Inkább ne égjen le!

Minden nyáron megkockáztat egy-két leégést? Ismerje meg, milyen kárt okoz ezzel, és hogyan teheti jóvá!

Ha kedveli a bronzos árnyalatot, tudtán kívül hozzájárul bőre öregedéséhez. A napozás károsítja a bőr feszességéért és simaságáért felelős rostokat, ez korai ráncokhoz, foltokhoz és szeplőkhöz vezet. De ami még fontosabb: jelentősen megnöveli a bőrrák esélyét, különösen, ha ön sápadtabb bőrű, eredendően szőke vagy vörös hajú, illetve kék szemű.

A barnító szalon ennél is rosszabb: előfordulhat, hogy a szoláriumban a déli verőfénynél is több veszélyes UV-sugárzás éri, így nemcsak hogy nem ad „biztonságos” alapszínt, de akár megduplázhatja a bőrrák kockázatát.

Bár a múlt bűneit nem teheti meg nem történtté, soha nem késő megfékezni a káros hatásokat: ezekkel a tippekkel megóvhatja bőrét és életét!

Bőven a naptejjel!
Válasszon olyan terméket, amely az UVA- és UVB-sugarak ellen is véd, 15-ös vagy annál magasabb faktorszámmal (sőt, több bőrgyógyász azt javasolja, hogy ha hosszú időt tölt a napon, használjon legalább 30-asat). Íme, pár további naptejes tanács!

Gondolkodjon előre!
Kenje fel a naptejet 30 perccel indulás előtt – ne pedig akkor, amikor már kiért a strandra. Adjon időt a bőrének, hogy felszívja a krém védőanyagait. Használjon körülbelül egy kupicányit, és fedjen be vele minden olyan testfelületet, amit érni fog a nap. Ne fukarkodjon a védelemmel: túl vékony rétegben a 15-ös vagy 30-as faktor is sokkal kevesebbet ér.

Ruházzon be egy széles karimájú kalapba!
A bőrrákos esetekben a daganatok egyharmada a nyak feletti területen alakul ki, ezért bölcs döntés, ha extra védelemként kalapot is visel. A karima minden 2-3 centiméterével 10 százalékot csökkent a bőrrák esélyén! Egy összetekerhető anyagú kalap elfér a táskájában, és bármikor felveheti, ha kilép az utcára.

Használjon fényvédős ajakbalzsamot!
Ajkaink különösen érzékenyek a napra, és az itt kialakuló bőrrák hajlamos aggresszíven elterjedni, mégis mindig elfelejtünk gondoskodni róluk. Amikor reggel indulás előtt bekeni magát naptejjel, használjon mellé védő ajakbalzsamot is!

Vegyen celeb-napszemüveget!
Vágjon csak fel nyugodtan, különösen akkor, ha eddig egyáltalán nem hordott napszemüveget. Az UV-sugarak behatolnak a szem belsejébe, és idővel komoly látási problémákat okozhatnak, többek között szürkehályogot vagy sárgafolt-elfajulást. Olyan napszemüveget válasszon, amely mindkét fajta UV-sugárzás ellen véd, és hordja egész évben! Ismerjen meg más szemvédő tippeket is!

Évente menjen bőrgyógyászhoz!
A bőrgyógyász nagyobb valószínűséggel veszi észre a problémát, mint a háziorvosa vagy nőgyógyásza. Megvizsgálja az anyajegyeket, bőrkinövéseket és minden egyéb szokatlan eltérést, és ha rendellenességet talál, szövetmintát vesz, melyből meghatározza, jó- vagy rosszindulatú-e az elváltozás. Tudjon meg többet a melanómáról!

Saját maga is ellenőrizze a bőrét!
Zuhanyzás után fogjon egy kézitükröt, és egy jól megvilágított szobában vizsgálja meg az egész testét, még a lábujjközöket is. Ha megjegyzi, hol vannak az anyajegyei és más foltjai, könnyebben észre fogja venni, ha a bőrgyógyásznál tett két látogatás között valami aggasztó változás történik.

Figyeljen oda a veszély jeleire!
A klasszikus melanóma feketés-barnás, szabálytalan szélű foltként vagy anyajegyként jelenik meg, de ez a halálos rákfajta lehet piros, rózsaszín vagy viaszszínű is. Ritkán olyan, mint egy seb, amely csak nem akar begyógyulni. Figyelmeztető jel lehet még a viszketés, vérzés, nyomásérzékenység, vagy a szemmel látható növekedés.

Jegyezze meg azt a szót, hogy SANSZ. S: sötét árnyalatok jelennek meg az anyajegy területén, A: aszimmetrikussá válik, N: növekedni kezd, SZ: szabálytalanná válik a széle. Ha bármelyik tünet jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz.

Legyen óvatos, ha gyógyszert szed!
A következő gyógyszerhatóanyagok mind érzékenyebbé tehetik a bőrét a nap káros hatásaira: tetraciklin, szulfonamidok és más antibiotikumok, naproxen, triciklusos antidepresszánsok, tiazid vízhajtók (magas vérnyomás és bizonyos szívbetegségek ellen alkalmazzák), szulfonil-ureák (bizonyos cukorbetegség elleni szer). Kérdezze meg orvosát, van-e az ön által szedett gyógyszerek között olyan, amely hajlamosabbá teheti a leégésre – illetve olvassa el részletesen a gyógyszer mellé adott betegtájékoztatót.

Kövessen bőrvédő étrendet!
A kutatások szerint némely étel – például a citrusfélék, zöld tea, sárgarépa és piros húsú paprika – segít a bőrnek az UV-sugarak okozta károk ellen védekezni. Segíthet a bor és az olajos hal is.

Vote it up
214
Tetszett?Szavazzon rá!