Itt a téli napforduló!

Ez az év legrövidebb napja, amely már Rómában is ünnepnap volt. A rabszolgákat például ilyenkor a gazdájuk szolgálta ki

Az emberiség már az újkőkorban is egész évben figyelemmel kísérte a Nap helyzetét, és tisztában volt a téli napforduló jelentőségével. A régészek több olyan helyszínt feltártak, melyek úgy lettek kialakítva, hogy a téli napfordulókor felkelő vagy lenyugvó Naphoz igazodjanak, ilyen például a képen látható Stonehenge is. Az ősi civilizációk ezzel a módszerrel tudták kijelölni az egyik év végét s a következő kezdetét. Túl azon a mindnyájunk által könnyen észlelhető tényen, hogy az északi féltekén a téli napfordulókor legrövidebb a nappal, van még pár érdekes dolog, amit érdemes tudnia erről a napról.

A napforduló latin neve solstitium, mely körülbelül annyit jelent: a nap megállása.

Mivel a Föld forgástengelye kicsit ferde, ezért a napforduló pontos napja változhat.

Az északi féltekén a téli napforduló időpontjában az északi sark 23,5 fokos szögben áll a Naphoz képest.

A téli napforduló pontos dátuma december 20. és december 23. közé eshet. Igaz, a legközelebbi 23-ai téli napforduló csak 2303-ban fog bekövetkezni, a december 20-aira pedig 2080-ig kell várnunk.

Bár a Föld északi felén a téli napforduló jelenti azt a napot, amikor a legkevesebb a napfény, mégsem ekkor van a leghidegebb: az óceánok ilyenkor még mindig tartják a nyáron elraktározott meleget.

Az ókori Rómában ezen időpontban, december 17-étől kezdve hét napon át tartott a Saturnalia ünnepe. Saturnus isten tiszteletére minden háborút felfüggesztettek, az üzleteket és közigazgatási hivatalokat bezárták. Az ünneplés ideje alatt a rabszolgákat saját gazdájuk szolgálta ki.

Akik a déli sarkkörön belül élnek, azok a téli napfordulókor – velünk ellentétben – éjfélkor is láthatják a Napot.

Vote it up
268
Tetszett?Szavazzon rá!