. Előfordulhat, hogy még soha nem tartózkodott egy szobában valakivel, akit az interneten a barátjának nevez. Adunk egy kis segítséget az eligazodáshoz az új elektronikus társasági színtéren, hogy biztonságos és barátságos közegben érezhesse magát a Facebookon, Twitteren és más közösségi oldalakon.

Viselkedjen úgy, mintha szemtől szemben látnák egymást
Mindaz a jó modor, amire a szülei gyerekként tanították, érvényes az online felületen is: legyen kedves és derűlátó, figyeljen másokra, ne sértegessen, ne káromkodjon, ne tárulkozzon ki túlságosan, óvakodjon az üres pletykáktól. Ne feledje: minden, amit az interneten mond, mutat vagy tesz, sokkal több emberhez eljut, mint gondolná, és bármi, amit kiposztol, akár évekig fennmaradhat. Legyen büszke arra a személyiségre, akit online megjelenít!

Úgy válasszon barátokat, ahogy személyesen is tenné
Senki sem tölti szívesen az idejét zaklatókkal, kiabálókkal, panaszkodókkal, vagy haragos, mindent jobban tudó, esetleg csak szimplán bosszantó alakokkal. Szomorú, de a világháló – jórészt a névtelenségnek köszönhetően – tele van ilyen emberekkel. Maradjon távol tőlük a virtuális világban, ahogy a való életben is. Kinek hiányzik a sok keserűség, a negatív hozzáállás, vagy a sok fölösleges általánosítás?

Szerkessze magát
Mindig olvassa át újra, amit írt vagy csatolt, mielőtt megnyomná a „Küldés” gombot! Ne csak a kínos hibákat keresse, hanem ellenőrizze, megfelelő-e a hangnem. Nem várják el öntől, hogy mindig vidám legyen, ám nyilván nem szeretne savanyúnak vagy rosszindulatúnak sem feltűnni. Törekedjen őszinteségre és kiegyensúlyozottságra, így semmi baj nem történhet. Hasonlóképpen győződjön meg arról, hogy a csatolt fénykép megfelelő-e, és tegye fel magának még egyszer a kérdést: „tényleg szeretném, hogy ezt lássa a világ?”

Koncentráljon a barátaira, ne a hírekre
A barátai nem tűntek el, csak a Facebook úgy manipulálja a megjelenő híreket, hogy háttérbe szorítja az ismerősei bejegyzéseit, mindezt annak érdekében, hogy több időt töltsön el az oldalon. Helyrehozhatja a hibát, ha úgy állítja be az oldalt, hogy a híreket ne a legfontosabb hírek, hanem a legfrissebb események szerint rendezze. Ezután adja hozzá a szívének legkedvesebb embereket a közeli ismerősök listájához, és iratkozzon le mindenkiről, akinek a bejegyzéseit nem kívánja megkapni. A végeredmény: amikor belép a Facebookba, rögtön az ön számára legfontosabb embereket pillantja meg.

Irányozza a bejegyzéseket
Az ismerősök elriasztásának és online hírnevünk lerombolásának legbiztosabb módszere a túlzásba vitt posztolgatás, valamint bejegyzések küldözgetése olyanoknak, akiket ezek a dolgok feltehetőleg nem érdekelnek. A megoldás: korlátozza a bejegyzései célközönségét azokra az ismerőseire, akikkel egy városban él, vagy mondjuk volt iskolatársaira, munkatársaira, esetleg pusztán a legjobb cimboráinak szűk körére. A trükk az ismerősök csoportokba rendezése. Ezután amikor kiír valamit, csak kattintson a doboz jobb fölső sarkában levő nyílra, és válassza ki a csoportot, akihez szeretné, hogy eljusson a bejegyzése.

Mindig lépjen ki
Ne hagyja magára a számítógépét, amíg be van jelentkezve a Facebookba vagy a Twitterbe – különösen, ha a kollégáinak vagy családtagjainak jó a humorérzéke: a végén még kiderülhet, hogy számos Justin Bieber-videót kedvel.

