Imádni való illatok

Kíváncsi, vajon mitől van a babák jellegzetes illata, minek köszönhető a frissen nyírt fű vagy az új autó vonzó illata? Most megtudhatja!

A frissen nyírt fű illatát…
…egy olyan vegyület okozza, amely lényegében növényi sebtapasz és vészjelzés egyszerre. Amikor a fűszálak megsérülnek – lenyírják, egy hívatlan rovar megrágcsálja, vagy letapossa valaki –, illékony vegyületeket (GLV) bocsátanak ki, amelyek védelmet nyújtanak a sérülés körül a baktériumok ellen, továbbá riasztják a ragadozó bogarakat, hogy támadják meg a sérülést okozó rovart.

Az új kocsi szagát...
…a ragasztó, a festék, a szőnyeg, a benzin, a kipufogógáz, a tisztítószerek és a kenőolaj keveréke adja. Általánosan fogalmazva: mindenféle vegyületek. Egy 2012-ben végzett kutatás szerint ezek az illékony, organikus vegyületek belélegezve, a szájban a nyálba beoldódva majd lenyelve károsak is lehetnek az egészségre. A nagyobb autógyártók egy része igyekszik elébe menni a kockázatoknak: a Toyota például víz alapú ragasztót használ, a Ford pedig olyan ülés-szivacsot tesztel, amely kőolaj helyett szójából készül.

A filctoll szagát…
...a propanol-, a butanol- és a diaceton-alkoholok, illetve krezolok kombinációja okozza. Ezen alkotóelemek mindegyike tűzveszélyes! Ráadásul nemcsak, hogy könnyen lángra kaphatnak, ráadásul károsak az egészségére is, majdnem annyira, mint a szagában a benzolra emlékeztető toluol, vagy a jellegzetes illatú xilol – ezeknek a káros anyagoknak köszönhették sajátos szagukat a filctollak az 1990-es évek előtt.

Az újszülött illata…
...a magzatmáznak és a magzatvíznek köszönhető – állítják a kutatók. Ezek az anyagok kis mennyiségben még az első fürdetés után is megmaradhatnak a kisbaba bőrén és a hajában. Egy 2013-as vizsgálat azt mutatta ki, hogy az újszülött ruhájának illata aktiválta az anyuka agyában az élvezetért felelős területeket.

Az esőillatot…
...a száraz időszakban a kövön és a porban összegyűlő talajlakó baktériumok és növényi olajok okozzák. Amikor vízzel keverednek, édes, földes illatot termelnek, amelyre az emberi szaglórendszer különösen érzékeny. A vihar előtti szúrós szag annak következtében jön létre, hogy a villámok oxigén- és nitrogénatomokat választanak szét. Amikor pedig ezek az atomok nitrogén-monoxidként újraegyesülnek, akkor szabadul fel az eső előtti illat.

Vote it up
305
Tetszett?Szavazzon rá!