Itt az allergiaszezon!

Elege van már a gyógyszerekből és mellékhatásaikból? Készüljön fel az allergiára természetes megoldásokkal

Túl lehet jutni az allergiaszezonon gyógyszerek nélkül is?
A szénanátha roppant bosszantó, de megvannak a hátrányai azoknak a gyógyszereknek is, amelyektől a tüsszögés, szipogás, szemviszketés és hasonló tünetek enyhülését várja. Bár a pollen mennyiségét a levegőben nem tudja csökkenteni, a fáradtságot okozó és nem mellesleg többnyire igen drága gyógyszerek számát igen! A WebMD internetes egészségügyi magazin orvos szerkesztője azt állítja, a legújabb trend szerint a megoldást keresők épp hogy eltávolodnak a gyógyszeres kezelésektől, és inkább természetes gyógymódok után kutatnak.

Megelőzés orrspray-vel
Legjobb, ha már akkor elkezd készülni, amikor még nincsenek tünetei – tanácsolja Nathanael Horne háziorvos. A tanácsot már csak azért is érdemes megfogadni, mert az allergiaszezon évről évre korábban kezdődik! A megelőzés jó formája, ha mindennap tengervizes orrspray-vel kimossa az orrüregében ragadt polleneket. Bár ettől még valószínűleg szüksége lesz gyógyszerekre is, de legalább valamivel kevesebbre. Egy kutatás során a 3-6 héten át napi kétszer orrspray-t használó résztvevők végül jelentősen kevesebb orrdugulást tapasztaltak, mint azok, akiknek nem jutott a tengervízből.

Marha helyett csirkét
Egy a szénanáthás betegeken végzett vizsgálat során két éven át figyeltek meg 334 allergiás tünetektől szenvedő, és 1336 allergiamentes felnőttet. A vizsgálat eredménye az volt, hogy a kutatás nagy mennyiségben elaidinsavat (az olajsav transzizomer módosulata, egy, húsokban és tejtermékekben előforduló egyszeresen telítetlen zsírsav) fogyasztó résztvevőinél háromszor akkora volt a szénanáthás tünetek kockázata, mint azoknál, akik kis mennyiségben fogyasztották ezt a típusú zsírsavat. Az elaidinsavval ellentétben a nem transzizomer módosulat, az olajsav nem veszélyes, ezért az abban gazdag olívaolajtól például nem kell tartani.

Halolajkapszula
Az allergiás asztma a leggyakoribb típusú, ezt allergia okozza. Egy kutatás azonban kimutatta, hogy halolajkapszulák rendszeres szedésével jelentősen csökkenthetők a betegség tünetei. A halolajas étrendkiegészítőknek köszönhetően a kutatásban részt vevő betegek szervezetében már egy hónap után csökkent az allergiás reakcióért felelős egyik vegyület, a leukotrién szintje.

Kötelező kellékek: széles karimájú kalap, napszemüveg
Úgy fog kinézni, mint egy rejtőzködni igyekvő híresség, de ennél sokkal fontosabb, hogy a kalap és a szemüveg megakadályozza, hogy a levegőben szálló pollen viszkető könnytengerré változtassa a szemét.

Vörös acsalapuGyógyszer helyett gyógynövény
Lehet, hogy a gyógyszerkészítmények jóval hatékonyabbak, de ha ön inkább a természetes gyógymódokat preferálja, próbálkozzon először a vörös acsalapuval. Egyes vizsgálatok szerint ennek a gyógynövénynek a hatásossága a tünetek kezelése terén az antihisztaminokéval vetekedhet, ugyanakkor utóbbival ellentétben nem okoz álmosságot! Fontos azonban tudni, hogy hosszú távú használatáról még nem készült vizsgálat.

