Jó tanácsok a refluxbetegség enyhítésére

Ismerje meg és vegye komolyan a tüneteket, aztán szükség esetén tegyen ellenük

Szinte mindenki tapasztal néha mellkasi fájdalmat, gyomorégést, hasfájást gyomorsav-túltengés miatt. Ha viszont valakinél legalább heti kétszer előfordul gyomorégés és reflux, akkor már refluxbetegségről (gastroesophagealis reflux, GERD) lehet szó. A betegség idővel károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, sőt még a Barrett-nyelőcsőnek nevezett állapotot is előidézheti, melyből az esetek egy részében nyelőcsőrák alakulhat ki. Mérsékelje a reflux tüneteit az alábbi nyolc tipp segítségével!

Adjon le a súlyából
A túlsúlyosság következményeként nő a hasüregben a gyomorra ható nyomás, ez pedig hozzájárul a refluxbetegséghez.

Csökkentse a zsírbevitelt
A zsíros ételek nemcsak késleltetik a gyomor kiürülését, hanem még el is lazítják a nyelőcső alsó szakaszának záróizmát: e két dolog egyaránt növeli a reflux valószínűségét.

Egyen kevesebbet, gyakrabban
Legtöbben étkezés után tapasztalják a tüneteket. Ennek az az oka, hogy a gyomor tele van, és a nyelőcső záróizma gyakrabban ernyed el. Ha étkezésekkor kevesebbet eszik, nem tágul ki annyira a gyomra, ezért a záróizom is ritkábban lazul el.

Vacsorázzon korábban
Ha ad magának legalább három órát a vacsora és az alvás között, akkor sokkal valószínűbb, hogy már üres lesz a gyomra, mire lefekvésre kerül a sor – így csökken a reflux esélye.

Desszert helyett rágjon nem mentolos rágót
A rágózás több nyál termelésére serkent, a nyál pedig hidrogén-karbonátot tartalmaz. A rágózás ezen kívül a nyelés gyakoriságát is fokozza. A nyál a nyelőcsőbe jutva semlegesíti a savakat – azaz a rágózással tulajdonképpen a szervezete saját gyomorsav-megkötő rendszerét hozza működésbe.

Emelje meg az ágyát
Tegyen téglákat az ágy fejrésze vagy a rugós matrac alá, hogy az ágya fej felőli vége 10-15 cm-rel magasabban legyen. A gravitáció így az ön javára tud dolgozni, és enyhíti a tüneteit pihenés közben.

Aludjon a bal oldalán
Ezáltal csökken a gyomorra gyakorolt nyomás, és nagy valószínűséggel mérséklődik a refluxbetegség.

Nyomozza ki a kiváltó okokat
Fontos, hogy megtudja, mely ételek váltják ki önnél a reflux tüneteit – ugyanis ami az egyik embernél beválik, az másnál problémákat okozhat. Vezessen naplót, hogy feljegyezhesse a tüneteket! Sorolja fel az összes étkezés során elfogyasztott ételt és italt, valamint írja le, mi minden történt. Jegyezze fel a tüneteket és gyakoriságukat. A naplónak tartalmaznia kell azt is, milyen gyógyszereket és táplálék-kiegészítőket szedett. Orvosa a napló áttekintésével segíthet meghatározni a kiváltó tényezőket.

Vote it up
269
Tetszett?Szavazzon rá!