Ilyen a tökéletes pitetészta

Azt lehet mondani, pofonegyszerű recept, mégis egy életen át birkózik vele az ember. Így sikerülni fog

Ha a levegősebb tésztát szereti, használjon margarint, sőt még jobb, ha zsírral készíti. Ha igazán ízletes tésztakéregre vágyik, használjon vagy kizárólag vajat, vagy fele-fele arányban vajat és margarint.

Hozzávalók két 23 cm átmérőjű formához
480 g liszt 1 csapott teáskanál só  130 g margarin és/vagy vaj, hidegen  1 teáskanál ecet  kb. 125 ml jéghideg tej

Elkészítés
1.
Szitálja a lisztet és a sót egy nagy tálba. A szitát tartsa magasan a tál fölé, hogy a liszt átszellőzzön. Adja hozzá a margarint és/vagy vajat, az ecetet, majd villával, két késsel vagy kézi tésztakeverővel (esetleg késes mixerrel) vagdalja össze a zsiradékot és a lisztet, amíg apró borsószem méretű csomókba áll össze.

2. Spricceljen egy evőkanál tejet a liszt egyik szélére, rázogassa össze vele, majd tolja ki oldalra, és hintsen újabb evőkanál tejet a következő részre. Ha a tésztát már öt evőkanál (75 ml) után elég nedvesnek látja, álljon meg, bár előfordulhat, hogy 7-8 evőkanál (105-120 ml) tejre is szüksége lesz.

3. Borítsa ki a tésztát egy enyhén belisztezett felületre, és gyorsan nyomkodjon belőle két korongot. Csomagolja zsírpapírba, és legalább 20 percig hűtse a fagyasztóban. Ha nem használja fel rögtön, a tészta egy hétig eláll a hűtőben.

4. Enyhén belisztezett felületen nyújtsa ki mindkét korongot olyan vékonyra, amennyire csak tudja (kb. 3 mm vastag legyen). Lehetőleg ne nagyon érjen hozzá a kezével. A formába emelésnél lazán tekerje a kör alakú tésztalapot a sodrófa köré, majd terítse ki a sütőformában. Gyengén nyomkodja bele, a lelógó széleket pedig vágja le késsel. A továbbiakban vagy haladjon a recept szerint, vagy süsse elő a tésztát: ehhez terítsen rá zsírpapírt, nehezéknek szórjon rá kb. fél kg szárazbabot, és 200°C-on süsse 10 percig, amíg éppen megbarnul.

Elkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: ha csak elősüti, 10 perc


MORZSÁS FEDŐRÉTEG

A pitére való morzsaréteg úgy jó, ha inkább porhanyós és vajas – hagyja ki belőle a dióféléket. Ha mégis ropogósabbra szeretné készíteni, a liszt egy része helyett tehet hozzá 125 g zabpelyhet.

Hozzávalók
480 g liszt  65 g cukor  65 g barna cukor  másfél teáskanál őrölt fahéj  1/4 teáskanál só  125 g vaj

Elkészítés
Keverje össze a lisztet, cukrot, fahéjat és sót egy közepes tálban. Morzsolja bele a vajat az ujjaival (vagy mixerrel), amíg az egész borsónyi darabkákba áll össze. Szórja szét egyenletesen a pite töltelékén, majd süsse meg.

Vote it up
273
Tetszett?Szavazzon rá!