Akupunktúra
Az akupunktúra a szénanátha ellen is hatékony lehet! Az Annals of Internal Medicine nemzetközi orvosi lapban megjelent vizsgálat szerint azok az allergiában szenvedőknél, akik egy tucat akupunktúrás kezelésben részesültek, gyengébbek voltak az allergiás tünetek és kevesebb antihisztaminra szorultak, mint azok, akik csak álkezelésen vettek részt, vagy semmilyen kezelést nem kaptak. Az akupunktúra jótékony hatására orvosi magyarázat még nincs, csak gyanú, miszerint a kezelés megfékezheti az immunrendszer allergiás reakciója által aktivált anyagokat – írja a HealthDay egészségügyi internetes hírportál.

Főzzön kurkumával
Az indiai konyha terjedésének köszönhetően egyre népszerűbb kurkumában található meg a kurkumin, amely segíthet az orrdugulás és az egyéb allergiás tünetek enyhítésében, illetve hasonlóképp hatékony lehet a megfázással szemben is. Bharat Aggarwal, a houstoni Anderson Cancer Center rákközpont professzora szerint a kurkumin hatékonyságában orvosi gyógyszerekhez mérhető.

Este menjen futni
A futást és a különböző kültéri testmozgást inkább hagyja estére – tanácsolja H. James Wedner, a St. Louis-i orvosi egyetem oktatója. Sokan jobban szenvednek az allergia tüneteitől reggelente – ez összefüggésben lehet azzal, hogy több fafajta hajnalban indítja útjukra a polleneket, amelyek déltájra sűrűsödnek a leginkább össze. Ezért, ha meg akarja spórolni a reggeli tüsszögést, inkább az esti órákban mozduljon ki.

Mindig öltözzön át, miután hazaér
Azt nyilván megtanulta már, hogy a szeles-napos, pollenekben gazdag napokon tartsa csukva az ablakokat, és igyekezzen minél kevesebb időt tölteni kültéren – de ne feledje, hazaérkezéskor beviszi magával azt, amit pont ki szeretne zárni! Hogy megszabaduljon a ruhájára, cipőjére tapadt pollentől, azonnal dobja a szennyeskosárba az utcai ruhát, és legjobb, ha egyből le is zuhanyozik.

A HEPA szűrő nélkülözhetetlen
A HEPA háztartási eszközökre vonatkozó nemzetközi szabvány, a nagy hatékonyságú részecskeszűrő angol nyelvű rövidítése. Fontos például, hogy a porszívóban legyen HEPA szűrő, ellenkező esetben csak felkavarná a padlóra, illetve a szőnyegre lerakódott pollent, azaz az allergia szempontjából tulajdonképpen rontana a helyzeten – figyelmeztet Seline Gierer, a Kansas City-i Egyetem allergiaszakértője. Hasonlóképp fontos, hogy legyen HEPA szűrővel ellátva a légkondicionáló berendezés is, sőt ha forgalmas utcára néz a lakása, szakértők azt tanácsolják, szerezzen be HEPA szűrős légtisztítót.

Cserélje a kocsi légszűrőjét
Az autó légszűrőjét rendszeresen, lehetőleg évente cserélni kell! Idővel telítődik mindenféle porral, többek között pollennel is, amit indításkor egyszerűen az utastérbe fúj.

A gyógyszereket lefekvés előtt vegye be
A szénanátha tünetei, mint az orrfolyás, a kaparó torok és a folyamatos tüsszögés általában reggel jelentkeznek a legerősebben. Ezek ellen hatékonyabbak a gyógyszerek, ha már este beveszi őket – állítja Richard Martin orvos.

Tudja, mikortól van szüksége orvosságra
Nem segítenek a természetes gyógymódok? Ideje a gyógyszerekhez fordulni. Ha a tünetek csak időnként jelentkeznek, elég a vény nélkül kapható antihisztamin vagy az orrdugulás elleni spray; ha azonban általában az egész allergiaszezont végig szokta szenvedni, akkor orvos által felírt gyógyszerekre lesz szüksége.

Vote it up
391
Tetszett?Szavazzon rá!