Ismerje fel a hazugságot!

Számos árulkodó jel létezik. Ezekből megosztunkk párat, hogy felismerje, ha valaki nem mond igazat önnek

Elárulja az arca?
Egyesek azt hiszik, hogy egyetlen mosollyal minden valódi érzésüket elrejthetik. A kifejezések azonban, melyek felvillannak a hazug ember arcán, árulkodnak arról, amit valójában gondol – akár tud róla, akár nem. A szakértők szerint meg lehet tanulni odafigyelni az apró rezdülésekre is, bár ezek eleinte olyan nehezen felfedezhetők, hogy még a gyakorlott szakmabéliek is alig képesek ezeket kisilabizálni. Ilyen például az arcpír (a hazugság okozta szorongástól az illető elpirulhat). Milyen egyéb indikátorok vannak még? A kitágult orrlyuk, a száj harapdálása, a mély légzés, illetve a gyakori pislogás is ezek közé tartozik – ez utóbbi arra utal, hogy az agy aktuálisan túl van terhelve (jelen esetben a hazugság miatt).

A testbeszéde vajon összhangban van az általa tett kijelentésekkel?
Még fontosabb az adott személy által keltett összbenyomás vizsgálata, mivel nincs egyetlen olyan kifejezett jellemző, amely magától értetődően és azonnal elárulná, hogy hazudik az illető. Az őszinteséget olyan vonások jellemzik, amelyek összhangban vannak egymással – tehát a testtartás mellett érdemes megfigyelni az arc, a test, a hang és a beszéd közötti egyezést. A rejtőzködő állatokhoz hasonlatosan a hazug ember is behúzza a karját és a lábát, illetve mozgását a lehető legjobban igyekszik lecsökkenteni – mindent megtesz, hogy kisebbnek tűnjön. Aki hazudik, gyakran a háta mögé rejti a kezét, mert önkéntelenül is tart attól, hogy ujjai ideges mozgása elárulhatná őt.

Milyen a mosolya?
Egy mosoly olykor elkendőzheti valakinek az igazi érzéseit. Gondosan figyelje meg, hogy hogyan mosolyog az illető, ahogyan a többi arckifejezését is vegye górcső alá! Elképzelhető, hogy sikerül majd felfedezni azokat az érzelmeket, amelyeket rejtegetni próbál, úgymint a félelem, a harag vagy az utálat. Egy őszinte mosoly egyaránt látszik az illető szemén és a száján is.

Milyen a beszéde?
Habár a hazugság leginkább figyelemfelkeltő jele a hanghordozás markáns változása, a szakértők állítása szerint érdemes figyelni a beszéd gyorsaságára és a légzés ritmusára is. Ha ez utóbbi kettő közül valamelyik felgyorsul vagy jelentősen lelassul, akkor komoly esély van rá, hogy legalábbis nem a teljes igazság hangzik el.

Milyen szavakat használ?
Aki hazudik, az többnyire kerüli az olyan kizáró értelmű (ellentétes jelentésre vonatkozó) kötőszavakat, mint a „viszont”, a „sem”, a „kivéve”, az „azonban”, ugyanis nehezükre esik ilyenkor az efféle komplex gondolkodás. Szintén ritkábban használják az „én”, a „nekem”, stb. és az „enyém” szavakat. Az iránti igyekezetükben, hogy pszichológiailag távol tartsák magukat a füllentésüktől, a hazudozók kevesebb személyes névmást alkalmaznak.

Nem viselkedik-e a szokásostól eltérően?
A szakértők úgy gondolják, hogy ha egy személy alapvető viselkedéséhez képest változást tapasztalunk, akkor érdemes felfigyelnünk. Összevetheti a másik beszédtempóját, hangmagasságát, testtartását és kézmozdulatait azzal, amit tőle megszokott, és figyelembe veheti a helyzet kontextusát is. Amikor a férje azt állítja, hogy „Nagyon tetszett a tőled kapott nyakkendő”, miközben a szemén nem látszik az öröm, akkor valószínűleg többet fogja látni garbóban.

Egyszerű-e a kérdés vagy zavarba ejtő?
Normális, ha valaki egy nehéz kérdés után félrenéz. Ha azonban valaki azután kerüli a tekintetét, miután egy egészen egyszerű kérdést tett fel neki, elkezdhet gyanakodni!

Vote it up
269
Tetszett?Szavazzon rá!