Jó ügyet szolgáló internet

A Finnországban új életet kezdett Mohamed El-Fatatry 25 millió muzulmánhoz jut el weboldalával

Az akkor tizenkilenc éves Mohamed El-Fatatryt édesapja unszolta: költözzön olyan országba, ahol anélkül értékelik a képességeit, hogy megnéznék, milyen útlevéllel jár. – Apám egykor az Egyesült Arab Emírségekben dolgozott, és úgy érezte, azért nem ismerik el, mert egyiptomi állampolgár – mondja El-Fatatry, aki akkoriban az Emírségekben tanult informatikát. – Finnország híres mint a csúcstechnika hazája, és a tandíj nélküli tanulási lehetőség is vonzott – emlékszik vissza.

Így hát 2004-ben Finnországba utazott, és megkezdte tanulmányait a helsinki Metropolia Alkalmazott Tudományok Egyetemén, ahol arra biztatták, hogy az informatikán kívül üzleti tanulmányokat és vállalkozásszervezést is vegyen fel a tanrendjébe. Mohamed El-Fatatry (27) ma az egyik leggyorsabban gyarapodó finn vállalat, a Muxlim Inc. vezetője. Cége üzemelteti a Muxlim.com internetes közösségi kapcsolatépítő oldalt, amely világszerte mintegy 25 millió muzulmánhoz, az internetező muzulmánok mintegy tíz százalékához jut el.

A Muxlim.com se nem vallásos, se nem politikai szájt, inkább a muzulmán életmódra, vagyis kultúrára, szórakozásra, sportra, divatra irányul – magyarázza El-Fatatry, és hozzáteszi: – A muszlim életforma nem különbözik annyira a nyugatitól, mint sokan hiszik.

A Muxlim.com emellett vállalkozási tanácsadással is foglalkozik, cégeknek segít, hogy muzulmán ügyfelekre találjanak.

Mohamed El-Fatatry eddig kétszer szerepelt a világ ötszáz legbefolyásosabb muzulmán személyiségének listáján, amelyet a Jordániában működő kutatóintézet, a Királyi Iszlám Stratégiai Tanulmányok Központja állít össze. El-Fatatry úgy véli, a névsorba kerülése azt jelzi, hogy növekszik az internet befolyása a muzulmán országokban is. – Az internet és a digitális korszak visszavonhatatlanul megváltoztatta a világot, azon belül a muzulmán világot is.

El-Fatatry saját világát még kamaszkorában forradalmasította az internet. – Az Emírségekben csak üzleti célra engedélyezték az internet használatát, de én a papám irodájában szerencsére hozzáfértem az internethez – idézi fel a kezdeteket.

Mohamed El-Fatatry
Születési idő: 1984. december 27.
Születési hely: Egyesült Arab Emírségek, Abu-Dzabi
Foglalkozás: Vállalatvezető, újságíró.
Lakóhely: Helsinki, Finnország
Személyes célja: A muszlim közösségek és a nagyvilág közötti megértés és kölcsönös tisztelet előmozdítása.

Tizenhat esztendősen már weboldaltervezést tanított az Emírségek műegyetemén. – Első fizetésemből egy Nokia Communicatort vettem, az akkori legmodernebb mobiltelefont. Először éppen a Nokia miatt figyeltem fel Finnországra.

– Elsősorban is finn sikertörténetnek tartom a Muxlimot – hangoztatja El-Fatatry. – Minden tapasztalat nélkül, diákként jöttem ide. Tárt karokkal fogadtak, bátorítottak, és lehetőséget kaptam, hogy megvalósítsam az üzleti elképzeléseimet.

A zord éghajlat ellenére megszerette az északi országot. – Tetszik a finnek szerénysége, de díjazom az elszántságukat is, amit maguk a finnek úgy hívnak: „sisu”. A Linux operációs rendszer mellett számos olyan újítást adtak a világnak, amelynek nem az a célja, hogy a kifejlesztőjét gazdagítsa, hanem mindenki hasznát kívánja szolgálni.

Amikor új hazájába érkezett, senki sem kérdezte tőle, milyen útlevél lapul a zsebében, de mostanában ő maga gondolkozott el ezen. Már a választ is tudja: finn állampolgárságért folyamodik. – Finnországban otthon érzem magam.

Vote it up
303
Tetszett?Szavazzon rá!