Iskolai ebédek a világ körül

Mi lesz ebédre? Az iskolások számára mindenütt ez a fő kérdés. Vajon hol mi számít ideális déli étkezésnek?

Kapcsolódó cikkek

Finnország
A finn kormány utasítása szerint az iskolai ebédeknek legalább 50% zöldségfélét és 25% fehérjét kell tartalmazniuk. A legtöbb intézmény vegetáriánus menüt is kínál. Csütörtökönként a finn iskolákban a hagyományos zöldborsólevest és palacsintát tálalják fel. Tudjon meg többet a finn iskolákról!

Franciaország
Számos francia iskolának saját dietetikusa van, és az egészséges ételek az általánosak. A főétel lehet például grillezett csirke zöldbabbal és sajttal. Amikor egy kevésbé egészséges étel szerepel az étlapon, mindig egy egészségessel párosítják, a pizzát például salátával kínálják.

India
Az ebéd tartalmaz valamilyen helyi gabonafélét, valamint főtt zöldségeket, melyekből vagy curryt, vagy levest készítenek. Az étel mellé általában tejet isznak.

Olaszország
Az olasz iskolák gyakran tálalnak természetes bioételeket. A saláta mellett a főétel rendszerint tészta, húst általában csak hetente egyszer-kétszer kínálnak. A déli étkezésen kívül az olasz iskolások napközben olyan harapnivalókat esznek, mint például a nutellás kenyér.

Japán
Franciaországhoz hasonlóan Japánban is dietetikus ellenőrzi az iskolai ebédeket, melyek hozzávalói friss gyümölcsök, zöldségek és húsfélék. Számos étel alapja a rizs és a hal. Az ebédet bento-dobozokban tálalják.

Szingapúr
Menza helyett a szingapúri tanulók az iskolák szomszédságában található, készételeket kínáló standokat látogatják. Ahogy az a város nyüzsgő utcáin szokásos, a diákok széles kínálatból választhatnak, a hagyományos currytől és levesektől az olyan nyugati ételekig, mint a spagetti.

Spanyolország
A spanyol gyerekek első fogásként egy levest, rizs-, zöldség- vagy tésztaételt kapnak, majd második fogásként valamilyen húsfélét. Ebédüket gyakran joghurttal vagy gyümölccsel fejezik be.

Ukrajna
A tradicionális ételekre támaszkodó Ukrajnában a tanulóknak gyakran adnak borscsot, a hagyományos céklás-zöldséges levest. Szintén tipikus főétel a kolbász főtt hajdinával. Az iskolai menüt általában gyümölcslé és desszert kíséri, például édes palacsinta.

Vote it up
212
Tetszett?Szavazzon rá!