Ismeri a házi kedvenceket?

Kvízünkből kiderül, mennyit tud szőrös, tollas, pikkelyes és egyéb lakótársainkról

Kérdések (vigyázat, akár több válasz is jó lehet!)
1. A házi kedvenceknek is szükségük van valamilyen szórakozásra. Vagy inkább a tulajdonosaiknak? Az alábbi sportok közül melyik létezik a valóságban is?
a) nyusziderbi
b) kutyafrizbi
c) tengerimalac-úszás
Ugrás a megoldáshoz!

2. A kisállatok egyre népszerűbbek. A felsoroltak közül melyik nem csupán kisebb „változat”, hanem a saját jogán elismert fajta?
a) minicsivava
b) miniatűr kínai póni
c) minimalac
Ugrás a megoldáshoz!

3. A csokoládé bizonyos állatok számára veszélyes lehet, és nem csupán kalória- vagy cukortartalma miatt. Melyiküknek kell okvetlenül kerülniük ezt az édességet?
a) a kutyáknak
b) a macskáknak
c) a lovaknak
Ugrás a megoldáshoz!

4. A többség tudja, hogy nevével ellentétben a bölömbika madár. De vajon milyen állat az őzbócia?
a) hal
b) emlős
c) hüllő
Ugrás a megoldáshoz!

5. Ez az állat bármely gerincesnél gyorsabban tudja mozgatni az izmait, és bizonyos izomcsoportjait százszor gyorsabban képes megfeszíteni, mint amilyen gyorsan az ember pislog egyet.
a) patkány
b) agár
c) zebrapinty
Ugrás a megoldáshoz!

6. A tengervizes akváriumokat nagy munka rendben tartani. Lehetséges lakóik közül melyek tudnak segítségére lenni a gazdájuknak a hely tisztán tartásában?
a) garnélarák
b) szivacsállat
c) csikóhal
Ugrás a megoldáshoz!

7. A guppi sok akváriumnak díszére válik csodaszép színeivel és gazdagon díszített „karosszériájával”. De gyakorlati haszna is van, mert…
a) ez adja a kaviárt
b) elfogyasztja a kifolyt olajat
c) elpusztítja a szúnyoglárvákat
Ugrás a megoldáshoz!

8. A helyes kis rágcsálókat különösen a gyerekek kedvelik. Melyik nem rágcsáló a felsorolt kedvencek közül?
a) versenyegér
b) nyúl
c) tengerimalac
Ugrás a megoldáshoz!

9. Az állatok soha nem borotválkoznak. Mire való a bajusz (például a macskáké)?
a) imponál a riválisoknak
b) szagmintát hagy
c) a tájékozódást szolgálja
Ugrás a megoldáshoz!

10. Sokan tudják, hogy a könyvtár latin megfelelője a bibliotéka. De mi az ootheca?
a) spermabank törzskönyvezett állatoknak
b) rovarpete tokja
c) macskaalmot árusító szaküzlet
Ugrás a megoldáshoz!

11. Sokan kedveik az egzotikus állatokat. Vajon meg lehet-e becsülni, hányan tartanak otthon aligátorteknőst (Macroclemmys temminckii)?
a) elvileg senki, mivel tilos a tartása
b) körülbelül százan
c) több ezren
Ugrás a megoldáshoz!

12. Mennyit költünk évenként házi kedvenceikre?
a) 100 millió forintot
b) 3 milliárd forintot
c) 100 milliárd forintot
Ugrás a megoldáshoz!

háziállatok

Válaszok
1. a és b: A nyusziderbi és a kutyafrizbi létező sportok. A nyusziderbi (NyusziHopp Akadályverseny, Kaninhop) Svédországból ered. A gazdik pórázra kötik négylábú barátaikat, és úgy vezetik végig őket egy akadálypályán. A kutyafrizbi amerikai találmány. A kutyának az a feladata, hogy a szájával a levegőben elkapja a korongot. (A jelenlegi világcsúcs 118 méter!) Tavaly Budapesten rendezték meg a hajmeresztő trükkökkel tarkított játék Európa-bajnokságát. Vissza a következő kérdésre!

2 b: A miniatűr kínai póni önálló faj. Először több mint kétezer évvel ezelőtt tettek róla említést egy a kínai császárnak lerótt hűbéri fizetségeket felsoroló listában. Akkoriban a botméretük (marmagasság) valószínűleg valahol 60 és 70 centiméter között lehetett. Ma a pónik alig egyméteresek. Vissza a következő kérdésre!

3. a, b és c: Ezen állatok egyikének sem szabad csokoládét ennie, különben nagy valószínűséggel teobromin-mérgezést kapnak. (A teobromin a kakaó fő alkaloidja.) Vigyázat! A műtrágya és az állati takarmány is tartalmazhat kakaógyártásból származó melléktermékeket. Különösen a kutyák vannak veszélyben, mert őket odavonzza a szag. Vissza a következő kérdésre!

4. a: Az őzbócia a Távol-Keletről származó mindenevő akváriumi díszhal. Vissza a következő kérdésre!

5. c: Énekléskor a zebrapintyek 3 milliszekundumos gyorsasággal húzzák össze vokális izmaikat, gyorsabban, mint ahogy a csörgőkígyó feszíti meg a farokizmait, ha háborgatják. Vissza a következő kérdésre!

6. a: A tisztogató garnélarákok lecsipegetik a halakról az élősködőket, és megeszik azokat. E vakmerő kis jószágok még az olyan veszedelmes ragadozók szájába is bemerészkednek, amilyen a mérges harapású muréna, hogy a félelmetes fogak közeiből eltávolítsák az ételmaradékot. Vissza a következő kérdésre!

7. c: A guppi nem csupán az otthoni akváriumok szemet gyönyörködtető látványa, hiszen rengeteg színváltozatban kapható a kereskedelemben, hanem a trópusi szúnyoglárvák elleni küzdelemben is bizonyította érdemeit. Vissza a következő kérdésre!

8. b: A nyúl a nyúlfélék családjához (Leporidae) tartozik (a nyúl latinul lepus). A rágcsálóktól körülbelül 100 évvel ezelőtt különböztették meg őket koponyájuk formája, fogaik és hátsó lábuk alapján. Vissza a következő kérdésre!

9. c: Számos emlősállatnak érzékeny tapintószőrzete van, ezt vibrissae-nek is nevezik. Ezek a tapintósörték a lábukon és a mancsukon is megtalálhatók. A macskának a bajsza nyújt segítséget az érzékelésnél és a tájékozódásnál, hogy meg tudja állapítani, átfér-e egy nyíláson, vagy sem. Vissza a következő kérdésre!

10. b: Az imádkozó sáskák és a csótányok petetokokba teszik le petéiket, ennek neve ootheca. A mirigyeik megkeményedett váladékával körülvett tok védi meg az utódot a ragadozóktól és a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól. Egy oothecában 10–400 pete lehet. Egyes csótányok magukkal cipelik a petéiket, amíg a lárvák kikelnek. Vissza a következő kérdésre!

11. a: Legálisan senki sem tarthat: az állatvédelmi törvény szerint az ország őshonos állatvilágára ökológiai szempontból veszélyesnek minősül. Vissza az utolsó kérdésre!

12. c: Közel 100 milliárd forintot költenek kedvenceikre – a Figyelő 2008-as becslése szerint – a magyarországi hobbiállattartók.

Vote it up
396
Tetszett?Szavazzon rá!