Iskolakezdés szerte a világon

Az ősz az új tanév kezdetét jelzi – vagy mégsem? Érdekes különbségek láthatók az iskolaév felosztásában

Ausztrália
A déli féltekén, Ausztráliában a tanév január végén kezdődik és decemberben ér véget. A tanulók egy évben körülbelül 200 napot járnak iskolába, a vakáció pedig december közepétől a következő januári iskolakezdésig tart. A tanév Ausztráliában jellemzően négy 9-11 hetes negyedévből áll, melyek között kéthetes szünetek vannak. A diákok reggel 9-re érkeznek az iskolába, és fél 4 körül indulnak haza.

Kína
A kínai gyerekek szokásos iskolai éve szeptemberben indul és júliusig tart. Azonban sok diák folytatja a tanulást júliustól addig, amíg a következő tanév elkezdődik. A tanítási napok reggel 7:30-kor kezdődnek és délután 5-kor végződnek, közben egy kétórás ebédszünettel, amikor a tanulók rendszerint hazamennek ebédelni.

Franciaország
A francia tanév négy héthetes szakaszra tagolódik, általában egy- vagy kéthetes szünetekkel minden negyedév között. A tanév augusztusban kezdődik, és egészen júniusig tart. Egy átlagos tanítási nap reggel 8 és délután 4 között zajlik, kétórás ebédszünettel. A tanulók szombaton fél napot járnak iskolába, szerdán vagy vasárnap viszont nincs tanítás.

Németország
Németországban a tanév augusztusban indul, és május végéig, június elejéig tart. Nyáron a diákok 12 hetes vakációnak örülhetnek. A tanítási napok fél 8-kor kezdődnek, és néhány tanuló akár este 6-ig is órákon ül.

Japán
Az iskola Japánban áprilisban kezdődik és márciusban végződik. A tantervet trimeszterekre osztják fel, és mindegyik harmadév közé egy-egy szünetet iktatnak be. A japán iskolákban rendszerint fél 9-kor indul a nap, 40 perces az ebédszünet, és délután 5-kor ér véget a tanítás.

Oroszország
A tanév hozzánk hasonlóan Oroszországban is szeptembertől júniusig tart. A diákok mindennap 8:30-ra mennek iskolába, és délután fél 4-ig vannak órákon. Az oroszországi tanév négy részre tagolódik, minden szakasz között tanítási szünetekkel.

Dél-Korea
A két féléves dél-koreai tanév márciustól februárig tart. A normál tanítási idő reggel 8 és délután 4 óra közé esik, de a diákok gyakran térnek vissza választható esti órákra egy kis uzsonnaszünet után.

Egyesült Királyság
A brit tanulóknak a tanév szeptemberben indul, júliusban ér véget, és a következő évet hathetes szünet előzi meg. A tanév trimeszterekre oszlik, karácsony és húsvét táján egy-egy szünettel a nyári vakáció mellett. Az Egyesült Királyság legtöbb iskolájában reggel 9-kor kezdődik a tanítás, és délután negyed 4-ig tart.

Vote it up
365
Tetszett?Szavazzon rá!