Tegyen szakmai megkülönböztetéseket
Nincs semmi baj azzal (sőt, még tanácsolható is), ha követi a főnökét Twitteren, ám nem biztos, hogy feltétlenül be kell jelölnie a Facebookon. Az ismerősi viszony egyenrangúságot feltételez, a követői viszony nem annyira.

Válogassa meg a barátokat és a kedvelt oldalakat
Ha mindenkinek igent mond, rengeteg olyan dolgot fog látni a hírek között, amire nem kíváncsi, és sok időt kell majd elvesztegetnie az átrostálásukkal.

Ha szükséges, tegye magát láthatatlanná
Így rejtőzhet el ismerősei elől a Facebookon: lépjen be a csevegőbe, és kattintson rá a chat kikapcsolása funkcióra. Ha csak egyetlen zavaró ismerősét szeretné elkerülni, kattintson a nevére a chat-ablakban, keresse meg a jobb felső sarokban a fogaskerék ikont, és válassza ki a „chat kikapcsolása neki: XY” lehetőséget.

Legyen elővigyázatos az ismerősgyűjtőkkel
Akinek jóval több, mint ezer facebookos ismerőse van, az lehet, hogy úgy gyűjti őket, mint az érdemjeleket. Arról nem is szólva, hogy ezektől a túlbuzgó emberektől nagyobb valószínűséggel kap nemkívánatos bejegyzéseket vagy meghívókat.

Óvatosan pattintsa le az exét
Nem kell ismerősnek jelölnie a volt barátját vagy barátnőjét, ha viszont alapjában véve kedves volt, és nem szeretné megbántani, inkább fogadja el a jelölését, majd várjon egy pár napot, és csendben törölje az ismerősei közül.

Használja gyakran az Elrejtés gombot
A kellemetlen ismerősök egyik fajtája a troll, aki mindenáron veszekedést szít, egy másik fajtája pedig az, aki csak posztol és posztol. Ha úgy érzi, nem szeretné látni valakinek minden egyes elfogyasztott ebédjét, vagy meghallgatni a legújabb kirohanását, használja a Facebook Elrejtés funkcióját. Vigye a kurzort a bejegyzésre: ekkor a jobb oldalon megjelenik egy nyíl. Kattintson rá, és válassza ki az elrejtést. Ha pedig a kurzort a posztoló képére irányítja, felugrik egy doboz. Itt kattintson az Ismerősökre, majd válassza a menüből a beállításokat, ahol kiszűrhet bizonyos fajta bejegyzéseket, csak azokat engedélyezve az illetőtől, melyeket megtekintésre érdemesnek tart.

Töröljön, és már felejtse is el
Kiírt vagy tweetelt valamit, amit utólag megbánt? Bárkivel előfordul az ilyen. Gyorsan tüntesse el, de eszébe ne jusson magyarázkodni, mert azzal még jobban felhívja a figyelmet a témára.

Terjessze a büszkeséget
Bármivel eldicsekedhet a Facebook-profilján, viszont cserébe legalább ilyen gyakran gratuláljon ön is az ismerőseinek.

Figyeljen az időpontválasztásra
Azonnali üzenetek küldésekor mindig kérdezzen rá, hogy alkalmas-e az időpont a társalgásra. Különösen igaz ez a munkával kapcsolatos beszélgetésekre. Munka-e-maileket bármikor lehet küldeni – nem egy főnököt ismerünk, aki hajnali háromkor küldi a leveleket. Az üzleti célú üzeneteket azonban korlátozza az egy órával a munkaidő előtt kezdődő, két órával annak lejárta utánig tartó időszakaszra.

A hagyományos levélnek is megvan még a helye
A személyesen átadott ünnepi meghívókat és születésnapi ajándékokat e-mailben is megköszönheti, csak az a fontos, hogy minden címzettnek külön, privát üzenetben tegye. A postán feladott meglepetéseket, ajánlóleveleket, esküvői ajándékokat és más különleges figyelmességeket azonban még mindig inkább írásban illendő megköszönni.

Vote it up
257
Tetszett?Szavazzon rá!